YAKUP ÇETİN - METİN ÇOLAK - İSTANBUL
 
Zor'un, hem normal hem de elektronik kilitlerle donatılmış olan 7 adet yüksek güvenlikli kapıyı hiçbir engelle karşılaşmadan geçerek cezaevinden kaçtığı öğrenildi. Ergenekon ve bağlantılı davalara bakan İstanbul 12. ve 13. Ağır Ceza Mahkemesi başkanlarına suikast yapacağı iddiasıyla gündeme gelen Zor'un, mahkemeler üzerinde tehdit aracı olarak kullanılmak üzere İstanbul'da saklandığı da iddia ediliyor. Şüpheli kaçışla ilgili başlatılan soruşturmalardan henüz bir sonuç elde edilemedi.
 
Mikail Zor (29) cinayet ve adam kaçırma gibi 19 ayrı suçtan İstanbul 12. ve 13. Ağır Ceza Mahkemeleri’nde yargılandı. Davalar sonucunda müebbet hapis ile 57 yıl ceza aldı. Zor, hakkındaki kararlar temyiz aşamasındayken tutuklu bulunduğu Kandıra F Tipi Cezaevi’nden 4 Kasım 2012 tarihinde firar etti. Zor ile aynı koğuşta kalan ve Türkiye’nin seri katillerinden biri olan Durmuş Anuçin, firarın ardından savcılığa ifade verdi. Anuçin, Zor’un kendisine İstanbul 12. ve 13. Ağır Ceza Mahkemesi başkan ve üyelerini öldüreceğini söylediğini kaydetti. 7 aydır kayıp olan Zor’un yakalanması için dönemin İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin’in talimatıyla 5 kişiden oluşan uzman bir polis ekibi oluşturuldu. Adalet Bakanlığı’nın Kandıra F Tipi Cezaevi’ne gönderdiği müfettiş de çalışanların ifadelerini aldı. İlk olarak cezaevinin bağlı olduğu savcılık tarafından soruşturma başlatıldı. İhmali aşan şüpheli detayların ortaya çıkması üzerine terör suçlarına bakan İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı firarın arkasında örgütlü bir yapı olup olmadığının tespiti için soruşturma başlattı. Diğer bir soruşturma Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) tarafından yürütüldü. HSYK yetkililerinin yaptığı ilk incelemede, Mikail Zor’un açık unutulan bir kapıdan kaçtığı öne sürüldü. Zor’un kaçtığı güzergahtaki kameralar bozuk olduğu için kayıt yapılamadığı da belirtildi. Savcılık bu olayları, ihmali aşan şüpheli gelişmeler olarak değerlendirdi.
 
Bu gelişmelerin ardından firari sanığın Suriye’de Esed güçleri ile çatışırken öldürüldüğü iddia edildi. Ancak bu iddianın hedef şaşırtmak için yapıldığı belirtiliyor. Mikail Zor’un cezaevinde örgütlü bir yapı tarafından kaçırıldığı ve mahkemeler üzerinde bir tehdit unsuru olarak İstanbul’da saklandığı ileri sürüldü. Zor’un, fiziki ve elektronik kilitlerle donatılmış olan 7 adet yüksek güvenlikli kapıyı da hiçbir engelle karşılaşmadan geçerek cezaevinden kaçtığı öğrenildi.