AFYONKARAHİSAR - Erdoğan, mitingdeki konuşmasında 12 Eylül’den sonra kimsenin yargıda "at oynatamayacağını" söyleyerek yargı üzerinden kurulmuş tezgahlarla ülkenin yönetilmek istendiğini söyledi. Başbakan Erdoğan konuşmasını şu sözlerle sürdürdü:

"Buralarda bu tür kuruluşlar olmaz ama YARSAV bir boşluktan yararlanarak geldi. Bunu en yakın zamanda halletmemiz lazım. Yargıda bu tür dernekler olamaz. AB’ye uyum nedeniyle deniyor. AB’nin dediği her şeyi uygulama mecburiyetine almayı CHP’liler iyi bilir. Onlar bu zamana kadar AB yolunda yanımızda olmamıştır."

-YARSAV’DAN YANIT: VAHŞİ BİR YÖNTEM İZLİYOR
YARSAV Başkanı Emine Ülker Tarhan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Afyonkarahisar’da partisinin mitinginde yaptığı konuşmada "Yargıda dernekleşme mi olurmuş? Bunu da ilk fırsatta halledeceğiz" şeklindeki sözlerine sert tepki gösterdi.

"KOKUŞMUŞ YEMEK ISITILIYOR"
Tarhan, "Siyasal iktidar, bunu ilk kez dillendirmiyor. Bu iktidar, daha önce de gerek dava yoluyla, gerekse de yasa çıkarmak suretiyle YARSAV’ı kapatmayı denedi. Aynı darbeciler gibi kurucularını veto etti. Bütün bu girişimleri yoğun çabalarımız sonucunda başarısız oldu. Biz bu zorlu yollardan geçerek bugünlere geldik; şimdi Başbakan bu kokuşmuş yemeği yeniden ısıtmaya başladı" dedi.

Tarhan, Erdoğan’ın sözlerini, "Bir haklı itirazın susturulması yoluyla halkın doğruları algılamasını önlemenin vahşi bir yöntemi" olarak değerlendirdi.

"BAŞKA ANLAYIŞIN HİZMETKARI"
Başbakan Erdoğan’ın sözlerinin "örgütlenme özgürlüğüne bakışını" ortaya koyduğunu anlatan Tarhan, "Başbakan, demokrasinin değil başka bir anlayışın hizmetkarı olduğunu gösteriyor. Biz bu anlayış sahiplerinin demokrasi derken aslında neyi kastettiklerini biliyoruz ve söylevlerinin tersten okunması gerektiğini söylüyoruz" diye konuştu. Tarhan, Erdoğan’ın YARSAV’ı hedef aldığını savunarak, şöyle devam etti:

"Kendisine muhalif ses çıkaranların hakkından gelmek konusunda haklı bir şöhrete sahip Başbakan, işine gelmeyen şeyler söyleyen ve bu konuda hayli mesafe alan YARSAV’ı hedefine almış görünüyor.
Başbakana soruyoruz; YARSAV bu Anayasa değişikliklerinin tek tek, madde madde neden reddedilmesi gerektiğini kendisine açılan her platformda açıklıyor. Sizin de istediğiniz bu değil miydi? Yoksa bunu da mı tersten okumak gerekliydi? Biz yapmak istediğinizin farkındayız, bu farkındalık sizi rahatsız mı etti?

Kamuoyuna soruyoruz; biz bu zihniyetin yaptığı operasyonların demokrasi, insan hakları ve özgürlükler ile ilgisi yok derken, bu sözler karşısında, bize karşı çıkanlar neredeler, ne yapacaklar? Başbakanın bu sözlerinin hangisi demokrasiyi güçlendiriyor, hangisi ifade ve örgütlenme özgürlüğü ile ilgili? İfade ve örgütlenme özgürlüğüne inanmayan bir anlayışın demokrat olması mümkün müdür? Nerede AB ilkelerinin tümüyle hayata geçirilmesini talep edenler? Ülkemizin demokratları neredeler? Bekleyip göreceğiz.

Bütün ilgililere sesleniyoruz; YARSAV, sesinin kısılmasına, yok edilmesine yönelik her tür saldırıya karşı da mücadele etmekte kararlıdır."



Anka