ANKARA - Adalet Bakanı Sadullah Ergin, terörle mücadele konusunda Milli Savunma Bakanlığı ve Genelkurmay Başkanlığı’nın çalışmalarının sürdüğünü belirterek, “Bu çalışmaların bitiminde bir yasal düzenleme ihtiyacı hasıl olur ise parlamento tatilde de olsa bu yasaları görüşmek üzere parlamento toplanabilir” dedi. Ergin, Kuzey Irak’tan gelenlerin geri dönmesi konusunda ise “Keşke kalıp bu ülkede bu sürece katkı verseydi bu arkadaşlarımız” diye konuştu.

Erdoğan başkanlığında yapılan ve 8.5 saat süren Bakanlar Kurulu toplantısının ardından soruları yanıtlayan Ergin, şunları söyledi:

“Sınırda profesyonel asker istihdamına ilişkin düşünceler geçtiğimiz hafta açıklanmıştı. Zaten bu konuyla ilgili çalışmalar Milli Savunma Bakanlığı ve Genelkurmay Başkanlığı’nın koordinasyonuyla yapılıyor. Ancak şu kadarını ifade edebilirim. Bu çalışmaların bitiminde bir yasal düzenleme ihtiyacı hasıl olur ise parlamento tatilde de olsa bu yasaları görüşmek üzere Parlamentonun toplanması mümkün olabilecek. TESEV’in yaptığı çalışmaya ilişkin bir soru soruldu. İçeriğinde katıldığımız ya da katılmadığımız hususlar olabilir. Ayrı ayrı bunların değerlendirmesine girmeyeceğim. Ama bu Türkiye’nin meselesi, terör sorunu, bu sorunun çözümü noktasında fikirlerini paylaşan, öneri getiren herkesin, her sivil toplumu örgütünün önerisi içerisinde uygulanabilecek olanları elbette alır değerlendiririz.”

248 kişilik liste yanıtı...

Ergin, ABD, Irak ve Kuzey Irak yönetimine verilen 248 kişilik listeyle ilgili gelişme olup olmadığı ve Mahmur Kampı’ndan Türkiye’ye gelen kişilerin bazılarının kampa geri döndüğü bilgisi verildiğinin ifade edilmesi üzerine şöyle konuştu: “Şu anda ajanslardan gelen bilgiler var. Ama elbette ki bu ülke vatandaşlarının arzu etmeleri halinde kendi ülkelerinde yaşayabilecekleri vasatı oluşturmak yönetimlerin görevi. Bu noktada biz öyle bir seçeneği tercih etmeyiz. Keşke kalıp bu ülkede bu sürece katkı verseydi bu arkadaşlarımız.”

“Önlemler için parça parça bilgi vermek doğru değil”

Terörle mücadele noktasında ekonomik ve güvenlik tedbirler var, diplomatik girişimler var. Bütün bunlar eşgüdüm içinde koordinasyonla yapılan çalışmalar. Dolayısıyla bunların herhangi birisinin belli aşamalarının, netice alınmadan kamuoyuyla basınla üçüncü kişilerle paylaşılması doğru olmayan şeyler. Bir gelişme olursa elbette haberiniz olacaktır. Şu bilinmelidir, Türkiye bu illetle mücadele noktasında bütün imkanlarını seferber etmiştir, diplomasiyi sonuna kadar kullanmaktadır. Güvenlik tedbirlerimizi en ince, hassas noktalarına varana kadar almaya gayret ediyoruz. Ekonomik ve sosyal önlemler noktasında gerekli çalışmalar yapılıyor. Bunların tamamının eşgüdüm içinde yapılması esastır. Bu çalışmalar içinde parça parça bilgi verilmesi sürece zarar verebilir. O açıdan bunu anlayışla karşılamanızı rica ediyorum.”



Vatan