Türkiye 12 Eylül'de yapılacak referanduma kilitlenirken, Trabzon'dan ilginç bir haber geldi. Numune Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Ekrem Algün, Trabzon'da yayımlanan Günebakış adlı yerel bir gazetede kaleme aldığı köşe yazısında, önce kurumda yaşanan sağlık sorunlarını anlattı. Sonra da çözüm için referandumda verilecek 'Evet' oylarını adres gösterdi. Algün, 9 Ağusto 2010'da yayımlanan 'MR raporları ve statüko' başlıklı yazısında, özetle şu görüşleri dile getirdi:

STATÜKOCU YÜKSEK YARGIYA TAKILIYOR

- Hastanemizde en fazla şikayet aldığımız konu MR çekimleriyle ilgili yaşanan gecikmeler. MR raporlarının yazımı 45 güne kadar uzamakta. Problemin ana nedeni hastanemizde olması gerekenin yarısı kadar radyoloji uzmanının bulunması. Sağlık Bakanlığımızın elindeki raydoloji uzman sayısı yetersiz. Bakanlık, 8 yıldır istatistiklerle doktor açığını ortaya koyup, tıp fakültelerinin kotenjanlarını artırmak istediği halde Türk Tabibler Birliği ve YÖK tarafından muhalefetle karşılaştı. Bakanlığımızın ürettiği çözümler ise statükocu yüksek yargıya takılıyor.

Hukuk sistemi, küresel gelişmeye uyum sağlayamıyor

- Mesela yabancı hekim istihdamı projesi Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edildi. Yine özel kuruluşlardan sağlık hizmeti için yapılan çabalar idari mahkemelerden dönüyor. Poliklinikte bakılan hasta başı 80 kuruş ödeyerek gereksiz MR istemlerini önlemeyi amaçlayan paket sistemi de Danıştay tarafından iptal edildi. Yani küresel gelişmelere uyum sağlamakta zorlanan hukuk sistemi çoğu zaman vatandaşın işini çok daha zorlaştırıyor. Keşke sokaktaki vatandaşımız sığ tartışmalar yapmak yerine statükoyu değiştirmek için diyeceği bir EVET'in günlük hayatındaki karşılığını kavrayabilse. (AKŞAM)