Tolga AKINER

ANKARA - Kara Kuvvetleri Komutanlığı’nı Orgeneral Erdal Ceylanoğlu’na devreden Orgeneral Işık Koşaner, 27 Ağustos’ta Genelkurmay Başkanlığı’nı devraldıktan sonra nasıl bir anlayışla terörle mücadeleye devam edileceğine ilişkin önemli mesajlar verdi. Orgeneral Koşaner, terörle mücadelenin İçişleri Bakanlığı’nın sorumluluğunda olduğunu, Kara Kuvvetleri Komutanlığı’nın (KKK) bu mücadeleye destek verdiğini belirtirken, “Güvenlik-özgürlük dengesindeki hassasiyetin bilincinde olarak bu mücadelenin sürdürüldüğünü” söyledi.
Yarın Genelkurmay Başkanlığı’nı Orgeneral İlker Başbuğ’dan devralacak olan Orgeneral Koşaner, dün görevini KKK Karargâhı’ndaki törenle Orgeneral Ceylanoğlu’na devretti. Koşaner, özetle şunları söyledi:

TEK TİP ASKERLİK: Mehmetçik temel ve asli unsurumuz olmaya devam edecektir. İyi eğitilmiş Mehmetçiğin üstesinden gelemeyeceği hiçbir görev yoktur. Bununla beraber bir an önce ‘tek tip’ askerlik uygulamasına geçilerek vatan hizmetinin herkes için eşit şartlarda yapılması, ayrıca eğitimli insan gücümüzden daha uzun süre ve daha etkin şekilde yararlanılmasına imkan yaratılması önem arz etmektedir.

YETERLİ EĞİTİM VERİLİYOR: İç güvenlik harekât bölgesinde görev alan veya alacak olan bütün personel Dağ Komando Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanlığı’nda deneyimli personel tarafından eğitiliyor. 10 haftalık temel ve ihtisas eğitimini tamamlayan erbaş ve erler, birliklerine katıldıklarında ayrıca üç hafta intibak eğitimi alıyor. Askerlik süresince de eğitim çalışmaları sürüyor. ‘Erbaş ve erlerin çok kısa bir eğitimden sonra göreve gönderildikleri’ şeklindeki ifadeler gerçeği yansıtmıyor.

ALTERNATİF YOK: Birlik ve beraberliğimizi tehdit eden, insanlarımızın can güvenliğini tehlikeye atan ve zulmeden, ülkemizin gelişmesi ve kalkınmasını engelleyen, sayısız cinayetler işleyen, yasalarımızı hiçe sayarak devletin meşru güvenlik güçlerini hedef alan eli silahlı insanlar ülkemizin dağlarında bulunduğu sürece bu mücadele devam edecektir. Bunun bir başka alternatifi de söz konusu değildir.

SİLAHLI GÜÇ ŞART: Mücadelenin sadece silahlı güçle yapılmasının yeterli olmayacağı herkes tarafından kabul edilen bir gerçektir. Ancak mücadelenin silahlı güç kullanmadan başarıya ulaşması da mümkün değildir.

SORUMLULUK İÇİŞLERİ’NİN: Esasen teröre karşı yürütülen mücadelede görev ve sorumluluk, yasalara göre kolluk kuvvetlerinde, dolayısıyla İçişleri Bakanlığı’ndadır. Bu mücadelede KKK’nın yasal olarak doğrudan bir sorumluluğu bulunmamaktadır. Bununla beraber, yasalarda öngörülen şartlarda Kara Kuvvetleri birliklerine, kolluk kuvvetlerini desteklemek amacıyla görev verilmiştir. Kara Kuvvetleri birlikleri bugüne kadar aldıkları her görevi canları ve kanları pahasına yerine getirmiş, bundan sonra da aynı azim ve kararlılıkla getirmeye devam edecektir.
AZAMİ DİKKAT: Kara Kuvvetlerimiz güvenlik-özgürlük dengesindeki hassasiyetin bilincinde olarak, yürütülen mücadelede yasaların belirlediği sınırların dışına çıkılmamasına ve yine yasaların talep ettiği hususların yerine getirilmesine azami dikkat göstermiştir.

HATAYI AFFETMEYİZ: Hatalı davranan askeri personel hakkında gerekli yasal işlemler süratle yapılmaktadır. Bunlara rağmen bazı medya organlarının her olayda, sadece duyumlara dayanarak ve Silahlı Kuvvetlerimizi hedef alarak yaptığı mesnetsiz suçlama ve iftiralar esefle ve üzüntüyle izlenmektedir. Ne yapılırsa yapılsın bu medya organlarının, kendilerine verilen görevin gereği, suçlama ve iftiralarından vazgeçmeyeceklerini de biliyoruz. Yüce ulusumuzun olayları dikkatle takip ederek mutlaka en doğru kanaate varacağına inanıyoruz.

Berk duruşmaya katılacak
Törene, Erzincan’daki Ergenekon davasının “terör örgütü üyesi olmakla” suçlanan bir numaralı sanığı konumundaki yeni EDOK Komutanı Orgeneral Saldıray Berk, Balyoz Davası kapsamında ifadesi alınan eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Ergin Saygun, Ergenekon davasında tutuklandıktan sonra serbest bırakılan emekli Orgeneraller Hurşit Tolon ile Tuncer Kılınç da katıldı. YAŞ krizinin odağındaki isim eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Hasan Iğsız ile emekliliğini isteyen eski Jandarma Genel Komutanı emekli Orgeneral Atila Işık’ın ise törene katılmamaları dikkat çekti. Orgeneral Berk’in, Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner davasının 22 Ekim’deki duruşmasına katılacağı öğrenildi.


Radikal