Yeşim Eraslan - 12 Eylül davasının 2 numaralı sanığı emekli Orgeneral Tahsin Şahinkaya'ya belleği normal ve yaşam aktivitelerini refakatçi eşliğinde devam ettirebilir raporu verildi. GATA Haydarpaşa Eğitim Hastanesi, Şahinkaya'nın tek başına 50 metre yürüyebileceğini belirterek, bilincinin "açık", kişi, yer zaman durumunun "tam", psikiyatrik yönden patolojisinin bulunmadığına ilişkin rapor hazırladı.


Genelkurmay Başkanlığı GATA Haydarpaşa Eğitim Hastanesi Baştabipliği'nde tedavi olan 12 Eylül Darbe döneminin Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Tahsin Şahinkaya'nın sağlık durumuna ilişkin rapor, 12 Eylül davasının görüldüğü Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi'ne ulaştı. 4 Nisan'da başlayan davadan bir gün önce hastaneye giden Şahinkaya için duruşmadan bir gün sonra hazırlanan rapora göre, emekli Orgeneral Şahinkaya Parkinson hastası ancak genel sağlık durumunda duruşmaya gelmesine bir engel görünmüyor. GATA Haydarpaşa Eğitim Hastanesi Baştabipliği tarafından hazırlanan rapora göre, 2000 yılında emekli Orgeneral Şahinkaya'ya Parkinson hastalığı tanısı konuldu. Medikal tedavisi devam eden Şahinkaya'nın küçük adımlarla 50 metre kadar desteksiz yürüyebildiği belirtildi.



-YAŞAM AKTİVİTELERİ İÇİN REFAKATÇİ GEREKLİ-

Raporda, Şahinkaya'nın durumunun 12 yıldır kullandığı antiparkisonyen tedavinin neden olabileceği komplikasyonlar açısından ve Parkinson hastalığının seyri esnasında oluşabilecek problemler açısından ayda bir kez hareket hastalıkları konusunda tecrübeli bir nöroloji uzmanı tarafından değerlendirilmesi gerektiği önerisi getirildi. Raporda ayrıca, Medical Park Bahçelievler İstanbul Hastanesi'nin 2010 yılında Şahinkaya hakkında verdiği rapora atıfta bulunularak, günlük yaşam aktiviteleri için refakatçi gerektiği bilgisi yer aldı.



-BELLEK "NORMAL" KİŞİ VER ZAMAN YÖNELİMİ "TABİİ"-

GATA Haydarpaşa Eğitim Hastanesi Psikiyatri Polikliniği'nde muayene edilen emekli Orgeneral Şahinkaya'nın "genel görünümü tabii" olarak değerlendirildi. Muayene sonuçlarına göre, Şahinkaya'nın duygulanımı "tabii". Raporda, Şahinkaya için "Düşünce içeriği yaşadığı sorunlara yoğunlaşmış. Düşünce akışı yavaşlamış olup amacına varıyor" denildi. Psikiyatri Polikliniği'nin değerlendirmesine göre, Şahinkaya'nın konuşması normal. Bilincinin açık olduğu kaydedilen emekli Orgeneral Şahinkaya'nın muayene sonucunda yönelim (kişi, yer zaman) durumu ise "tam" olarak değerlendirildi. Belleğinin normal seviyede olduğu tespitine varılan rapora göre, algı ve genel psikofizyolojik fonksiyonlar ise "tabii". Rapora göre, Şahinkaya hakkında psikiyatrik yönden patolojiye saptanmadı.
Kalp rahatsızlığı bulunmadığının belirtildiği Şahinkaya'ya, Kronik Lenfositik Lösemi (KLL) tanısı konulduğu ve tedavisine başlandığı vurgulandı. Raporda, kronik lenfositik lösemi tanısı ile takip edilen Şahinkaya'nın zaman zaman eritrosit transfüzyonu ihtiyacı olduğunun altı çizildi.



-ADLİ TIP RAPORU GELMEDİ-

Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi, 4 Nisan'da görülen davadan önce Ankara Adli Tıp Kurumu'ndan hem dönemin Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Kenan Evren ve emekli Orgeneral Tahşin Şahinkaya hakkında duruşmaya katılıp katılamayacaklarının belirlenmesi için görüşünü sordu. Duruşma günü raporu Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gelen Adli Tıp Kurumu Grup Başkanlığı gerekli değerlendirmenin Ankara'da değil, İstanbul Adli Tıp Kurumu'nda yapılması gerektiğini belirtti. Bunun üzerine mahkeme de İstanbul Adli Tıp Kurumu'ndan her iki emekli komutanın da sağlık durumları için ayrıntılı rapor hazırlanmasını istedi. Söz konusu raporun ise henüz mahkemeye gelmediği öğrenildi. (ANKA)