Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Gazze ve Batı Şeria'nın işgal altında tutulmasının yasadışı olduğunu vurgulayarak, "Zaten illegal olan bir uygulamanın, bir de illegal bir ablukayla tahkim edilmesi ve bunun hukuki görülmesi mümkün değildir" dedi.
Davutoğlu, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın özel temsilcisi Nebil Şaat ile Resmi Konut'ta bir araya geldi. Davutoğlu, görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında Gazze ve Batı Şeria'daki yasadışı uygulamanın sona erdirilmesi için "uluslararası alanda hukuki mücadeleyi sürdüreceklerini" söyledi.
Görüşmede iki konuya odaklandıklarına işaret eden Davutoğlu, bunlardan birincisinin Filistin devletinin BM'de tanınması olduğunu ifade etti. Türkiye'nin bu konudaki tutumunun "çok net ve açık" olduğunu kaydeden Davutoğlu, "Bu, aslında çok geç kalmış bir karardır. Filistin halkı, bütün diğer onurlu halklar gibi devlet olarak kendi devletlerine sahip olmak, kendi egemenliklerine sahip olmak ve bunun dünyaca tanınmasını talep etmekte tamamıyla haklıdır ve bu talepleri mutlak anlamda da kabul görmelidir" diye konuştu.
"Filistin devletinin tanınmasının, Filistin halkına yapılmış bir lütuf olmadığının" altını çizen Davutoğlu, Filistin devletinin tanınmasının Filistin halkının "en doğal hakkı" olduğunu söyledi. Davutoğlu, tanınmanın uluslararası toplumun borcu olduğunu ve bu borcun ödenmesinin de vaktinin geldiğini dile getirdi.
Türkiye'nin, Filistin devletinin verdiği diplomatik mücadeleye her türlü desteği verdiğini ve vermeye de devam edeceğini ifade eden Davutoğlu, bu konuda yürütülen kampanyanın da birlikte planlandığını belirtti. Davutoğlu, Mahmud Abbas'ın geçen ay yaptığı ziyarette de BM'de ülke ülke oylama durumunu gözden geçirdiklerini ifade ederek, son güne kadar çabalarını sürdüreceklerini ve BM'de Filistin'in tanınması için en yüksek oyun çıkması için çalışacaklarını söyledi.
Davutoğlu, Şaat ile ele aldıkları ikinci konunun ise Türkiye-İsrail ilişkilerinde gelinen son durum ve Türkiye'nin aldığı kararlar olduğunu belirtirken, Nebil Şaat'ın Türkiye'nin kararlı tutumu için şükranlarını ifade ettiğini ve kendilerinin de teşekkür ettiklerini belirtti.
Türkiye'nin aldığı kararlar çerçevesinde, bundan sonra atılacak adımlar konusunda da Şaat'ı bilgilendirdiklerini anlatan Davutoğlu, özellikle Uluslararası Adalet Divanı'na gitmek için BM Genel Kurulu'ndan alınacak karar konusunda düşüncelerini paylaştıklarını bildirdi.
Davutoğlu, "Biz, BM Genel Kurulu'ndaki bu süreci başlatmak üzere hazırlıklarımızı tamamlıyoruz" ifadesinde bulunurken, diye dün Arap Ligi Genel Sekreteri ve İslam İşbirliği Teşkilatı Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu ile de görüştüğünü ve desteklerini aldığını söyledi.
Gazze'nin işgal altında tutulmasının kendisinin zaten yasa dışı olduğuna dikkat çeken Davutoğlu, "Batı Şeria'nın da aynı şekilde. Zaten illegal olan bir uygulamanın, bir de illegal bir ablukayla tahkim edilmesi ve bunun hukuki görülmesi mümkün değildir. Dolayısıyla, bu konuda uluslararası alanda hukuki mücadeleyi sürdüreceğiz ve bu konuda da Filistin yönetimi ile çalışmalarımızı koordine ediyoruz, etmeye devam edeceğiz" şeklinde konuştu.

-"FİLİSTİN'İ İŞGALDEN KURTARACAK BİR FİLİSTİN BAHARI OLACAK"-

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın özel temsilcisi Nebil Şaat ise Türkiye'ye her gelişinde kendisini Filistin'de gibi hissettiğini söyledi.
İsrail'in Filistin'i işgaliyle kalmadığını, işgal ettiği bölgelerde yerleşim birimleri açtığını söyleyen Şaat, bu zor dönemde Filistinlilerin meşru olan kendi geleceklerini tayin hakkını ve Filistin Devleti'nin tanınmasını amaçlayan çok haklı bir kampanya yürüttüklerini söyledi. Şaat, BM üyeliklerinin tanınması ve Gazze Şeridi konusunda da Türkiye'yle görüşmek istediklerini ifade etti. .
Şaat, İsrail'in tıpkı kendilerinin BM'ye başvurmasını engellediği gibi, barışçıl, sivil girişimlere karşı çıkarak, özgürlük çerçevesi içerisinde Gazze'ye ulaşmaya çalışan 9 Türk vatandaşını şehit ettiğini belirtti.
Türkiye'nin İsrail'e karşı takındığı tutumu çok iyi anladıklarını vurgulayan Şaat, Türkiye'nin istediklerinin meşru olan bazı haklardan başka bir şey olmadığın belirtti.
Türkiye'nin takınmış olduğu "cesurane" tutumun, aynı zamanda Filistin halkına da büyük cesaret verdiğini kaydeden Şaat, Davutoğlu ve Türk yetkililere, Filistin Devleti'nin BM'de tanınması konusundaki kampanyaya verdikleri destekten dolayı çok teşekkür etti. Şaat, "Arap Baharı, bu bölgenin birçok boyutunu değiştirmektedir. Filistin'de de Filistin'i işgalden kurtaracak bir Filistin Baharı olacak ve tam bir barışı gerçekleştirecek ve Türkiye'nin bütün Arap bölgesiyle ilişkilerini geliştirecek. Birlikte BM'ye gideceğiz. İşbirliğimiz devam edecek" dedi.


Anka