Gündoğdu, yaptığı yazılı açıklamada, anayasa değişikliğinin gereklerinin hayata geçirilmesini sağlayacak her çabayı, her reformu baltalamak isteyenlerin bulunduğunu savundu. ''Karar için bekleyen dosya sayısının 1 milyon 700 bine, torbası dahi açılmamış dosya sayısının 50 bine, yer olmadığı için PTT binalarında bekletilen dosya sayısının 400 bine ulaştığı bir Yargıtay gerçeği ile karşı karşıyayız'' ifadelerini kullanan Gündoğdu, bunun, kendisini hukuk devleti olarak tanımlayan bir devlet için ''katlanılması zor'' bir tablo olduğuna işaret etti.

Gündoğdu, Yargıtay başkanının, ''yargıda yangın var'' diyerek durumu özetlediğini, kendilerinin de aynı kanaatte olduklarını ifade etti. Yargıda söndürülmesi gereken bir yangının bulunduğunu, bu yangının söndürülmesinin gün gibi ortada olduğunu belirten Gündoğdu, şunları kaydetti:

''Çok geç olmadan yargı reformu yapılmalıdır. Üstelik reformu engellemeye çalışanların farklı bir amaçla olsa da doğru bir şekilde ifade ettiği gibi 'Çok geç olmadan'. Cihaner davasını 3 ayda karara bağlarken, Kemal Türkler'in davasını 30 yılda karara bağlayamayan ve sadece geçen yıl 18 bin 500 davayı zaman aşımına uğratan yargı sisteminde ve yüksek yargı organlarında gerekli yapısal değişiklikleri acilen hayata geçirmeliyiz. Bu, egemenliğin kayıtsız şartsız sahibi olan milletin 12 Eylül 2010 referandumunda bizzat gösterdiği bir hedeftir. ''


AA