1981 yılında Yüksek Seçim Kurulu üyesi olan Gökçe, "Bu maddeyi biz Meclis'te görüşerek çıkarmadık. Anayasayı hazırlayıp Konsey'e sunduktan sonra monte edildi ve halkoylamasına sunuldu. Halk yüzde 92 oyla kabul etti." dedi. Meclis'te görüşülen anayasa paketinin yargıyı ilgilendiren 3 maddesine karşı olan Gökçe, diğer maddeleri ise Türkiye'nin demokratikleşmesi için önemli bir adım olarak değerlendiriyor. Gökçe, Türkiye'nin artık kendisine yakışır demokratik bir anayasa yapması gerektiğini vurguluyor.

Gökçe, Meclis'te görüşülen anayasa paketinin yargıyı ilgilendiren 3 maddesine karşı. Diğer maddeleri ise Türkiye'nin demokratikleşmesi için önemli bir adım olarak değerlendiriyor. Türkiye'nin demokratik ilerlemesinin önünde durulamayacağının altını çizen Gökçe, geçmişte neden bu standartlarda Anayasa hazırlamadıklarını ise şu şekilde izah ediyor: "Bugün 1982 Anayasası'nın darbeci olduğunu söyleyenler, demokrasiye benden daha bağlı olduğunu iddia edemez. Bunun bir tepki anayasası olduğu inkâr edilemez ama Türkiye o yıllarda bir kaosa sürükleniyordu. Şartlara göre anayasa mahkemesinin siyasi nitelik kazanacağını ve o günkü şartlar içinde fazla demokratik olmayacağını biliyorduk. Yüksek Hâkimler Kurulu'nun ona ait anayasa hükümlerinin anti demokratik hükümleri olduğunu da biliyorduk ama şartlar bunu gerektiriyordu. Daha fazlasını yapamazdınız." 1982 Anayasası'nın bir zorunluluk içerisinde yapıldığını anlatan Gökçe, bu anayasanın antidemokratik hükümlerini içinden geçilen süreç nedeniyle bilerek hazırladıklarını, hazırladıkları anayasaya mümkün olduğunca demokratik maddeler koyduklarını aktarıyor.

Paketteki, 'HSYK ve Anayasa Mahkemesi'nin yapısını değiştirmeyi öngören maddeler ile parti kapatmalarında siyasi iradenin de katkısını şart koşan değişikliği eleştiren Gökçe, bunların haricindeki maddelerin temel hak ve özgürlükleri hiçbir şekilde kısıtlamadığını ifade ediyor. Gökçe, "Keşke bütün partiler bir araya gelerek uzlaşsalar ve Türkiye'yi her alanda daha ileriye taşısalar. Çünkü Türkiye bugün Avrupa'yı yakalamış bir düzeyde. Artık ülkemiz kendisine yakışır demokratik bir anayasaya layık." diye konuşuyor.

Ergenekon davasında çuvalla delil var

Devam eden Ergenekon davasına da değinen emekli Hakim Gökçe, Ergenekon'u gerçekçi bulmayanlara hayret ettiğini söylüyor. Ergenekon davasına bakan pek çok hâkimin olduğunu hatırlatan Gökçe, "Bunların hepsi mi satılmış, hepsi mi rüşvet almış, hepsi mi AKP'nin adamı? Bunun var olduğunu Baykal da dâhil kabule yanaşmayanlar var. Ortada çuvallarla deliller bulunuyor. Olmayan bir şey nasıl söylenir? Hangi hâkimin cüreti ki bir devrin orgenerali olan genelkurmay başkanı olan kişiyi sorguya çeksin, onu tutuklasın. Elde bir şey olmadan sorgulanmaz." tespitinde bulunuyor.

Zaman