Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü ile Özgürlüğünden Yoksun Gençlerle Dayanışma Derneği tarafından risk altındaki çocuk ve gençlerle ailelerine bireysel yardım için "Gençlik Destek Hattı Projesi" başlatıldı.

Ücretsiz aranabilen telefon hattı, pilot olarak Ankara, İzmir ve Elazığ'da Çocuk Eğitimevi ve Cezaevlerinden tahliye olan, denetimli serbestlik uygulaması altındaki çocuk ve gençlerle ailelerinin kullanımına açıldı. Proje British Council ortaklığı ve Hollanda Büyükelçiliği finansmanıyla gerçekleştiriliyor.
 
Özgürlüğünden Yoksun Gençlerle Dayanışma Derneği'nden yapılan açıklamada, projenin çocuk suçluluğunun nedenlerinin bilinmesi, çocukların yeniden topluma kazandırılması için gerekli önlemlerin saptanmasında yol gösterici olacağı vurgulandı. 

Çocukları suça iten nedenlerin ortadan kaldırılmasına yönelik çalışmaların başarısının, sorunların tespitine, alternatif çözüm yollarının bulunmasına ve makul çözümün uygulanmasına bağlı olduğuna dikkat çekilen açıklamada, STK'lardan temsilciler, eğitim evlerinden ve cezaevlerinden uzmanlarla destek hattında çalışacak gönüllüler için düzenlenen eğitim programlarına, projenin Türkiye'de bir ilk olma özelliğini taşıması sebebiyle İngiltere ve Hollanda'dan da uzmanların katıldığı ifade edildi. 

"Gençlik Destek Hattı ile iletişim kuran çocuklar, gençler ve ailelerine tahliye sonrası yeni hayatlarına kolay alışmaları ve uyum sağlamaları ve yeniden suça karışma ihtimalini azaltmak amacıyla, bireysel sorunlarını çözmede yardımcı olacak, onlara yol gösterecek destek ve danışmanlık hizmeti verilecektir." denilen açıklamada, "Cezaevlerine geri dönüşleri engelleme çalışmalarına katkıda bulunulacaktır. Gençlik Destek Hattı Projesi, gençlere yeni hayatlarına adapte olmaları ve doğru karar almaları için rehberlik hizmeti vermeyi amaçlayan örnek bir çalışmadır. Alanında bir ilk oluşturan bu çalışmayla oluşturulacak kurumlar arası işbirliği çalışmanın sağlam bir temele oturması için büyük bir önem taşımaktadır. Tahliye aşamasındaki gençler ve aileleri 0800 314 00 70 numaralı telefonu ücretsiz olarak arayabilecek." bilgileri verildi.




Cihan