Sincan'da bulunan Ankara 1 No'lu F Tipi Ceza ve İnfaz Kurumu'nda bulunan avukat görüş yerlerine geçtiğimiz günlerde takılan kameralar, hukukçuların tepkisiyle karşılaştı. Avukatların müvekkilleri ile görüşmesinin kayıt altına alınmasını hukuka ve yasaya aykırı olarak niteleyen Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD), konuyu kamuoyunun ve Meclis'in gündemine taşıdı. Bu uygulamanın açıkça müvekkilleri ile kendilerinin savunma hakkının yok edilmesi olduğunu vurgulayan avukatlar, cezaevindeki diğer uygulamaları da dile getirerek, bu uygulamanın tesadüf olmadığını belirtmişti. ÇHD'den yapılan açıklamada, görüşme odalarına takılan kameraların, cezaevine yeni atanan müdür Celalettin Konca'nın, tutuklu ve hükümlülerin iradesi dışında zorla yerlerinin değiştirilmesi, fiili saldırılar gibi uygulamalarının devamı olduğu belirtilmişti. 

Avukat görüşme odalarına kamera takılmasına ilişkin ÇHD'den yapılan açıklamada, "5275 sayılı İnfaz Kanunu'nun 59. maddesinde avukat ile görüşmenin 'konuşulanların duyulamayacağı, ancak güvenlik nedeniyle görülebileceği bir biçimde' yapılacağını açıkça belirtmesine ve yine Türkiye'nin de taraf olduğu 'Avukatların Rolüne Dair Temel Prensipler (Havana Kuralları'nın) 8. maddesine göre, 'Gözaltına alınan, tutulan veya hapsedilen herkesin, bir avukat tarafından vakit geçirilmeden ziyaret edilmesi, kesintisiz biçimde iletişim kurabilmesi ve sansüre uğramadan tam bir gizlilik içinde görüşebilmesi için yeterli imkanlar, zaman ve kolaylıklar sağlanır. Kanun adamları görüşmeleri gözle izleyebilir fakat dinleyemez.' şeklindeki düzenlemesine rağmen, müvekkil-avukat görüşmesinin kayıt altına alınması tam bir aymazlık ve yasa tanımazlıktır" denilmişti. 

Avukatların Meclis'teki girişimleri ve konuyu Adalet Bakanlığı'na taşıması üzerine, 20 Mart'ta takılan kameralar geçtiğimiz hafta sökülüp, kaldırılmıştı. 

"Savunmaya yönelik saldırı" olarak nitelendirilen ve son verilmesi çağrısı yapılan uygulamayı CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal ise Adalet Bakanlığı'na sordu. Tanal'ın, Bilgi Edinme Hakkı Kanunu kapsamında, Sincan F Tipi Cezaevi'nde tutuklu ve hükümlülerin avukatları ile görüşmelerini yaptığı odalar ve şartlarıyla ilgili soruları, Adalet Bakanılığı Bilgi Edinme Bürosu Müdürü Ahmet Kemal Pekacar tarafından yanıtlandı. Ancak yanıt geldiğinde kameralar cezaevinin avukat görüşme odalarından çoktan sökülmüştü.

Cezaevinde hükümlü ve tutukluların avukatları ile görüşme yapacakları 9 "avukat görüşme odası" bulunduğu belirtilerek, bu odaların kamerayla izlendiği, güvenlik kamera sisteminin sadece görüntü kaydı yaptığı, ses kaydı yapmadığı söylendi.

Avukatlarının müvekkilleri ile görüşmelerinin, "Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun"un ilgili hükümleri uyarınca görevlilerce izlendiğine işaret edilerek, "Herhangi bir mahremiyet zedelenmemektedir" denildi.

Cezaevinin faaliyete geçtiği 19 Aralık 2000 tarihinden beri iç ve dış kameralarla izlendiği ifade edilerek, şu bilgi verildi: 

"Eksiklikler zamanla yerine getirilerek giderilmiş, sosyal faaliyet alanlarına, açık görüş alanlarına, idari bina güvenlik sistemine eklenmek suretiyle sadece görüntü alan kameralar takılmıştır. Cezaevinde eksiklik olarak görülen avukat görüş mahallindeki kamera sistemi 20 Mart 2012 tarihinden itibaren faaliyete geçmiştir. Hükümlü ve tutukluların avukatları ile görüşmeleri, personel tarafından konuşulanların duyulamayacağı ancak güvenlik nedeniyle görülebileceği şekilde izlenmektedir. Avukat görüşme alanları yetersiz olan fiziki şartlar altında (küçük cam pencerelerinden) eksiklik olarak görülmekteydi. Cezeavinde güvenliğin, hükümlü tutuklu ortak kullanım alanlarının (üst kat yatakhane ve alt kat yaşam alanları hariç) faaliyet alanlarının, atölye kontrolünün yapılması ve çıkabilecek olanlara daha hızlı şekilde müdahale edilmek üzere kurumumuzda personel tarafından dinamik güvenlik sağlandığı gibi, elektronik sistemlerle de desteklenip eksiklikler giderilerek güvenliği etkin şekilde sağlanmaktadır." 



Cnn Türk