Bursa Uludağ Üniversitesi ve Bursa Barosu tarafından ortaklaşa düzenlenen 'Ceza Adaleti ve İnsan Hakları Konferansı' Görükle Kampüsü Mete Cengiz Konferans salonunda gerçekleştirildi. Prof. Dr. Doğan Şenyüz'ün oturum başkanlığını yaptığı panelde; 'Yargı bağımsızlığı ve tarafsızlık" konusu ele alındı.

YARSAV eski Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu, son dönemde yürütmeye yakın bir HSYK tablosunun karşılarına çıktığını belirterek, "Her dönemde Türkiye'de net olan şu; güç ve odak nerede ise yargının yönünü oraya dönüyor. Erkler ayrılığının zayıflatılarak yürütmenin öne geçtiği ve sistemin böyle yapılandığını görüyoruz." dedi.

HSYK'daki yeni yapıda ise karşılıklı pazarlıklar yapıldığını savunan Eminağaoğlu, 22 kişilik yeni bir HSYK yapısı oluşturulduğunu belirterek, bu dönemde Adalet Bakanlığı'ndan seçime katılanların hiçbirinin seçimi kaybetmediğini söyledi. Bu durumda yargı mensupları iç muhasebe yapmaları gerektiğini söyledi. Ömer Faruk Eminağaoğlu, "HSYK 1961'de yaşanan sorunlardan hareketle anayasal bir kurum olarak getirilmişti. 'Yargıya ve yargıçlara güvence olsun' diye getirilmişti Ama günümüze geldiğimizde HSYK'nın güvence fonksiyonunu ortadan kalktığını ve yargıyı yönetim organı haline döndüğünü görüyoruz. Yargıç ve savcılar HSYK karşısında kendisine güvence arar duruma geldi." şeklinde konuştu.

2010 Anayasa Değişikliği ile ortaya çıkan HSYK'da 1960 öncesi eksikliği hissedilen ve hukuk devleti yönünden yaşanan sıkıntıların yaşandığına dikkat çeken Ömer Faruk Eminağaoğlu, yargıya güvence olması gereken HSYK'nın yargıyı yöneten organ haline geldiğini bildirdi. Her geçen gün yargı tarafsızlığından uzaklaşıldığına değinen Ömer Faruk Eminağaoğlu, bunda sadece iktidarın değil, birazda yargı mensuplarının sorumlu olduğunu sözlerine ekledi.




Cihan