Gül, Strasbourg'a hareketi öncesinde Atatürk Havalimanı Devlet Konukevi'nde ziyarete ilişkin basın toplantısı düzenledi.

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Gül, İsrail'in hazırladığı Mavi Marmara raporuna ilişkin soru üzerine, "İsrail'in yaptıklarının uluslararası hukukla hiçbir ilgisi yoktur. İsrail'in açıkladığı bu rapor da yine uluslararası hukuk nezdinde hiçbir kredibilitesi olmayan, hiçbir meşruiyeti, inandırıcılığı olmayan kendi belgesinden başka bir şey değildir. Aslında bu şunu açıkça gösteriyor, İsrail hükümetinin ne kadar dünyayı ve uluslararası hukuku dikkate almayan şımarık tavrını gösteriyor" dedi.

Gül, "BM İnsan Hakları Komisyonu'nun topladığı veriler ve bunun kararı vardır. Bizi ancak bunlar bağlar ve ilgilendirir" değerlendirmesini yaptı.

Ankara'nın tavrı net: "Hukuki içerikten yoksun"

Ankara da, İsrail'in Mavi Marmara saldırısıyla ilgili raporunu "savunmaya yönelik ve hukuki içerikten yoksun" buldu.

Diplomatik kaynaklar, İsrail donanmasının 31 Mayıs'ta Mavi Marmara gemisine düzenlediği saldırı ilgili İsrail hükümetince oluşturulan, eski yargıç Yaakov Turkel'in başkanlığındaki komisyonun hazırladığı raporun ilk etapta ustaca hazırlanmış güzel bir rapor izlenimi verdiğini ancak görüşlerine yer verilen kişilerin isimlerine rastlanamadığını ve raporun hukuki içerikten yoksun olduğunu belirttiler.

İsrail'in eylül ayında BM Soruşturma Paneli'ne teslim etmesi gereken raporun yaklaşık 5 ay sonra teslim edildiğinin altını çizen diplomatik kaynaklar, raporun adeta BM İnsan Hakları Konseyi'nin görevlendirdiği Uluslararası Veri Toplama Misyonu'nun ağustos ayında açıkladığı rapor ile Türkiye'nin BM Soruşturma Paneli'ne eylül ayı başında sunduğu ara rapor incelenerek oluşturulduğunu, raporda "adeta bir savunma yapıldığını" kaydettiler.

Diplomatik kaynaklar, İsrail'in hiçbir hatasına yer vermeyerek, askerlerini kahraman gibi gösterdiği raporunu "teessüfle" karşıladıklarını ifade ederek, İsrail'in, raporu Panel'e sunmadan basınla paylaştığına dikkati çektiler ve Türkiye'nin ciddi ve BM'ye saygılı davranarak basın önünde müzakere yoluna gitmediğine işaret ettiler.

İsrail'in olaydan sonra büyük bir delil karartma yoluna gittiğini de söyleyen kaynaklar, saldırıda hayatını kaybedenlerin cesetlerinin İsrail tarafından yıkandığına, Mavi Marmara gemisinde yapılan incelemelerde 308 kurşun kullanıldığının saptandığına, gemideki kurşun izlerinin silinmeye çalışıldığının görüldüğüne dikkati çektiler.

Diplomatik kaynaklar, İsrail'in ispatlayamadığı belirtilen iddialarının aksine, gemideki İHH İnsani Yardım Vakfı üyelerinin ateşli silah kullanmadığı, aksine İsrail askerlerinden ele geçirilen silahların denize atıldığının belirlendiğini kaydettiler.

İddiaların aksine gemideki yolcuların ve yükün İstanbul ve Antalya'da özenle kontrolden geçirildiğini bildiren kaynaklar, yardım amaçlı gönderilen bahçe küreklerinin saplarının dahi yola çıkmadan önce Antalya'da gemiden çıkarıldığını dile getirdiler.

Kaynaklar, Türkiye'nin BM Paneline sunduğu raporda, geminin rotasının değiştirildiğinin saptandığını, bunun enlem ve boylamlar eşliğinde bilimsel verilerle ortaya konulduğu da bildirdi. Gemi yola çıkmadan, konvoyun yükleriyle Mısır El Ariş limanına gideceğinin de ilgili taraflara iletildiği, İsrail tarafının buna göre hareket edeceğini bildirdiği de öğrenildi.

Saldırıyla ilgili Türkiye'nin kurduğu Ulusal Araştırma ve Soruşturma Komisyonu, İsrail'in raporunu titizlikle inceledikten sonra eksik ve hataları saptayacak, gerekli ilaveleri yaparak nihai raporunu BM Soruşturma Paneline sunacak.

Türkiye ve İsrail'in raporlarını inceleyecek BM Panelindeki hukuki uzmanlar da raporlarını BM Genel Sekreteri Ban Ki-Mun'a sunacak.

Rapora bir tepki de Suriye'den

İsrail'in Mavi Marmara gemisi baskınına ilişkin raporu, Suriye basınında da sert tepkilere yol açtı. Rapora ilişkin haberi sürmanşetten yayınlayan Baas gazetesi, "İsrail, kendini Türk şehitlerin kanında aklıyor" ifadesini kullandı.

Haberi üç başlıkla veren Baas gazetesi, ana başlığında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın "Turkel raporunun hiçbir değeri yok" ifadesine yer verirken, diğer başlıkları ise, "Hamas: İsrail düşmanlığı meşrulaştırıyor" ve "İsrail kendini Türk şehitlerinin kanında aklıyor" şeklinde oldu.

Teşrin gazetesi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın rapora ilişkin açıklamasına yer verirken, Vatan gazetesinin haberinde ise "İsrail, özgürlük filosuna yönelik saldırısında kendini aklıyor" başlığı kullanıldı.

Resmi haber ajansı SANA ise, raporu abonelerine, "İşgal güçleri işledikleri suçları meşrulaştırmaya devam ediyor" başlığı ile duyurdu. Haberin devamında raporun içeriğine ve Mavi Marmara baskınına ilişkin geniş bilgi verildi.

İsrail'in Mavi Marmara raporu

İsrail hükümetinin Mavi Marmara'ya saldırıyı soruşturmak üzere kurduğu komisyon, gemiye baskın yapan askerlerin tavrının uluslararası hukuka uygun olduğunu savundu.



Cnn Türk