Emniyetin talebi üzerine yapılan kanun değişikliğiyle, otoparklarında aylarca bekleyen binlerce hacizli araç, bundan sonra en yakın icra müdürlüğüne teslim edilecek.

İl ve ilçe emniyet müdürlüklerinin otoparklarında aylarca hatta yıllarca bekleyen on binlerce hacizli aracın sorununa çözüm bulundu. Emniyet Genel Müdürlüğü, hacizli araçlardan kurtulmak için kanunda değişiklik talep etti. Emniyetin girişimleri sonucu İcra İflas Kanunu’nun 88. maddesine bir fıkra eklenerek ‘engeç 3 gün içerisinde alınmayan hacizli araçların’ icra müdürlüklerine teslim edilmesi kararlaştırıldı.

ARAÇLAR AYLARCA BEKLETİLİYOR 

Polis denetimlerinde üzerinde haciz kararı bulunan araçlar yakalanıyor ve emniyet müdürlüklerinin ya da trafik birimlerinin otoparkına çekiliyordu. Örneğin Ankara’daki bir icramüdürlüğünce aranan hacizli aracın Trabzon’da yakalanması sorun oluyordu. Araç üzerinde birden çok haciz kararı olduğu için alacaklı vekilleri harekete geçmiyordu. Böyle olunca da Trabzon’da emniyetmüdürlüğü otoparkına çekilen araç aylarca beklemek zorunda kalıyordu.

DEFALARCA GİRİŞİMDE BULUNULDU 

Emniyet Genel Müdürlüğü, bu sorunun çözümü için geçmiş yıllarda Adalet Bakanlığı nezdinde değişik girişimlerde bulundu. Fakat bugüne kadar köklü bir çözüm üretilemedi. Emniyet, el konulduğu dönemde içindeki ya da üzerindeki parçaların çalınması, hasar görmesi gibi sorumluluğun kendisinde olduğu hacizli araçlardan kurtulmak için İcra İflas Kanunu’nda değişiklik yapılmasını sağladı. Emniyetin girişimleri sonucu İcra İflas Kanunu’nun 88.maddesine bir fıkra eklendi. 88. maddeye eklenen fıkrada, “Üzerinde haciz kararı bulunan araçlar yakalandığı tarihten itibaren en geç üç iş günü içinde en yakın icramüdürlüğüne teslim edilir” hükmü yer aldı. Bu sayede ülke çapındaki emniyet binaları ve otoparklarında kaderine terk edilen 60 bine yakın hacizli aracın icra Müdürlüklerine teslim edilmesinin önü açıldı.

İcra müdürlüğü almıyordu 

81 İl Emniyet Müdürlüğü’nde 60 bine yakın hacizli aracın bulunduğu ortaya çıktı. Torba Kanun’da yer alan değişiklik sonucu 60 bin araç en yakın icra müdürlüklerine teslim edilecek. İcra müdürlüklerinin aracı teslim almaması mümkün olmayacak. Daha önce sadece arama kararı koyan icra müdürlüğü yakalanan hacizli aracı alabiliyordu.


Haber: Kamil ELİBOL/BUGÜN