Adalet Bakanı Sadullah Ergin, HSYK tarafından Hakimler Zafer Başkurt ile Erkan Canak'ın atanmasına yönelik kararın "oybirliğiyle alındığını ve bunun çok büyük anlam ifade ettiğini" kaydetti. Bakan Ergin, HSYK'dan istifa eden önceki Başkanvekili Kadir Özbek'in de söz konusu iki hakimin değiştirilmesi yönünde görüş bildirdiğini ancak kararname tamamlanamadığı için görev değişikliğinin gerçekleştirilmediğini de açıkladı.


YARSAV'dan Adalet Bakanlığı'na tepki

Bakan Ergin, İstanbul'da Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu tarafından, "Balyoz" davası hakimlerinden Zafer Başkurt ile Agos Gazetesi eski Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesiyle ilgili davaya bakan 14. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Hakim Erkan Canak'ın atanmasını değerlendirdi. Bakan Ergin, söz konusu atamaların, Kurul üyelerince oybirliğiyle alındığını ve bunun altının çizilmesi gerektiğini ifade ederek, "Kurula katılan tüm üyeler, mevcut hakimlerin görevlerine devam etmelerinin sakıncalı olacağı ve başka bir yetkiyle görevlendirmeleri konusunda oybirliğiyle karar aldılar. Soruşturma şu anda devam etmektedir. Soruşturmayı yürüten Teftiş Kurulu tedbir uygulanmasını talep etmiştir. Bu anlamda yapılan işlem bundan ibarettir. O aşamasa soruşturmanın içerisine dönük olarak değerlendirme yapmak çok doğru değil kanaatimce" dedi.


-"ÖZBEK DE BU YÖNDE GÖRÜŞ BİLDİRMİŞTİ"- 

Açıklamasının ardından gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Ergin, "atamaların zamanlamasın çok dikkat çekici olduğunun" ifade edilmesi üzerine, "Ben bir şey ifade etmeye çalıştım. O da kuruldaki tüm arkadaşlarımızın aynı kanaatte olması, bu anlam ifade etmeli. Soruşturma dosyasındaki deliller bilinmediği için Bu soruşturma dosyası, oldukça önemli dosyadır" dedi.


Özbek: Biz görevden alınsınlar demedik


Bakan Ergin bir başka soruyu yanıtlarken, HSYK'dan istifa eden önceki Başkanvekili Kadir Özbek'in de söz konusu iki hakimin değiştirilmesi yönünde görüş bildirdiğini ancak kararname tamamlanamadığı için görev değişikliğinin gerçekleştirilmediğini açıkladı. Bakan Ergin şöyle devam etti:

"Bakanlığımın çok yoğun, yasama faaliyetleri söz konusu. Uyum yasalarının hazırlanması, genel kurul çalışmaları nedeniyle yoğun bir dönem yaşıyoruz. Ara ara HSYK toplantılarına katılmayı arzu ediyorum ama şu ana kadar katılabileceğimi söyleyemeyeceğim. Belki bütçe görüşmelerinin ardından uyum yasaları çıkınca ara ara katılma imkanı bulabileceğim. Ayrıca, Ana Muhalefet Partisi Genel Başkanının iddiları var. Çok daha ciddi bilgi ve belgelere dayanarak konuşması gerektiğine inanıyorum. Her duyduğunuz her konuşulanı araştırmadan söylerseniz sonrasında çok mahcup olursunuz. Bu tarz uygun değil. Belediye Başkanımız gerekli cevapları vermiştir. Bu anlamda insanların haysiyetiyle onuruyla bu kadar kolay oynanabilmesi güzel bir yaklaşım tarzı değildir." (ANKA)



Soruşturma delilleri hakimleri görevinden etti