Hrant Dink davasına bakan 14. Özel Yetkili Ağır Ceza Mahkemesi'nin Başkanı Rüstem Eryılmaz, NTV canlı yayınında "Karar beni de tatmin etmedi" sözlerine açıklık getirdi. 

Yeterli delil olmadığından örgüt olmadığına dair karar verdiklerini belirten Hakim Rüstem Eryılmaz, “Belli bir suçun varlığını ve bu suçtan dolayı cezalandırılması için bizce yeterli delil olması gerekir. Bu sebeple örgüt varlığı yönünde yeterli delil ulaşamadığımızdan dolayı beraat kararı verdik” dedi.

Eryılmaz, şöyle konuştu: “Biz tabii yargılama sürecinde kavuşturmanın genişletilmesi ile ilgili taleplerini karşılamaya çalıştık ve karar aşamasında bunları dikkate aldık. Ancak TİB kayıtları son zamanda geldi. Tabii kayıtların incelenmesi hem zaman alacağı hem de uzmanlık gerektireceğinden devam eden soruşturmalar da olduğu için araştırılması ve değerlendirilmesi için kayıtları savcılığa gönderdik.

Rüstem Eryılmaz, dosyanın suçun işlendiği yerin mahkemesine gönderilmemesi konusunda ise “Bize dava açıldığı için dava bizim mahkememize gelmişti. Bu örgütün olup olmadığını mahkememiz değerlendiriyor. Neticede örgüt için yeterli delil olmadığı için beraat kararı verdik. Ancak diğer suçlar yönünden karar verilmesine de bir engel yok” diye konuştu.

'GÖZDEN KAÇMIŞ'
Coşkun İğci hakkında karar verilmemesi konusunda özeleştiri yapan Hakim Eryılmaz, “Coşkun İğci ile ilgili karar gözden kaçmış. O şahısla ilgili hüküm konulmadı ama her zaman karar vermek mümkün. Davanın yeniden görülmesini gerektirmez. Bu şahısla ilgili hiç fark edilmeden Yargıtay’a gitseydi belki bozma nedeni yapılabilirdi” dedi.

Azmettirici olduğu iddia edilen Erhan Tuncel’in beraat etmesi konusunda şöyle konuştu: “Yasin Hayal, Trabzon Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanarak ceza aldı. Erhan’la ilgili de bizim mahkememize dava açılmıştı. Açılan bir dava olduğu için bizim de karar vermemiz gerekiyordu. Suç tarihi itibariyle geçerli olan kanunlardan hangisi lehineyse neticede mahkeme bu kanun hükümlerine bir sonuç vermektedir.”

ÖRGÜT NEDEN YOK?
Bir oluşumun örgüt sayılması için gerekli kıstaslar hakkında bilgi veren Tuncel, “Emniyet tarafından yasadışı terör örgütü olduğu belirlenmiş sağ ve sol örgütler var. Yargıtay’dan geçmiş bir takım örgütler var. Bu şekilde bir örgüt olması beklenir. Bir de çıkar amaçlı veya mafya yapılanması anlamında bir örgütler söz konusu, bunların kriterlerini aramak gerekir.”

'ARKA PLANI TAM ORTAYA KONULMADI'
Karardan sonra yaptığı “Tatmin olmadım” açıklamasına açıklık getiren Eryılmaz, “Bu cinayeti birkaç delikanlının işleyeceği bir şey olarak değil de arka planının muhtemel olduğu veya bu arka plandaki bağlantılar tam olarak ortaya konulmadığı için söyledim. Yoksa mevcut delil durumuna göre bizim verebileceğimiz karar bu karardı” dedi.

ARINÇ'A YANIT
Eryılmaz, sözleri için “Bir hakime yakışmaz” diyen Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’a şöyle yanıt verdi: “O kendisinin yorumu, bir şey diyemem. Tam kanıya varmasak mevcut delil durumuna göre bir karar vermeyiz zaten. Dolayısıyla sadece olayın arka planı aydınlatılamadığı için tam da tatmin edici bir karar olmadığı için söylemiş olabilirim.

'HER AN YENİ DELİL ÇIKABİLİR'
Hakim Rüstem Eryılmaz, cinayetin arka planına ulaşmanın mahkeme sürecinde zor olduğunu savundu.

Eryılmaz, “Soruşturma aşamasında, cinayetin akabinde sıcağı sıcağına ortaya konulması gereken hususlar. Aradan uzun zaman geçtikten sonra bunu belirlemek zor. Ama her an yeni bir delil, yeni bir tanık ortaya çıkabilir, bu bağlantılar tespit edilebilir. Mahkeme aşamasında bizim yapabileceğimiz fazla bir şey yok. Soruşturma evresinde dosyaya girseydi muhafaza edilirdi. Niye getirilmedi bu savcının bileceği konudur.”

'ÖRGÜT OLMASA DA KARAR VEREBİLİRİZ'
Özel Yetkili mahkemelerin örgüt olmasa da diğer suçlarla ilgili karar verebileceğini ifade eden Eryılmaz, “Örgütlü suçlara bakan bir mahkemeyiz. Bu dava da o yönde açıldığı için bizim bakmamız gerekti. Dolayısıyla örgütün varlığı veya yokluğu mahkememizin bir karar vermesi yetkisinde bir konudur. Bizim de diğer suçlarla ilgili karar verme yetki ve görevimiz var” dedi.

'YARGITAY'DAN DÖNERSE YENİDEN YARGILARIZ'
Temyiz aşamasını hatırlatan Hakim Eryılmaz, “Yargıtay bizim mahkememizin kararını denetleyecek. Bir eksikliği bir araştırmayı gerekli görürüp kararı bozarak gönderirse biz de yeniden yargılamaya devam ederiz” dedi.

 
ntvmsnbc