Adalet Bakanı Sadullah Ergin, o dönem yükselen eleştirileri, konuk olduğu bir TV programında cevaplamıştı. Hakim ve savcıların ruhsatlı silah edinmesinin önünde engel olmadığını söyleyen Ergin, Bakanlar Kurulu'nda tartışılıp benimsenen bir de önemli kararı açıklamıştı:
'Fiyatı pahalı diye hakim ve savcıların bir kısmı Bakanlık üzerinden başvuruyor. Biz Savunma Bakanlığı üzerinden MKE'ye gönderiyoruz. Onlar da stoklar üzerinden temin ediyor. Bakanlar Kurulu'nda tartıştık. MSB ile müracaat yapıyoruz bugün itibarıyla. Silahları ucuz fiyata, MKE'nin temin ettiği silahları düşük fiyatla isteyen hakim ve savcılara verilecek. Tezgah fiyatının üçte birine bu silahları alabilecek.'

HAKİME UCUZ TABANCA LİSTESİ

Ergin'in sözettiği 'tezgah fiyatının üçte bir fiyata' silah çalışması iki gün önce tamamlandı. Adalet Bakanlığı müjdeyi (!) internet sitesinden duyurdu. 15 Şubat 2013 tarihli yazı, İdari ve Mali İşler Dairesi Başkanı Ayhan Cürebal'ın elektronik imzasını taşıyor.

Yazıda 'Hakim ve savcıların kişisel güvenliğinin artırılması amacıyla başlatılan silah alım kampanyasının tamamlandığı' belirtilen duyuruda, 'yerli silah talebinde bulunan hakim ve savcıların silahlarının satışa hazır hale getirildiği' belirtiliyor.

Duyurunun ikinci sayfasında ise YERLİ TABANCA LİSTESİ var. Tabanca isimlerine bakıp etkilenmemek zor: Atmaca, Yavuz, Kılınç, Zigana'dan çıkacak kurşunlarla ölesiniz geliyor. Keza fiyatlar da öyle. Yüzde 20 ÖTV, yüzde 18 KDV ve yüzde 10 MKE kurum payı dahil, toplam altı firmanın ürettiği 14 ayrı modelin, hakim ve savcılara hayli 'uygun fiyatlarda' (!) satışa sunulduğunu hissediyorsunuz.

640 TL İLE 1525 TL ARASINDA

Tabancaların en ucuzu Girsan'ın 7.65. çapında 12 şarjör kapasiteli MC13 Siyah modeli: 640 TL. En pahalısı ise Sarsılmaz'ın '9.19 çapındaki K' Siyah Kromu. O da 1.525 TL. Kalan 12 modelin fiyatları ise bu aralık içinde değişiyor. Hak sahiplerinden silah tutarını 28 Şubat'a kadar peşin olarak Ziraat Bankası'na yatırması isteniyor.

Ne güzel değil mi? Adalete güveni telkin eden bir makam, adaleti sağlamakla yükümlü kişilere 'silahlanın' diyor. Tam böyle demiyorsa şöyle diyor: 'Seni yeterince koruyamıyorum. Ama senin adına pazarlık yaptım. İndirimli silah sağladım. İstiyorsan, paran da varsa gel, al.'

Her yerde barış konuşulurken, bu da böyle bir ironi işte...

Not düşmekte fayda var: Bazı hakimler, indirimli satılan tabancaların, satın alanlarca tekrar satışından kaygılı. İnternette 'belli bir süre devir yasağı getirilsin' önerisini okuyunca bakanlık duyurusuna tekrar baktım. Böyle bir yasak yok.

ÖRTÜLÜ ÖDENEK ÇOK HIZLI BAŞLADI

2012 boyunca, bütçedeki örtülü ödenek harcamalarını birkaç kez analiz ettim. Geçen yıl, 'gizli hizmet giderleri' başlığı altındaki örtülü ödeneğin önceki yıllarla kıyaslanmayacak ölçüde arttığı vakadır. Muhasebat Genel Müdürlüğü verilerine göre, örtülü ödenek harcamaları 2012'yi, 1 milyar 169 milyon TL olarak kapattı.

Birkaç gün önce de Ocak 2013 rakamları açıklandı. Bir ayda 'gizli hizmetler' için bütçeden yapılan harcama tutarı 108 milyon 122 bin TL. Bu kalemdeki tutarın geçen sene Ocak ayında 40.6 milyon TL olduğu dikkate alınırsa, hızlı bir giriş yapıldığı görülüyor.