EŞREF AKGÜN, YAKUP ÇETİN

Daha önceki duruşmada Mahkeme Başkanı Hayrettin Kısa’yı ölümle tehdit eden Aral, dün de “Satılmış, asker düşmanı hâkim, kafana ikinci defa sıkacağım.” diye bağırdı. Bunun üzerine Aral, duruşma salonundan çıkarıldı. Hakim Kısa, sanıkların, Aral’ı mahkeme heyetine karşı bu tür hakaretleri yapması için yönlendirdiğini söyledi.
 
Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen Zirve davasının 62. celsesine tutuklu sanıklardan emekli Org. Hurşit Tolon katılmadı. Mahkeme Başkanı Hayrettin Kısa, duruşmanın başında dosyaya gelen evrakları okudu. Ardından Kısa, müşteki Kerkük Kardeşlik Derneği Başkanı Veysel Şahin’in dinleneceğini belirtti. Kürsüye gelen Şahin’e Kısa, jandarma ile ilişkisini sordu. Şahin, 1995’te Van’da üniversite öğrencisi olduğu dönemde sivil olan bir astsubayın kendisi ile irtibat kurduğunu anlatarak, “Bana ‘Sen vatansever birisin, bize yardımcı ol’ dedi. Hizbullah, PKK ve diğer örgütlere ilişkin bilgi vermeye başladım.” şeklinde konuştu. Şahin bu tarihten sonra jandarmaya haber elemanlığı yapmaya devam ettiğini kaydetti. Kendisine yapılan ödemeye ilişkin olarak da, “İstihbarat için ayrılan resmi ödenekten değil kantin parasından verdikleri olmuştur. Bir defasında 1500 lira verdiler. Parayı da kantin gelirinden ödediler.” dedi.
 
Veysel Şahin’in ifadesi sırasında söz almak isteyen Bülent Varol Aral’a Mahkeme Başkanı Kısa, ifade işleminin tamamlanmasının ardından söz vereceğini söyledi. Aral’ın konuşmada ısrar etmesi üzerine Kısa, sanığın dışarı çıkarılması talimatını verdi. Aral, salondan çıkarılırken jandarmaya direnerek, “Burada yargısız infaz yapılıyor.” diye bağırdı. Kısa’ya hitaben, “Satılmış, asker düşmanı hâkim, senin kafana ikinci defa sıkacağım.” tehdidinde bulundu. Bunun üzerine Aral, duruşma salonundan çıkarıldı. Kısa, tutuklu sanıklardan eski Malatya İl Jandarma Komutanı Albay Mehmet Ülger’in Aral’a birtakım notları uzattığını belirterek, “Aral’ı üstümüze tetikçi olarak salıyorsunuz. Siz ne zaman kâğıt gönderseniz o zıplıyor. Ben buradan kimin ne yaptığını görüyorum.” dedi.
 
Bu arada Genelkurmay, mahkemenin talebi üzerine 3 sayfalık bilgi notu göndererek ‘Siyah ve Beyaz Kuvvetler’e ilişkin soruları cevapladı. Yazıda söz konusu isim altında bir teşkilat olmadığı belirtildi. Ancak, Siyah ve Beyaz Personel isimli bir birimin Özel Kuvvetler Komutanlığı bünyesinde görev yaptığı açıklanarak şöyle denildi: “Sefer görev emri verilen yedek personel yaş ve yeteneklerine göre, arazide görev yapacak siyah personel ve meskun mahalde görev yapacak beyaz personel olarak tasnif edilmekte, yedek vasfını kaybedenlerse turuncu personel olarak nitelendirilmektedir.”