Yargıda Erzurum-Erzincan kavgasını başlatan ‘İsmailağa davası’nda önemli bir gelişme yaşandı.

Radikal'in haberine göre, Eski Erzincan Başsavcısı İlhan Cihaner, Kasım 2007’de İsmailağa tarikatına yönelik, ‘basit suç örgütü’ oldukları iddiasıyla soruşturma açtı. Dönemin Erzurum Özel Yetkili Savcısı Osman Şanal da tarikatın Erzurum ayağına operasyon düzenledi. Erzincan Emniyeti’ne, İsmailağa’nın ‘silahlı örgüt olduğu’ yönünde bir ihbar gelince Şanal bu suçlara bakmakla kendilerinin görevli olduğunu belirtip, Cihaner’den dosyayı istedi. Cihaner bu talebe dirense de Şanal, ısrarcı olunca 238 şüpheliyle ilgili dosya Erzurum’a gitti. Savcı Şanal, Haziran 2009’da sanık sayısını 16’ya düşürdü ve ‘ağırlaştırılmış müebbet’ istemiyle iddianame düzenledi.

Şanal daha sonra da Cihaner’i ‘Ergenekon üyesi’ olduğu iddiasıyla tutuklatınca ortalık karıştı. Bu işlemi yasadışı bulan HSYK Şanal’ın özel yetkilerini alınca İsmailağa ile ilgili kovuşturma Savcı Ender Karadeniz’e verildi.

Davanının Erzurum Özel Yetkili 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen son duruşmasında esas hakkında mütalaasını sunan Karadeniz, sanıkların Şanal’ın talebi doğrultusunda ‘cebir ve şiddet yoluyla anayasayı ihlal’ suçlamasıyla yargılanabilmesi için yeterli delil olmadığını söyledi.(Radikal)