KONDA Yönetim Kurulu Başkanı Tarhan Erdem, anayasanın içeriğinden çok, seçmenin iktidar hakkındaki fikrinin öne çıktığına dikkat çekiyor. Erdem'e göre özellikle gençler, politika deyince, iktidarın her şeyine karşı olmayı anlıyor. A&G araştırma şirketinin yöneticisi olan Adil Gür de neden sandığa gittiğini bilmeyenlerin sayısının çokluğuna işaret ediyor: "Seçmenin önemli bölümü anayasanın ne getirip ne götürdüğünü bilmiyor. Seçmenin aklında, gazetede anlatılan maddeler değil, liderlerin polemikleri kalıyor."

A&G araştırma şirketinin yöneticisi olan Adil Gür ise "Anayasa içeriği heba olacaktır doğrudur; ama başka bir şey için de referanduma gitseydik aynı sonuçla karşılaşacaktık." diyor. Türkiye'deki seçmenin yüzde 80-85 aralığında oy vereceği parti doğrultusunda sandığa gideceğini savunan Gür, bir adım daha atarak, neden sandığa gittiğini bilmeyenlerin sayısının çokluğuna dikkat çekiyor:

"Seçmenin önemli bölümü anayasanın ne getirip götürdüğünü bilmiyor. Bunun en büyük nedeni ise siyasi liderler. Seçmenin aklında, gazetede anlatılan maddeler değil, liderlerin polemikleri kalıyor."

Tarhan Erdem'e göre anayasa referandumuna yönelik resim; iktidar ve iktidar karşıtlığı temelinde ortaya çıkıyor. Erdem, özellikle gençlere dikkat çekerek, "1995 sonrası politize olan gençlik, politika deyince, iktidara karşı olmayı anlıyor. Politikayı; sağlık, eğitim, ulaştırma gibi birçok alanda atılan adımlardan soyutlaştırıp iktidar karşıtlığına indirgiyor. Amaç, iktidarın her şeyine karşı olmak. Herhangi bir şeyine değil." diyor.

Referandumda 'hayır' oyu kullanacakların önemli bölümünün 'bugünkü iktidarla Türkiye'de dini kuralların devlete egemen olacağı, bu yolda hükümetin bir projesi bulunduğu, bunu yavaş yavaş tatbik etmekte olduğu' kanaatini taşıdığının altını çiziyor ve ekliyor: "Bunun anayasayla herhangi bir ilişkisi yoktur."

Tam Gün İş Yasası'nı örnek olarak veren KONDA'nın sahibi, bu yasayı Anayasa Mahkemesi'ne taşıyanların, daha önce aksi yönde, yasanın çıkması için mücadele verdiklerini söyleyerek, 'iktidar karşıtlığı'nın sebep olduğu çelişkiye vurguda bulunuyor.

Metropoll Araştırma Şirketi'nin son yaptığı anayasa referandumu anketini yöneten Prof. Dr. Özer Sencar da, "Genel olarak bildiğimiz bir şey, halk içerikle pek ilgilenmez. İçerikle ilgili bir iki konuyu genellikle taraflar gündeme getirirler ve tartışmalar onun etrafında sürer." diyor.

Sencar'a göre referandumun içeriğini bilenler de olayı belli noktalara çekiyor: "Evet cenahı '12 Eylül'ü ve darbeleri etkisizleştireceğiz' argümanını kullanıyor. Hayır tarafı da 'Bu Tayyip'in anayasasıdır, korku devleti yaratılıyor, yargı hükümetin denetimi altına alınıyor'dan hareket ediyor." Sencar, halkın büyük kısmının referandum maddelerinin tamamından haberdar olmadığını savunuyor.









Zaman