İKSara Araştırma Şirketi, son günlerin tartışmalı konusu 'uzun tutukluluk süresini' halka sordu. 29 Aralık 2011 ile 6 Ocak 2012 tarihleri arasında 81 ilde 2 bin 55 kişiyle yüz yüze görüşülerek gerçekleştirilen anketten ilginç sonuçlar çıktı. Açık uçlu yöneltilen sorulara alınan yanıtlar ve analizleri şöyle:

EĞİTİM VE İTİRAZ ORANTILI

- Araştırmada, 'Son yıllarda çeşitli davalardaki tutukluluk süreleriyle ilgili fikriniz nedir? diye soruldu. Katılımcıların yüzde 40'ı tutukluluk sürelerini uzun bulurken yüzde 38'i 'Fikrim yok' dedi. Yüzde 22'lik kesim ise sürenin normal olduğu görüşünde.

- Partilere göre dağılımına bakıldığında CHP, MHP ve BDP'li seçmenin çoğunluğu tutukluluk sürelerini çok uzun bulurken, AK Parti ve kararsız seçmenin büyük bölümü bu konuda fikir sahibi değil. AK Partililerin yüzde 25'i, CHP'lilerin yüzde 61'i, MHP'lilerin yüzde 42'si, BDP'lilerin yüzde 68'i, kararsızların ise yüzde 32'si tutukluluk sürelerini uzun bulduğunu söyledi.

- Fikir sahibi olmayanların partilere göre dağılımı ise şöyle: AK Partililer yüzde 48, MHP'liler yüzde 33, CHP'liler yüzde 26, BDP'liler yüzde 15.

- Ankette, katılımcıların eğitim durumları da analiz edildi. Buna göre eğitim seviyesi yükseldikçe tutukluluk sürelerini uzun bulanların oranı da artıyor. Okuryazar olmayanların yüzde 35'i, ilkokul mezunlarının yüzde 35'i, ortaokul mezunlarının yüzde 33'ü, lise mezunlarının yüzde 42'si ve üniversite mezunlarının yüzde 61'i tutukluluk sürelerinin uzun olduğunu belirtiyor.

4 SEÇMENDEN 3'Ü KATILIYOR

- Dikkat çeken sonuçlardan biri de sözde Ermeni iddialarıyla ilgili düzenlemeyi Mecis'ten geçiren Fransa'ya ilişkin oldu. Buna göre, AK Partililer ve kararsızlar Fransa'ya ülke çapında gösterilen tepkileri yerinde buluyor. CHP ve MHP seçmeni tepkilerin yetersiz olduğu görüşünde. BDP seçmeni ise tepkileri abartılı buluyor. Her dört seçmenden üçü Fransa'ya karşı başlatılan boykota katılıyor. AK Partili seçmenin yüzde 83'ü, CHP'lilerin yüzde 73'ü, MHP'lilerin yüzde 78'i Fransa'ya karşı boykotu destekliyor. BDP'li seçmenlerin ise sadece yüzde 52'si boykota katılıyor.

Ercan SARIKAYA



Akşam