Bozdağ, ''Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı''nın tümü üzerinde soruları yanıtladı. 

Haşimi'ye Türkiye'nin destek verdiğini ve bu desteğin devam ettiğini belirten Bozdağ, şunları söyledi: 

''Interpol tarafından arananlar arasında ismini geçmesi elbette önemli. Bizim de Irak hükümetinden istediklerimiz var. Orada terör örgütü ve yandaşları barınıyor ve terör örgütü ele başları orada bulunuyorlar ve ülkemize karşı eylemler gerçekleştiriyorlar. Biz de onları istiyoruz ama bugüne kadar Irak hükümetinden olumlu bir cevap alamadık. Şu anda bu konuyla ilgili desteğimizi verdik, şu anda Türkiye'de bulunuyor, tedavi maksadıyla gelmişti. Önümüzdeki zaman içerisinde yeni bir değerlendirme yapılır mı onu şimdiden bilemiyorum ama hükümet olarak bu konudaki tutumumuz net. Biz desteğimizi verdiğimiz birini iade etmeyiz.'' 

*** 

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, ''Güçlü iktidarların, siyasi istikrarın olması açısından yüzde 10 barajının Türkiye açısından önemini koruduğunu düşünüyoruz'' dedi. 

TBMM Genel Kurulu'nda görüşülen ''Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı''nın tümü üzerinde soruları yanıtlayan Bozdağ, seçim barajının düşürülmesinin Türkiye'de sürekli tartışıldığını ifade etti. 

Barajın kendi dönemlerinde konulmadığını anımsatan Bozdağ, istikrarlı bir yönetimin Türkiye'ye katacağı çok şey olduğunu söyledi. 

Geçmişteki krizlerin birçoğunun istikrarın olmadığı dönemlerde yaşandığını belirten Bozdağ, ''Güçlü iktidarların, siyasi istikrarın olması açısından yüzde 10 barajının Türkiye açısından önemini koruduğunu düşünüyoruz ama zaman içerisinde aşağı çekilmesi, yedilere, beşlere indirilmesine ilişkin bir değerlendirme yapılabilir mi, şu anda hükümetimiz tarafından böyle bir değerlendirme yapılmamaktadır'' dedi. 

Baraja rağmen de koalisyon hükümetlerinin oluştuğunu anımsatan Bozdağ, ''Koalisyonlar milleti mutlu eden icraatlar ortaya koymamışlar. Belki ileride konuşulabilir bu konu ama şu anda gündemimizde yok'' diye konuştu. 

Bozdağ, bir soru üzerine, Tarık Haşimi'nin Türkiye tarafından iade edilmemesine, ''Irak'taki teröristlerin iade edilmemesini sebep göstermediğini'' ifade ederek, ''Irak'ta teröristler var. Türkiye'ye eylem planlayan ve icra eden kişiler var. Onlara ilişkin Türkiye'nin taleplerine de bugüne kadar olumlu bir cevap verilememiştir. Sebep olarak onu ifade etmedim'' diye konuştu. 

Bir milletvekilinin, ölen bir yakınının oy kullanmış gibi göründüğünü ifade etmesi üzerine Bozdağ, ölen kişiler nüfus kayıtlarından düşülmediği için bu kişilerin seçmen kütük kayıtlarında görünebildiğini belirtti. Bozdağ, ''Ölen birinin yerine oy kullanma varsa onunla ilgili Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunmakta fayda vardır. Siyasi partilerimizin bunlara tenezzül edeceğini düşünmüyorum'' dedi. 


Zaman