İZMİR- Hakim Ahmet Hekimoğlu, Atatürk’ün savaşta halk ve askerlerle birlikte çektirdiği fotoğrafları 5 yıl önce, başkanlığını yaptığı mahkeme salonunun bulunduğu koridordaki duvara astırdı. Hekimoğlu, yazdığı ’Sevgili yurtaş şu ibret dolu resme bir bak! Bir zamanlar yelkenleri atlastan, halatları ibrişimden donanma yapabilecek güçte iken, ne hale düşmüşüz ve ne hallerde iken Atatürk’ün önderliğinde bağımsızlığımızı kazanıp bu günlere gelebilmişiz. Unutmayalım ki tarih tekrardan ibarettir. Tarihini unutan bir ulus geleceğine yön veremez. Her zaman bir Mustafa Kemal gelemez" yazısı ile Atatürk, sevgisini adliyeye gelenlere yaşatıyordu. Hakim Ahmet Hekimoğlu, Atatürk’ün fotoğraflarını ve yazdığı bu yazıyı, o günleri unutmamak ve unutturmamak amacıyla astığını söylemişti. Hekimoğlu, "Kimse, Atatürk’ün ülkeye yaptığını unutmasın. O olmasaydı, biz belki şimdi olmayabilirdik. Herkes elini başına koyup bir düşünsün. Amacım Atatürk sevgisini yaşatmak" diye konuşmuştu. 

Son Hakim ve Savcılar kararnamesiyle İstanbul’a düz hakim olarak atanan Hakim Ahmet Hekimoğlu, yeni görev yerine gitmeyip, 3 ay önce emeklilik dilekçesini vererek, 35 yıllık meslek hayatını noktaladı. 

İzmir’e yerleşen ve avukatlık yapacak olan emekli hakim Ahmet Hekimoğlu, dün aldığı bir telefon üzerine adliyeye geldi. Hekimoğlu, daha önce görev yaptığı mahkemenin koridor duvarlarına astığı fotoğraflar ve ünlü şairlerin şiirlerinin sökülüp yerlere atıldığını gördü. Gözyaşlarına hakim olamayan Ahmet Hekimoğlu, Atatürk ve eski İzmir resimleri ile ünlü şairlerin yazılarını yerden tek tek topladı. 


Hekimoğlu, Başsavcı Durdu Kavak’ın verdiği talimatla fotoğraf ve şiirlerin söküldüğünü söyledi. Hekimoğlu, "Ben görev yaparken kimse sökemedi. Sökmek için defalarca Bakanlığa yazı yazıldı. Ama ben hep buna engel oldum. Buradan gidince hemen söktüler. Söktürenlerde hiç Atatürk sevgisi yok mu? Ne zararı vardi ki söktürdüler? Duruşmaya gelenler hem rahatlıyordu, hem de Atatürk sevgisini yaşıyordu. Böyle yapılması benim vicdanımı yaraladı. Onlar duvardan Atatürk’ü sökebilir, ama yüreğimden asla sökemez" dedi.

GENELGE UYGULANDI 

İzmir Cumhuriyet Başsavcısı Durdu Kavak ise yazı ve fotoğrafların kaldırılması konusunda şunları söyledi: "Adliyede panolar dışında resim, bilgi notu, yazı asılması yasak. Bu kapsamda daha önce bir genelge yayınladık. Panolar dışında hiçbir yere afiş ve bilgi notu asılmamasını istedik. Asanlara da cezai yaptırım uyguladık. Kendisi o resimlerin kaldırılması konusunda daha önce de uyarılmıştı. Rencide olmaması için kendisi görevdeyken bu işler yapılmadı. Kaldırılması talimatını ben vermedim, ama genelge uygulandı." (dha)