İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde Hrant Dink cinayetiyle ilgili duruşmaya, tutuklu sanıkları Erhan Tuncel ve Yasin Hayal katıldı. Davanın tutuksuz sanıkları ise duruşmaya gelmedi.

Duruşma öncesinde, Hrant Dink'in eşi Rakel Dink, oğlu Arat Dink ve kardeşi Yervant Dink, eski milletvekili Ufuk Uras ile Avrupa Parlamentosu Yeşiller Grubu Hollandalı eski Milletvekili Joost Lagendijk'in de aralarında bulunduğu kendilerine ''Hrant'ın arkadaşları'' adını veren grup Beşiktaş'taki Barbaros Parkı'nda toplandı.

''Hrant'ın arkadaşları'' imzalı, Türkçe ve Ermenice ''Hrant için, Adalet için'' yazılı bir pankart açan grup, ellerinde de ''Bu dava böyle bitmez'' yazılı dövizler taşıdı.

''Hepimiz Hrant'ız, hepimiz Ermeniyiz'', ''Hrant için, Adalet için'', ''Öldür diyenler yargılansın'' gibi sloganlar atan grup, Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesi'ne yürüdü.

KARŞI MÜTALAA
Adliye önünde grup adına açıklama yapan yazar Ümit Kıvanç, Hrant Dink suikastı davasının geçen duruşmasında, savcının, ''Bu sadece milliyetçi duyguları kabarmış, gençlerin işlediği bir cinayet değildir. Ergenekon örgütünün Trabzon'daki bir hücresinin işidir. Bu hücrenin üstyapı ile örgütsel irtibatları ortaya çıkarılamamıştır'' dediğini söyledi.

Kıvanç, bu konuda yeterli araştırma ve soruşturmanın yapılmadığını öne sürerek ''4,5 yıllık mahkeme sürecini hakikat ortaya çıkmasın diye canla başla uğraşarak geçirdiler. Arkadaşımızı öldürtenlerin yargılanması ve cezalandırılması amacıyla 4,5 yıldır mahkeme kapısındayız. Mütalaa diye önümüze konan şey bir müsamerenin son perdesini kapatma talimatından başka bir şey değil. Karşısına kendi mütalaamızı koyuyoruz'' diye konuştu.

Mütalaaları olduğunu bildirdiği 11 maddelik metni okuyan Kıvanç, Dink'in katillerinin suikastın çok öncesinden beri devletin kontrolü altındaki kişiler olduğunu iddia etti.

Bu kişileri kullanan ve yönlendiren devlet görevlilerinin cinayette katkısı ve rolü olduğunu savunan Kıvanç, bu konunun araştırılmadığını savundu.

Telekomünikasyon İletişim Başkanlığının (TİB), davanın başından beri cinayetin aydınlatılmasından çok soruşturmanın bir noktada durması daha derine gitmemesi için çalıştığını öne süren Kıvanç, bu duruma ilişkin TİB'den hesap sorulmadığını söyledi.

‘HRANT’I ÖLDÜRENLER DEVLET İÇİNDE’
Soruşturma ve yargılama sürecinde yaşananları eleştiren Kıvanç, ''Sonuç, Hrant'ı öldürtenler, devlet içindedir ve ortada bunun sayısız kanıtı vardır'' dedi.

Bir süre daha sloganlar atan grup, duruşmanın bitimine kadar adliye önünde bekleyeceklerini belirterek, buna ''Adalet Nöbeti'' adını verdikleri bildirdi.



ntvmsnbc