Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Ergenekon, Balyoz, faili meçhul cinayetler gibi kritik davaların hâkim ve savcılarını görevden almayı amaçlayan korsan kararnameyle ilgili çarpıcı açıklamalar yaptı. TRT Haber'e konuk olan Ergin, son dakikada Kurul'un gündemine getirilen listeyle özel yetkili mahkemelerin yapısının komple değiştirilmek istendiğini, bunun yargı bağımsızlığına açıktan müdahale olduğunu söyledi. "Yetkili mahkemelerle savcılıklarının mevcut yapısını dağıtma amacı görülüyor." diyen Ergin, gelinen aşamada geri çektikleri taslak üzerinde çalıştıklarını, bittiğinde yeni listeyi Kurul'un önüne getireceklerini vurguladı.

Adalet Bakanı toplantıda yaşadıkları süreci ise şöyle anlattı: "Görüşmeler bitiyor. En son gün imza atılıp kararname bağlanıp yayımlanacağı esnada, Kurul üyelerinin cebinden, çantasından çıkardığı talepler geliyor. 2009'da da benzer olaylar yaşandı. İmzaya 10 dakika kala liste çıkartıldı ve 'Biz şu hâkimlerin, savcıların alınıp, yerlerine şunların getirilmesini istiyoruz.' dediler. Biz bunları doğru bulmadığımızı ifade ettik."

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, 'Adli Yargı 2010 Yaz Kararnamesi'yle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. TRT Haber kanalında yayınlanan 'Medya Müfettişi' programında gündeme ilişkin soruları cevaplayan Bakan Ergin, 'yaz kararnamesi'nin geri çekilmesine yönelik bir soru üzerine sürecin nasıl geliştiğini ayrıntılı olarak anlattı. Şu ifadeleri kullandı: "Kararname çalışmaları bitiyor, en son gün imza atılıp kararname bağlanıp yayımlanacağı esnada, son anda Kurul üyelerinin cebinden, çantasından çıkardığı talepler geliyor. Kurul üyeleri, kararname taslağına ilave taleplerde bulunabilirler ama bunun mutat olan yolu, hazırlık esnasında bildirilmesidir. Bence bunun sebebi şu: Gündeme getirilen talepler, mutat talepler, normal talepler değil. Kendi aldıkları ilke kararlarına aykırı talepler."

Sadullah Ergin, 2009 yaz kararnamesinde de benzer olayların yaşandığına dikkat çekti. Burada görüşmelerin bitmesinin ardından imzaya 10 dakika kala liste çıkartıldığını ve, "Biz şu hakimlerin, şu savcıların görevlerinden alınıp başka yerlere verilmesini, yerlerine de şunların getirilmesini istiyoruz." şeklinde taleplerin geldiğini anlattı. Ergin, "Bu doğru bir yöntem değil. Devam etmekte olan davaların, soruşturmaların etkilenmesine dönük olduğunu düşünüyoruz. Çünkü eğer ihtiyaç için veriliyor ise orada şu an çalışan hakim ve savcıları niye alıyorsunuz? Madem (ihtiyaç var), diyorsunuz ama yaklaşık 12-13 tanesini geri çekiyorsunuz hakim ve savcıların yerine 20 küsur yeni hakim, savcı veriyorsunuz. Burada 250 yetkili mahkemeleriyle savcılıklarının mevcut yapısını dağıtarak yeni bir kompozisyon oluşturmak, yeni bir dizayn yapmak ihtiyacı ortaya çıkmış gözüküyor. Alınmış olan ilke kararlarına aykırı olarak bir yer değişikliği talebi var ve bu talepler özel yetkili mahkemelerin kompozisyonunu, yapısını komple değiştirmeye yönelik talepler. Bunlar doğru değil."

Sadullah Ergin, girişimin yargı bağımsızlığı, tabii hakim ilkesine uygun bir müdahale olmadığını anlattı. Ergin, "Bunun çok doğru olmadığını ifade ettik. Ancak ısrarcı olmaları üzerine bu kadar çok sayıda hakim ve savcının değişiklik talebini, kararnameyi geri çekerek, üzerinde kurulun gündeme getirdiği talepleri de gündeme alarak yeni bir çalışmanın zaruretinin ortaya çıktığını ifade ettik." dedi.