Çağdaş Avukatlar Derneği Başkanı Burçin Solmaz Polat, 2012’de Meclis gündemine getirilecek olan Arabuluculuk Yasa Tasarısı’na karşı imza kampanyası başlattıklarını belirterek bu yasanın çıkması halinde hukukun ve mesleğin büyük yara alacağını söyledi.

Çağdaş Avukatlar Derneği tarafından Çorum Barosu dinlenme salonunda dün Arabuluculuk Yasa Tasarısı ile ilgili bir imza kampanyası başlatıldı. ÇAD Başkanı Burçin Solmaz başta olmak üzere çok sayıda avukatın katıldığı kampanyada bir de basın açıklaması yapılarak yasa tasarısına karşı tepkiler ortaya konuldu.

Yargılamanın hızlandırılması adı altında  TBMM gündemine getirilmeye çalışılan yasa tasarısının hukuksuzluklara yol açacağına inandıklar8ını belirterek bu nedenle itiraz ettiklerini söyleyen Solmaz, yasalaştırılmak istenen sistemin avukatlığa düşman olduğunu, bu yasa ile avukatlık mesleğine denk tutulacak yeni bir sistemin getirilmek istendiğini kaydetti.

Bu sistemin kabul edilmesi ile avukatlığın ve hukukun büyük yara alacağını söyleyen ve imza kampanyasının Cuma gününe kadar sürdürülerek ardından Meclis’e yollanacağını kaydeden Solmaz şu görüşlere yer verdi:

“Bu yasa stajla birlikte 5 yılda tamamlanan mesleki bilgimizi hiçe saymaktadır. Avukatlık kanunu ile hukuki uyuşmazlıkların çözümü için temsile ve uzlaştırmaya tek yetkili olan biz avukatların bu alandaki egemenliği,  arabuluculuk kanununun kabulü ile elinden alınacak ve hukuk eğitimi almamış, hukukun temel felsefesini özümseyememiş ve ortaya çıkacak durumun yasal sonuçlarını bilecek hukuki birikime sahip olmayan kişilere verilecektir. Ve bu kişilere dava aşamasından önce veya dava sürerken, biz avukatların görevi ve yetkisinde olan tarafları aydınlatma, müzakere etmelerini sağlama, anlaşma konularını belirleme hakkı tanınacaktır. Yasada, arabuluculuğun yaygınlaştırılması amacıyla, hakimin de tarafları arabulucuya başvurmak konusunda teşvik edeceği hükmü dahi konulmuştur. Yani bu tasarı gün geçtikçe zorlaşan avukatlık mesleğini tamamen ortadan kaldırmayı amaçlamaktadır.

Bu sistem; biz avukatları hukukun bir parçası olmaktan çıkarmakla kalmayacak, hukuksuzluğun yolunu açarak, tarafların iradelerini içermeyen metinleri bir tarafa zorla imzalatmak isteyen mafyayı, çözümünü çağdaş hukuki düzenlemeler dışında çağdışı usullerde arayan kişi ve grupları, yarar ve menfaat sağladığı kişiler lehine hareket edecek kişileri hukukun bir parçası yapacaktır. Yargılamanın hızlanması ve yargı yükünün hafifletilmesi adı altında, hukuk eğitimi almamış ve yasaları bilmeyen kişilerin arabulucu olması hukuku ve hakkaniyeti zedeleyen sonuçları beraberinde getireceği gibi benzer durumlar için örnek oluşturacak içtihatların oluşmasına da engel olacaktır. 

Kaldı ki; hukuk sistemimizde; gerek CMK da gerekse HMK da uzlaşma yolu zaten mevcuttur. Yargıda hızlanma hedefleniyorsa mevcut kanunda yer alan uzlaşma yoluna ilişkin düzenleme iyileştirilebilirdi. Ancak ister uzlaşma ister arabuluculuk adı altında bir anlaşma sağlanacaksa, bu anlaşma ortamını sağlayacak kişiler avukatlar olmalı ve arabulucuya başvuran kişiler mutlaka avukatla temsil edilmelidir. Bu sebeple; tasarı ile getirilen bu hukuksuzluğa sessiz kalamayız. Hiçbir Baronun ve hiçbir avukatın da sessiz kalmaması gerekmektedir. Arabuluculuk sistemine ve tasarının getireceği hukuksuzluğa şiddetle ve var gücümüzle Hayır diyoruz ve itiraz ediyoruz. Bu itirazımızı meclise ulaştırmak amacıyla tüm meslektaşlarımızın desteğini bekliyor ve itiraz metnimizi imzaya açıyoruz”



corumhaber.net