Türkiye'nin önde gelen hukukçuları, Habertürk'ün sponsorluğunda LaresPark Hotel'de düzenlenen ve 2 gün süren "Yeni dijital düzen ve hukuka yansımaları" konulu konferansta tartıştı. Önceki gün sona eren konferansın son gününde internet sitelerine erişimlerinin yasaklanması dünyadan ilişkin örneklerle anlatıldı.

'ABD, İZİNSİZ ESER PAYLAŞAN SİTEYİ ERİŞİME KAPATTI'

İnternette erişimin dünya ülkelerinde nasıl engellendiğinin ele alındığı son günde İstanbul Bilgi Üniversitesi Fikri Mülkiyet Hukuku Uygulama Merkezi'nden Doç. Dr. Gül Okutan Nilsson, internet sitelerinin erişime kapatılmasının yalnızca Türkiye'nin değil örneğin ABD'nin de önemli sorunlarından biri olduğunu söyledi. Doç.Dr. Okutan, ABD'de izinsiz müzik indirilmesi hizmeti veren P2P dosya paylaşımı içerikli Limewire adlı sitenin erişime kapatıldığını açıkladı. 4 yıl önce RIAA (The Recording Industry Association of America) yani Amerikan Kayıt Endüstrisi Birliği tarafından açılan davada mahkeme Limewire'ı telif hakkı ihlali ve haksız rekabet ortamına sebep olmaktan ötürü suçlu bulduğunu kaydederek, sitenin önce uyarıldığını, 'sitenin içerikle ilgili reklam ve propaganda yapmaya' devam etmesi üzerine erişime kapattığını ifade etti. Nilsson, bu kararın birbiri ardına açılan davalar için bu ülkede bir referans oluşturacağına vurgu yaptı.

'FRANSA'NIN UYGULAMASI ANAYASA MAHKEMESİNCE İPTAL EDİLDİ'

Fransa'da ise HADOPSİ adlı bir sistem kurulduğunu, geçtiğimiz yıl 13 Mayıs günü yapılan değişiklikle, eserlerin izinsiz çoğaltılması durumunda 3 yıl hapis ve 300 bin Euro para cezasını öngörüldüğünü anlatan Nilsson, "İzinsiz içeriğin engellenmesi isteyen bir Fransız vatandaş, HADOPİ'ye başvuruyor. IP numarası HADOPİ tarafından tespit ediliyor. Tespitin ardından birkaç uyarı yapılıyor. Eğer uyarılara rağmen sonuç alınamazsa, suçlanan kişinin internet aboneliği iptal ediliyor. Ancak Fransa Anayasa Mahkemesi, bu iptal kavramının insan hakları ihlali olduğuna karar vererek bu yasayı iptal etti" dedi.

'FRANSA MODELİNİN UYGULANABİRLİĞİ İNGİLTERE'DE TARTIŞILDI'

Doç. Dr. Gül Okutan Nillson, "İngiltere'de yaptırım olarak kullanılan aboneliğin iptali konusunun kısmi olarak engellenmesi tartışılıyor. ABD'de daha sert yaptırımlar var. 30 şarkıyı izinsiz olarak indiren bir üniversiteye astronomik rakamlı cezaların verilmesi öngörülüyor"dedi.



'ÖZGEÇMİŞİNDE ASILSIZ BİLGİLER OLDUĞU İDDİASIYLA ENGELLENDİ'

Almanya'da kişilik haklarının ihlali ve fikri mülkiyet ihlalleri sebebiyle de birçok engelleme gerçekleştiğini, Alman Sol Parti Federal milletvekili Lutz Heilmann'ın İnternet ansiklopedisi Wikipedia'da özgeçmişiyle ilgili asılsız bilgilerin yer aldığı gerekçesiyle söz konusu sitenin Almanca versiyonunu engellettiğini anlatan Nilsson,  İtalya'nın 2006 yılında lisanssız kumar siteleri İSS'lerin erişimi engellemesini içeren kararının ise Avrupa Adalet Divanı tarafından AB normlarına aykırı bulunduğunu belirtti.

AVRUPA BİRLİĞİ ŞEFFAF DAVRANMIYOR

Nillson, Bilgi Üniversitesi Teknoloji Enstitüsü raporunda da yer alan Avrupa Birliği'nde şeffaflığa aykırı bir diğer uygulamanın 'teknik sorun varmış' izlenimi yaratarak engelleme tekniği olduğunu anlatarak, rapordan şu bilgileri verdi:  "Avrupa Birliği devletleri ağ hatası tekniğini sıklıkla uygulamaktadırlar. Bir siteye erişmeye çalıştıklarında ise ağ hatası oluştuğu bilgisiyle karşılaşıyorlar. Böylelikle erişime kapalı olduğu gizleniyor. Ziyaretçiler sitelerin devlet tarafından engellendiğinin farkına dahi varamıyor"




Tülay ACAR- AHT