LÜTFİ KAPLAN / STAR

Yargıda reform niteliğinde değişiklikler öngören anayasa değişikliği konusunda kritik haftaya girildi. Ancak Anayasa Mahkemesi, görüşmelerde nasıl oy kullanacaklarına ilişkin kanaatleri kamuoyuna yansıyan Fulya Kantarcıoğlu ve Serdar Özgüldür hakkında yapılan şikayetlere karşı sessizliğini koruyor.

Raportör Ali Rıza Çoban, anayasa değişiklik paketi ile ilgili raporunu bu hafta Anayasa Mahkemesi üyelerine dağıtacak. Raporun dağıtılmasının ardından Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, en kısa süre içinde CHP’nin açtığı iptal başvurusunu gündeme alacak. Başvuruyu görüşecek Yüksek Mahkeme üyelerinden bazılarının konuyla ilgili medyaya da yansıyan skandal konuşmalarına rağmen bir girişimde bulunulmaması dikkat çekiyor.

ÖZGÜLDÜR’E ÇUBUKLU PAŞA BASKISI

Bunlardan biri de AYM Üyesi Fulya Kantarcıoğlu ile Ergenekon soruşturması kapsamında gözaltına alınan eski Adalet Bakanı Seyfi Oktay’ın yaptığı görüşmelerdi. Anayasa Mahkemesi, aynı şekilde Serdar Özgüldür’e ait olduğu ileri sürülen ses kayıtlarıyla ilgili de herhangi bir işlem yapmadı. Özgüldür’e ait olduğu ileri sürülen ses kayıtlarında Genelkurmay Adli Müşaviri Hıfzı Çubuklu’nun özellikle AK Parti’nin kapatılması için baskı yaptığından söz ediliyor.

BAK GEMİ AZIYA ALDILAR

Çubuklu’nun 30 yıllık arkadaşı olduğunu söyleyen Özgüldür’e ait olduğu ileri sürülen ses kaydında şu ifadeler dikkat çekiyor: “Dedi ki (Hıfzı Çubuklu) ‘bak gemi azıya aldılar. Çok büyük komplikasyona yol açma riski var’ dedi. Sonra ‘elini vicdanına koyup büyük toplum baskısını göğüsleyip yani biran önce kapatın’ dedi. Onu da devletin belli kesimlerinde, özellikle Silahlı Kuvvetlerinde bizden arzuları var. Yani bir şekilde intikal etti onlar bize. Yani zannediyorum Nisan, Mayıs’ta falan gündeme alırız, şeyden sonra, bir karar verilsin”

PAKSÜT DE AYNI AKIBETE UĞRADI

Eşi Ergenekon sanıkları arasında yer alan ve hakkında Ergenekon savcıları tarafından ayrı bir dosya tutulan AYM Başkanvekili Osman Paksüt de tartışmaların odağındaki isim. Ergenekon Savcıları 15 Ekim 2008’de Osman Paksüt’e ait dinleme kayıtlarını Yüksek Mahkeme’ye göndermişti. AYM yaptığı inceleme sonrasında soruşturmaya yer olmadığı kararı almıştı. 

STK’lardan suç duyurusu

Türkiye genelindeki 402 sivil toplum kuruluşundan oluşan Sivil Dayanışma Platformu başta olmak üzere bir çok sivil toplum örgütü Ergenekon zanlısı Seyfi Oktay ile yaptıkları konuşmalar kamuoyuna yansıyan Fulya Kantarcıoğlu’nun görüşmelere katılmaması için çağrıda bulundu. Kantarcıoğlu’nun ihsas-ı reyde bulunduğu ve görevini kötüye kullandığı iddiasıyla yapılan tüm başvurulara rağmen, yüksek mahkeme sessizliğini koruyor.

Ergenekon soruşturması kasamında telefon dinlemeler takılan Oktay’ın CHP eski lideri Deniz Baykal’ın ‘Hareketlenin’ direktifi üzerine Kantarcıoğlu ile görüşmeler yaptığı ortaya çıkmıştı. Oktay’ın, telefon dinlemelerinin basına sızan bölümlerinde Anayasa değişikliği üzerindeki oylamalar yapıldığı sırada, Kantarcıoğlu’ndan detaylı bilgiler aldığı tespit edilmiyti. Oktay, konuşma arasında TBMM’deki görüşmelerde önemli olan bir maddenin (parti kapatmaya ilişkin düzenleme) düştüğünü geriye iki maddenin daha kaldığını da ifade ediyordu.