Irak Dışişleri Bakanlığı, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun bugün gerçekleştirdiği ve güvenlik gerekçesiyle gizli tutulan Kerkük ziyaretini bilgileri olmaması nedeniyle eleştirdi.

AFP'nin haberine göre; Dışişleri Bakanlığı'nın resmi sitesinde, "Diplomatik ve resmi olmayan ziyaret hakkında Bakanlık'ın bilgisi ve onayı yoktur. Hiçbir ülkenin bağımsızlığı hafife alınamaz. Bu ziyaret, uluslararası ilişkilerdeki en basit kurallara bile uymamamaktadır" ifadeleri yer aldı.

Irak’ın Kerkük kentini bugün ziyaret eden Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, 75 yıl aradan sonra bu kente giden ilk Türk Dışişleri Bakanı oldu. Kuzey Irak’ta temaslarda bulanan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun heyeti, Erbil'in 83 kilometre güneyindeki Kerkük'e bugün sabah yoğun güvenlik önlemleri altında girdi.

Türkmen cephesini ziyaret eden Davutoğlu, şunları söyledi: "Türkiye için Irak gönüllerden ırak olan ülke değil. Irak'ın bütün kesimleriyle kardeşliğimiz var. Bütün Irak bizim için candan aziz dost. Tırnağınıza küçük diken batsa 75 milyon Türk Anadolu'da hisseder. 'Bir gece ansızın gelebilirim' demiştim. Anı bir karar alıp bir sabah geldik. İnşallah daha çok geleceğiz, daha çok beraber olacağız. Bütün Türkiye'nin size selamlarını getiriyorum. Kerkük bütün bölgemizin örnek bir şehri. Buraya fitne sokmak isteyenler olabilir. Kerkük'ün barış şehri olmasını sağlayacağız."

1937'DEN SONRA İLK
Daha önce dönemin Dışişleri Bakanı Tevfik Rüştü Aras, 1937 yılında Kerkük'e gitmişti. Fahri Korutürk de daha sonra Cumhurbaşkanı olarak kenti ziyaret etmişti. Ahmet Davutoğlu'nun ziyareti, 75 yıl sonra bu kente yapılan ilk ziyaret olma özelliği taşıyor.