Ferit ASLAN- Cem EMİR

DİYARBAKIR - İran’ın başkenti Tahran’dan havalananan ve Suriye’ye askeri malzeme taşıdığı belirtilen ’Ilyushin Il-76TD’ tipi kargo uçağı, nükleer silah taşıdığı ihbarı üzerine BM kararları doğrultusunda geçen cumartesi gece yarısı Diyarbakır’daki 2’nci Hava Kuvveti 8’inci Ana Jet Üssü’ne indirilerek aramaya alındı. Diyarbakır havaalanında bekletilen İran’a ait kargo uçağının dün ana kapağı açılarak genel arama yapıldı. Arama sonucu sandıklar içerisinde bulunan roketatar, havan, biksi ve kalaşnikof gibi silah ve mühimat, uçaktan indirildi. Diyarbakır Vali Yardımcısı ve Özel Yetkili Savcı denetiminde yapılan aramada, uçaktaki tüm sandıklar indirildi.

Uçakta bulunan silahların uluslararası hava taşımacılığı kapsamında bildirimi yapılan silahlar olup olmadığı öğrenilemezken, İran kargo uçağının mürettebatının bugün gözaltına alındığı öğrenildi. Olayla ilgili Diyarbakır Özel Yetkili Cumhuriyet Savcılığı da soruştarma başlattı. İran kargo uçağı da havaalanının ayrı bir bölümüne çekilerek bekletiliyor.

2006 yılından bu yana BM kararları doğrultusunda Diyarbakır’a arama için indirilen İran kargo uçaklarından ilk kez bir uçağın bu kadar uzun süre havaalanında bekletildiği ve içerisinde bulunan sandıkların indirildiği belirtildi. (dha)