Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) vergi rekortmenlerini, en fazla döviz kazandıranları, SGK'ya en çok prim ödeyenleri, Türkiye'nin ilk ve ikinci 500 sanayi kuruluşu arasında yer alan firmaları ve kişileri ödüllendirdi. ATSO Atatürk Konferans Salonu'nda düzenlenen '2012 Geleneksel Ödül Töreni'ne, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı ile TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nun yanı sıra Antalya Valisi Dr. Ahmet Altıparmak, Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın, davetliler ve çok sayıda iş adamı katıldı. Türkiye'nin ilk yüz ve uzuv nakillerini gerçekleştiren Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Özkan'a da özel ödül verilen törende konuşan Bakan Hayati Yazıcı, Türkiye'nin yeni anayasaya ihtiyacı olduğunu kabul etti. Türkiye'de bugüne olağan üstü şartlarda ve darbe dönemlerinde olmak üzere beş kez anayasa yapıldığını, milletin ilk kez bu hukuksal metne imza atma hakkı yakaladığını belirten Yazıcı, "Bunu bu Meclis yapması lazım. Hiç kimse bundan kaçamaz. Güzel metinler yazmak yeterli değil. Kafalarımızı değiştirmemiz lazım." dedi. Ülke olarak en büyük zenginliklerinin 'sevgi ve kardeşlik' olduğuna değinen Yazıcı, "Bunda cömert davranalım cimri olmayalım. Diyalog kanallarımız açık olsun." tavsiyesinde bulundu. 

YENİ ANAYASAYI YAPIN, SISTEMI YAPILANDIRIN, ÖNÜMÜZ AÇILSIN 

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, hükümetten sistemi yeniden inşaa etmesini istedi. Sistemin inşasının temelden başlaması gerektiğini, temelin de yeni anayasa olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, şöyle konuştu: "Başta anayasa olmak üzere sistemi yeniden yapılandırmak lazım. Bunları yaparsak Türkiye olarak önümüzde kimse duramaz. Bugüne kadar karşılaşmadığım hiçbir millet kalmadı. Hiçbiri benden daha akıllı, daha zeki değil. Bütün mesele, sistemin bizim önümüzü açması lazım. Rahmetli Özal 80'de nasıl açtı, şimdi de yeni anayasayla sistemin önünün açılması lazım." 

KARŞILIKSIZ ÇEKE, BANKALARIN UYGULADIĞI FORMÜL 

Karşılıksız çeke hapis cezasının kaldırılmasıyla 240 bin kişinin cezaevine girmekten kurtulduğunu anlatan Hisarcıklıoğlu, karşılıksız çek sorunun çözümüne ilişkin şunları söyledi: "Biz de bankalar gibi vadeli mal almak isteyen müşterinin öz geçmişini görmek istedik. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'na (BDDK) talimat verildi. Fakat bankalar topu taca attılar. Geçen ay BDDK ile hepimizi bir araya getirdiler. Bu yılın sonu itibariyle biz de mal satarken karşı tarafın ne kadar risk taşıdığını, güvenilir olduğunu göreceğiz." 

'OKUL YAKANA DA YAKANI KORUYANA DA LANET OLSUN' 

TOBB'un Van'daki ilköğretim okulunun üç gün önce terör örgütü tarafından kundaklandığını hatırlatan Rifat Hisarcıklıoğlu, "Çocuklarımızı eğitimden mahrum bırakacak böyle bir zihniyeti, okul yaktıracak kadar gözleri dönenleri buradan lanetliyorum. Bunlara tepki göstermeyip hala bin bir türlü bahaneyle koruyanlara da lanet olsun diyorum. Şunu kimse unutmasın ki TOBB olarak Türk eğitimine bugüne kadar 75 milyon TL'lik yatırım yaptık. Yatırım yapmaya da devam edeceğiz." şeklinde konuştu. 

GÜMRÜK KAPILARININ MODERNİZASYONU 

Gümrük kapılarının modernizasyonu ile bekleme sürelerinin yarı yarıya azaldığını anlatan Hisarcıklıoğlu, şöyle devam etti: "Bunun özel sektör olarak bize kazandırdığı para yıllık 410 milyon TL oldu. Yap, işlet, devret ile bizlerin cebine tam 410 milyon TL para koymuş oldu. Ama bunu kimse fark etmiyor. Devlet ne kazandı? Biz yaptığımız için devletin kasasında 250 milyon dolar çıkmadı. Çıksa belki de Antalya'nın duble yolu olmayacaktı. Bir yerden eksiklik olacaktı. Beş senede Maliye'nin cebine giren para 90 milyon dolar oldu. Bu işten herkes kazandı." TOBB seçimleri yaklaştıkça "Bu oda aidat almaktan başka ne yapar?" sorularının artmaya başladığına işaret eden Hisarcıklıoğlu, Türk Ticaret Kanunu'yla ilgili çalışmalarını örnek gösterdi. TOBB Başkanı, yasayı temmuzda yürürlüğe sokturmayarak, herkesin cebinden 3 milyar TL çıkmasını ve insanların mal alıp sattığı için 18 ay hapis yatmasının önüne geçtiklerini anlattı. 

BAKAN İLE BELEDİYE BAŞKANI ARASINDAKİ DİYALOG 

Öte yandan törenin Bakan Yazıcı ile Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın arasındaki diyaloga da sahne oldu. Akaydın, konuşmasında ana muhalefet partisinin belediye başkanı olduğunu belirterek, hükümete yönelik eleştirilerde bulunacağını söyledi. Bakan ise Akaydın'ı ana muhalefet partisinin değil Antalya şehrinin belediye başkanı olduğu konusunda uyararak, "Sanırım ağzınızdan kaçtı. Siz Antalya'da herkesin belediye başkanısınız." karşılığını verdi. Konuşmaların ardından hak sahiplerine ödülleri verildi.