Türkiye'ye teslim edilen ve Batman'da konuşlandırılan son 4 insansız hava aracı Heron'la birlikte, daha önce bavullarını toplayıp ülkelerine dönen İsrailli operatörlerin de geri geldiği öğrenildi. Hava Kuvvetleri Komutanlığı ile İsrail arasındaki yazışmalar uzun süredir devam ediyordu. Sonunda İsrail tarafı inadından vazgeçti ve Türk subayları Heronlar konusunda eğiten teknik personeli Batman'a yolladı. İsraillilerin ülkelerine dönmesi, Heronların kullanımı konusunda önemli bir zafiyet doğurmuştu. Teröristlerin korkulu rüyası olan istihbarat toplama uçaklarının, uzun süre etkili kullanılamadığı iddia edilmişti.

Türkiye'nin İsrail'in Gazze'ye gitmekte olan insanî yardım gemilerine operasyon düzenleyerek 9 Türk'ü katletmesinin ardından bu ülkeye yönelik yaptırımları tartıştığı dönemde İsrail, Türkiye'ye sattığı Heronların operatörlerini geri çekmişti. Heronları, yer kontrol istasyonlarından yönlendirecek Türk subayların eğitiminin yarıda kalması, terörle mücadelede zafiyet meydana getirmişti. Bu sorunun aşılması için Türk yetkililer Heronları satan İsrail'in IAI (Israel Aerospace Industries) firmasıyla irtibata geçti. İsrailli yetkililer ise "Personelimizin güvenliğini sağlarsanız eğitim için geri göndeririz." cevabını verdi. Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nın cevabı ise net oldu: "Kimseye ayrıcalık tanımayız." Uzun süren görüşmeler olumlu sonuçlandı ve İsrail, Heron operatörlerini bu ayın başında Batman'a geri gönderdi. Öte yandan İsrail'den alınan son 4 Heron'un kabul testleri de yine Batman'da devam ediyor. İsrail, Heronlar konusunda Türkiye'yi uzun bir süre zora sokmuştu. İsrail, Heronların teslim ve test süreçlerini yavaşlatmış ve Heronlar yapılan test uçuşlarında istenilen yükseklik ve havada kalma süresi şartlarını yerine getiremediğinde suçu Heronlara entegre edilen Türk yapımı ASELFLIR-300 adlı kamera ve hedefleme sistemine atmıştı.

İstihbarat toplamada görev yapıyor

İnsansız hava araçları Heronlar, özellikle terörle mücadelede Türkiye'nin elini güçlendiriyor. İstihbarat raporlarında, teröristlerin Heronları gördüğü anda kaçışmaya başladığı dile getiriliyor. 6 şehit verdiğimiz Hantepe saldırısı esnasında da Heronların teröristleri saniye saniye kaydettiği, fakat Genelkurmay tarafından çatışma sırasında herhangi bir müdahalede bulunulmadığı iddiaları da basına yansımıştı.