Türk Kızılayı, İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere saldırısı sonucunda yaralanan Türklerden 3'ü Kudüs, 14'ü de Tel Aviv'den olmak üzere toplam 17 yaralının Tel Aviv Havaalanı'nda beklemekte olan ambulans uçağa doğru yola çıkarıldı.

TBMM İNSAN HAKLARI KOMİSYONU ÜYELERİ, İSRAİL'E GİDECEK

AK Parti Mersin Milletvekili Zafer Üskül, başkanlığında toplanan Meclis İnsan Hakları Komisyonu, İsrail askerlerinin Gazze'ye insani yardım götüren gemilere kanlı baskını ve ardından yaşanan olayları incelemek üzere İsrail'e gidecek.

Üskül, komisyon olarak en kısa sürede İsrail'e giderek inceleme başlatacaklarını söyledi.

''İSRAİL'İN YARDIM GEMİSİNE YAPTIĞI SALDIRIDA EMO ÜYESİ İBRAHİM BİLGEN DE ÖLDÜRÜLDÜ''

İsrail'in yardım gemisine yaptığı saldırılarda Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Diyarbakır Şubesi üyesi İbrahim Bilgen'in öldürüldüğü bildirildi.

EMO'dan yapılan yazılı açıklamada, İsrail'in uluslararası sularda yardım gemisi Mavi Marmara'ya yaptığı saldırı sonucunda öldürülen 9 kişiden biri olan İbrahim Bilgen'in, elektrik mühendisi olduğu ve EMO Diyarbakır Şubesi üyesi bulunduğu kaydedildi.

Açıklamada, Batman'da 1949 yılında doğan İbrahim Bilgen'in 1976 yılında Elazığ Devlet Mühendislik ve Mimarlık Akademisi Elektrik Mühendisliği Bölümü'nden mezun olduğu belirtilerek, ''Odamız üyesi İbrahim Bilgen'in ve saldırıda yaşımı yitiren diğer yurttaşlarımızın ailelerine, yakınlarına, mühendislik camiasına ve tüm halkımıza başsağlığı dileriz'' denildi.

İsrail'in yardım amaçlı olarak yola çıkmış olan filoya uluslararası sularda saldırarak dünya kamuoyu gözü önünde katliam gerçekleştirdiği ifade edilen açıklamada, şöyle denildi:

''Emperyalist ülkelerin çıkarları doğrultusunda yıllardır Ortadoğu kan gölüne çevrilmiştir. Bugün yaşanan bu elim olay karşısında ne yazık ki ABD başta olmak üzere İsrail'e hak ettiği tepki gösterilmemiştir. Filistin halkına yönelik baskılara ve şiddete son verilmesini, tüm dünya devletlerinin bu elim olay karşısında gerekli yaptırımları uygulaması gerektiğine inanıyoruz. Derhal yolcuların serbest bırakılmasını, yaralıların ve cenazelerin ülkelerine teslim edilmesini bekliyoruz.''

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI MÜSTEŞAR YARDIMCISI ÇEVİK, İSRAİL'E GİTTİ

Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Büyükelçi Halit Çevik, İsrail'e gitti.

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Büyükelçi Çevik, Gazze'ye yardım götürmek üzere gemilerle İsrail'e giden, ancak saldırıda yaralanan ve tutuklanan Türk vatandaşlarının yurda dönüşünü organize edecek.

GAZZE'YE GİDEN ÇETİN TOPÇUOĞLU SALDIRIDA HAYATINI KAYBETTİ

"Rotamız Gazze, yükümüz insani yardım" sloganı ile Gazze'ye giden 8 Adanalı'dan Çetin Topçuoğlu'nun İsrail askerlerinin silahlı saldırısında hayatını kaybettiği öğrenildi.

İsrail askerlerinin saldırısı üzerine Mavi Marmara gemisinde hayatını kaybedenlerin kimlikleri netleşmeye başladı. Gemiye Adana'dan katılan Çetin Topçuoğlu'un İsrail operasyonunda hayatını kaybettiği, eşi Çiğdem Topçuoğlu'nun da sağlık durumunun iyi olduğunu belirtildi.

YOLCULAR UÇAK BEKLİYOR

Türk Kızılayı, İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere saldırısı sonucunda yaralanan Türklerden 3'ü Kudüs, 14'ü de Tel Aviv'den olmak üzere toplam 17 yaralının Tel Aviv Havaalanı'nda beklemekte olan ambulans uçağa doğru yola çıkarıldığını açıkladı.

Türk Kızılayı'ndan yapılan yazılı açıklamada, İsrail'de çeşitli hastanelerde tedavi altına alınan 17 Türk vatandaşının, yoğun çalışmalar sonucunda bulundukları hastanelerde tespit edilerek Türkiye'ye gönderilmek üzere ambulans uçağa yönlendirildiği kaydedildi.

Açıklamada, 2'si doktor 4 kişiden oluşan Türk Kızılayı ekibinin, İsrail'deki muhatabı olan ''Magen David Adom'' yardım kuruluşuyla işbirliği içinde yürüttüğü çalışmalarla İsrail bürokrasisini aşarak Türk yaralılarla ilk teması sağlayan yardım görevlileri olduğu kaydedildi.

Türk Kızılayı ekibinden Operatör Doktor Şeref Öğretmenoğlu ve Operatör Doktor Akın Kocabıyık'ın nezaretlerinde 3'ü Kudüs, 14'ü de Tel Aviv'den olmak üzere 17 Türk yaralının Tel Aviv Havaalanı'nda beklemekte olan ambulans uçağa doğru yola çıkarıldığı bildirilen açıklamada, şunlar kaydedildi: ''Öğle saatlerinde tüm hazırlıkların tamamlanarak, Türkiye'ye doğru havalanması beklenen ambulans uçağın, içindeki 17 Türk yaralı ile birlikte öğleden sonra İstanbul'a inmesi bekleniyor. Doktor Öğretmenoğlu, yaralılar içinde hayati tehlikesi olan bulunmadığını, Tel Aviv Bellissima Hastanesi'nde yatmakta olan 1 Türk yaralının ameliyat sonrası yoğun bakımda olduğu ve kendisine iyi bakıldığı için birkaç gün daha hastanede kalmasının uygun olacağına karar verdiklerini söyledi.''

Açıklamada, Türk Kızılayı ekip başkanı Ali Akgül'ün de Türk yaralılara ulaşma konusundaki ısrarları sonucu İsrail'in resmi yardım kuruluşu Magen David Adom'dan büyük destek aldıklarını söylediği ve Kızılay olarak tüm süreci izlemeye devam edeceklerini belirttiği ifade edildi.

İSRAİL DİPLOMATLARININ AİLELERİ TÜRKİYE'DEN AYRILIYOR

Türkiye'de görev yapan İsrail diplomatlarının ailelerinin Türkiye'den ayrılacağı bildirildi. İsrail Dışişleri Bakanlığı, diplomatların ailelerini Türkiye'den tahliye etmeye karar verdi. İsrail Radyosu, İsrail Dışişleri Bakanlığının, tahliye kararının, Bakanlık tarafından "Gazze filosu"na baskının ardından yaşanan "gerilim" nedeniyle aldığını duyurdu.


Zaman