''Devrimci Karargah Örgütü'' soruşturması kapsamında tutuklu eski Emniyet Müdürü Hanefi Avcı'nın da aralarında bulunduğu 22 kişi hakkında, ''Şantaj ve askeri casusluk'' iddialarıyla ilgili soruşturma kapsamında 56 kişi hakkında davalar açılması ile ''Mısır Çarşısı''ndaki patlamaya ilişkin davanın yeniden görülmesi İstanbul adliyelerinde 2011 yılı içinde Türkiye gündeminde yer tutan yargı faaliyetlerinden oldu.

AA muhabirinin derlediği bilgiye göre, yılın ilk gününde İstiklal Caddesi'nde kadınlara yönelik yaşanan taciz olaylarına ilişkin 11 kişinin gözaltına alınması, aynı zamanda kamuoyunda yankı uyandıran ilk adli olaylardan oldu.
 
1 Ocak günü sevk edildikleri Beyoğlu Adliyesinde tutuklanan 11 kişi hakkında ayrı ayrı olmak üzere ''cinsel saldırı'' başlığını taşıyan TCK'nın 102. maddesi uyarınca 2 ile 7'şer yıl arasında hapis cezası istemiyle davalar açıldı.
 
Hemen ardından, özel yetkili İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinin 4 Ocak'ta, Hizbullah terör örgütünün sözde askeri kanat sorumlusu Hacı İnan ile sözde İstanbul sorumlusu İlyas Kutulman'ın da aralarında bulunduğu 8 tutuklu sanığı CMK'nın 102. maddesi kapsamında tahliye etmesi gündem oluşturdu.
 
Hizbullah terör örgütüne yönelik olarak 18 Ocak'ta düzenlenen bir operasyonda gözaltına alınan Hacı İnan, örgütün İstanbul sorumlusu olduğu öne sürülen Bahattin Temel, gazeteciler Fikret Gültekin ve Mehmet Eşin, Mehmet Şefik Temel ve Mustazaf-Der İstanbul Şube Başkanı Sait Şahin tutuklandı.
 
-Haberal'ın sağlık raporuna ilişkin soruşturma-

Ergenekon davası kapsamında tutuklu bulunan Prof. Dr. Mehmet Haberal'ın mahkemeye gönderilmeyen sağlık raporuna ilişkin soruşturma kapsamında, savcılıkça ifadesi alınan Prof. Dr. Erhan Kansız, 11 Ocak'ta tutuklandı. Kansız yaklaşık 3 aylık tutukluktan sonra itiraz üzerine tahliye edildi. Aynı soruşturma kapsamında 11 Şubat'ta tutuklanan Prof. Dr. Cengiz Çeliker'in de itirazı üzerine yaklaşık 1.5 ay sonra tahliyesine karar verildi.
 
28 Ocak'ta İstanbul Emniyet Müdürlüğünün ''Planlı olarak gerçekleştirilen operasyonlarda yakalanan en yüksek miktar'' olarak açıkladığı 281 kilo 500 gram kokaine ilişkin Abdullah Baybaşin'in de aralarında bulunduğu 15 kişi gözaltına alındı.
 
Özel yetkili İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekilliği Abdullah Baybaşin ve oğlu Çağdaş Baybaşin'in de aralarında bulunduğu 13'ü tutuklu 16 kişi hakkında 20 yıldan az olmamak üzere hapis cezası istemiyle dava açtı.
 
Özel yetkili İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi 4 Şubat'ta, tutuklu Emniyet Müdürü Hanefi Avcı'nın da aralarında bulunduğu 22 kişi hakkında ''Devrimci Karargah Örgütü'' soruşturması kapsamında hazırlanan iddianameyi kabul etti.
 
İddianamede, tutuklu sanık eski Emniyet Müdürü Hanefi Avcı'nın, ''Devrimci Karargah terör örgütü ve mensuplarına yardım'',''soruşturmanın gizliliğini ihlal'', ''terörle mücadelede görev almış kişileri hedef gösterme'', ''ikametinde ele geçirilen ruhsatsız silahlar nedeniyle 6136 sayılı yasaya muhalefet'', ''zincirleme şekilde kişisel verileri hukuka aykırı olarak ele geçirmek'' suçlarından toplam 23 yıl 4 ay ile 51 yıl 9 ay arasında hapis cezasına çarptırılması talep edildi. Davanın diğer sanıklarının da 3 ile 30 yıl arasında hapis cezasına çarptırılması öngörüldü. Davanın görülmesine 13 Nisan'da başlandı.
 
-''Mısır Çarşısı'' davası yeniden-

Eminönü'deki Mısır Çarşısı'nda 7 kişinin öldüğü, 127 kişinin de yaralandığı patlamaya ilişkin haklarındaki hüküm Yargıtayca bozulan sosyolog Pınar Selek'in de aralarında bulunduğu 5 sanığın özel yetkili İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yeniden yargılanmasına 9 Şubat'ta başlandı.
 
İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi 23 Şubat'ta ''Şantaj ve askeri casusluk'' iddialarıyla ilgili soruşturma kapsamında aralarında emekli albay İbrahim Sezer'in de bulunduğu 16'sı tutuklu 56 kişi hakkında hazırlanan iddianameyi kabul etti.
 
İddianamede, tutuklu sanık Sezer'in ''suç işlemek amacıyla örgüt kurmak'', ''özel hayatın gizliliğini ihlal etmek'', ''haberleşmenin gizliliğini ihlal etmek'', ''kişiler arasındaki konuşmaların dinlenilmesi ve kayda alınması'', ''kişisel verilerin kaydedilmesi'' ,''kişisel verileri hukuka aykırı olarak verme ve ele geçirmek'', ''fuhşa teşvik etmek'', ''devletin gizliliğine ilişkin belgeleri yok etmek, sahtecilik yapmak veya çalmak'', ''devletin güvenliğine ilişkin belgeleri temin etmek'', ''gizli belgeleri siyasal ve askeri casusluk maksadıyla temin etmek'', ''yasaklanan bilgileri temin etmek'' suçlarından toplam 60 yıl 8 ay ile 172 yıl 6 ay arasında değişen hapis cezasına çarptırılması istendi.
 
Gözaltına alındığında TÜBİTAK'ta daire başkanı olarak görev yapan sanıklardan Yücel Çipli'nin ''suç işlemek amacıyla örgüt kurmak'', ''kişisel verilerin kaydedilmesi'', ''kişisel verileri hukuka aykırı olarak verme ve ele geçirmek'',''devletin gizliliğine ilişkin belgeleri yok etmek, sahtecilik yapmak veya çalmak'', ''devletin güvenliğine ilişkin belgeleri temin etmek'', ''yasaklanan bilgileri temin etmek'' ve ''gizli belgeleri siyasal ve askeri casusluk maksadıyla temin etmek'' suçlarından toplam 31 ile 58 yıl arasında değişen hapis cezasına çarptırılması talep edilen iddianamede, diğer sanıklarında 1 ile 50 yıl arasında değişen hapisle cezalandırılması öngörüldü. Sanıkların yargılanmalarına 20 Nisan'da başlandı.

''Ergenekon'' soruşturması kapsamında Odatv'de yapılan aramalar sonrasında gazeteciler Ahmet Şık, Nedim Şener, Soner Yalçın, eski Emniyet Müdürü Hanefi Avcı ve MİT görevlisi Kaşif Kozinoğlu'nun da aralarında bulunduğu 14 sanık hakkında açılan dava, 2011 yılı içinde Türkiye gündeminde yer tutan yargı faaliyetlerinden oldu.

''Ergenekon'' soruşturması kapsamında 14 Şubat'ta Odatv'de, ayrıca internet sitesinin yöneticileri ile bazı çalışanlarının ev ve iş yerlerinde aramalar yapıldı. Operasyon kapsamında Odatv'nın yöneticisi Soner Yalçın'ın da aralarında bulunduğu 4 kişi gözaltına alındı.
 
Emniyetteki işlemlerinin ardından Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesi'ne gönderilen Yalçın, Odatv Genel Yayın Yönetmeni Barış Pehlivan ve Haber Müdürü Barış Terkoğlu 18 Şubat'ta tutuklandı.
 
3 Mart'ta aynı kapsamda gazeteciler Nedim Şener ve Ahmet Şık, Prof. Dr. Yalçın Küçük ve Kaşif Kozinoğlu'nun da aralarında bulunduğu 11 kişinin iş ve evlerinde aramalar yapıldı.
 
Gözaltına alınan Ahmet Şık ve Nedim Şener sevk edildikleri Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesinde 6 Mart'ta mahkemece tutuklandı. Prof. Dr. Küçük'ün 7 Mart'ta tutuklandığı soruşturma kapsamında aranan MİT görevlisi Kaşif Kozinoğlu'nun da geldiği Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesinde 10 Mart'ta tutuklanmasına karar verildi.
 
İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi, eski Emniyet Müdürü Hanefi Avcı ile gazeteciler Ahmet Şık, Nedim Şener, Soner Yalçın ve MİT görevlisi Kaşif Kozinoğlu'nun da aralarında bulunduğu 12'si tutuklu 14 şüpheli hakkında düzenlenen iddianameyi 9 Eylül'de kabul etti.
 
İddianamede, Yalçın Küçük'ün ''silahlı örgüt kurmak ve yönetmek'', ''kaos ortamı oluşturmak amacıyla halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmek'', ''devletin güvenliği veya iç ve dış siyasal yararları bakımından niteliği itibarıyla gizli kalması gereken bilgileri temin ekmek'', ''yasaklanan bilgileri temin etmek'', ''adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs etmek'' suçlarından ve ''örgüt yöneticisi sıfatıyla diğer şüphelilerin işlemiş olduğu özel hayatın gizliliğini ihlal etmek'' suçundan 21 yıldan 43 yıla kadar hapisle cezalandırılması istendi.
 
Gazeteci Ahmet Şık ile eski Emniyet Müdürü Hanefi Avcı'nın ''silahlı örgüte yardım etmek'' suçundan 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması talep edilen iddianamede, Kaşif Kozinoğlu'nun ''silahlı örgüte üye olmak'', ''devletin güvenliği veya iç ve dış siyasal yararları bakımından niteliği itibarıyla gizli kalması gereken bilgileri temin etmek'' ve ''yasaklanan bilgileri temin etmek'' suçlarından 11,5 yıldan 26 yıla kadar, Nedim Şener'in de ''silahlı örgüte yardım etmek'' suçundan 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması öngörüldü.
 
İddianamede, diğer sanıkların da benzer suçlara ilişkin olarak 7,5 ile 36,5 yıl arasında değişen hapis cezalarına çarptırılması istendi.
 
Davanın sanıkları arasında yer alan Kaşif Kozinoğlu, tutuklu bulunduğu Silivri Cezaevinde 12 Kasım'da rahatsızlandı ve daha sonra hayatını kaybetti. Davanın görülmesine 22 Kasım'da başlandı.
 
-İbrahim Tatlıses'in saldırıya uğraması-

Sanatçı İbrahim Tatlıses'in 14 Mart'ta silahlı saldırıya uğramasına ilişkin olarak gözaltına alınan Abdullah Uçmak'ın da aralarında bulunduğu 4 kişi 20 Mart'ta tutuklandı.
 
Konuya ilişkin olarak Uçmak'ın da aralarında bulunduğu 9'u tutuklu 12 kişi hakkında hazırlanan iddianame, 18 Kasım'da İstanbul 17. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi.
 
''İbrahim Tatlıses'in Adalet ve Kalkınma Partisi'nden 12 Haziran 2011 seçimlerinde aday adayı olması nedeniyle Kürt kökenli vatandaşların üzerinde PKK hakkında oluşabilecek olumsuz etkiyi ortadan kaldırmak amacıyla terör örgütü PKK'nın Tatlıses'i öldürmek istediği, bu amaçla PKK üyesi Ruhşen Mahmutoğlu aracılığıyla suç örgütü lideri Abdullah Uçmak ile irtibata geçtiği ve Tatlıses'i öldürme konusunda anlaştıkları anlaşılmıştır'' tespitine yer verilen iddianamede, sanıkların 9,5 ile ağırlaştırılmış müebbet arasında değişen hapis cezalarına çarptırılmaları istendi. Davanın görülmesine 25 Ocak 2012 tarihinde başlanacak.
 
''Susurluk'' davası hükümlüsü eski özel harekat polisi Ayhan Çarkın faili meçhul cinayetlere ilişkin medyaya yansıyan beyanlarından dolayı 25 Mart'ta gözaltına alındı. Ertesi gün Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesine sevk edilen Çarkın, tutuklanması istemiyle gönderildiği mahkemece serbest bırakıldı.
 
Beyanları nedeniyle bir kez de Ankara Cumhuriyet Başsavcılığında ifadesine başvurulan Çarkın, ikinci kez getirildiği Ankara Cumhuriyet Başsavcılığında faili meçhul cinayetlere ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında 5 Haziran'da tutuklandı.
 
-Zirve Yayınevi'ndeki cinayete ilişkin soruşturma-

''Ergenekon'' soruşturması kapsamında incelenen Malatya Zirve Yayınevi'ndeki cinayete ilişkin 30 Mart'ta, Prof. Dr. Zekeriya Beyaz, Prof. Dr. Abdurrahman Küçük, Prof. Dr. Salim Cöhce, Prof. Dr. Şahin Filiz, Prof. Dr. Mehmet Aydın, Doç. Dr. Kadir Albayrak'ın ev ve iş yerlerinde aramalar yapıldı.
 

Daha sonraki günlerde, Prof. Dr. Beyaz, Prof. Dr. Filiz, Doç. Dr. Albayrak Prof. Dr. Küçük, Prof. Dr. Cöhce ve Prof. Dr. Aydın'ın konuya ilişkin savcılıkça ifadeleri de alındı. Aynı soruşturma kapsamında gazeteci-yazar Hulki Cevizoğlu ile emekli Orgeneral Hurşit Tolon'un da şüpheli sıfatıyla ifadesine başvuruldu. Soruşturma, ''yetkisizlik kararı'' verilerek, Malatya Cumhuriyet Başsavcılığına gönderildi.

-Özel yetkili savcılıkta görev değişimi-

HSYK Birinci Dairesinin 30 Mart'ta yayınladığı adli yargı kararnamesiyle özel yetkili İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili Turan Çolakkadı, İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı oldu. Özel yetkili İstanbul Cumhuriyet Savcısı Zekeriya Öz, kararname doğrultusunda İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekilliği getirilirken, Fikret Seçen de, özel yetkili İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili olarak görevlendirildi. Öz'ün yeni görevi kamuoyuda bazı tartışmalara neden oldu.

Yeni görevine 5 Nisan'da başlayan Çolakkadı, Beşiktaş Adliyesindeki soruşturmalara ilişkin bir soru üzerine, '' (Zekeriya gitti Ergenekon bitti) diye bir şey olamaz. Soruşturmalar kişiye bağlı değildir. Bir suç varsa soruşturulur. Oradaki arkadaşlar bu işin ehlidir. Daha önce de görev almıştır. Orada bıraktığımız ekibe ben güveniyorum.'' dedi.

''Ergenekon'' soruşturmasını yürütmekle özel yetkili İstanbul Cumhuriyet Savcısı Cihan Kansız görevlendirildi.

''Balyoz Planı'' soruşturması kapsamında Eskişehir'de evinde yapılan aramada ele geçirilen yeni belgelere ilişkin olarak Emekli Albay Hakan Büyük 29 Nisan'da tutuklandı. Büyük'ün evinde ele geçirilen belgeler doğrultusunda sürdürülen soruşturma kapsamında ikinci ''Balyoz Planı'' iddianamesi hazırlandı.

Orgeneral Bilgin Balanlı'nın da aralarında bulunduğu 21'i tutuklu 28 sanığın 20'şer yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılandığı ikinci ''Balyoz Planı'' davası 3 Ekim'de ''Balyoz Planı'' davasıyla birleştirildi.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen ''12 Eylül darbesi'' ile ilgili soruşturma kapsamında eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Tahsin Şahinkaya'nın 8 Haziran'da tedavi gördüğü GATA Haydarpaşa Eğitim Hastanesinde Özel Yetkili İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili Fikret Seçen tarafından ifadesi alındı.

12 Haziran'da yapılan genel seçimlerde ikinci ''Ergenekon'' davasının tutuklu sanıkları Prof. Dr Mehmet Haberal ile gazeteci Mustafa Balbay CHP'den, ''Balyoz Planı'' davasının tutuklu sanığı emekli Korgeneral Engin Alan da MHP'den milletvekili seçildi. Milletvekili seçilmelerinin ardından avukatlarınca yapılan tahliye edilmeleri yönündeki talepler ilgili mahkemelerce reddedildi.


Futbolda şike iddialarına ilişkin başlatılan soruşturma ve soruşturma sonucunda Fenerbahçe Spor Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım'ın da aralarında bulunduğu 93 sanık hakkında 1 ile 115 yıl arasında değişen hapis cezaları istemiyle açılan dava 2011 yılı içinde Türkiye gündeminde önemli bir yer tuttu.

AA muhabirinin derlediği bilgiye göre, futbolda şike iddialarına ilişkin sürdürülen soruşturmanın ilk operasyonu 3 Temmuz'da yapıldı. 11 ilde eş zamanlı olarak başlatılan operasyonla Fenerbahçe Spor Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım, Sivasspor Kulübü Başkanı Mecnun Odyakmaz, Fenerbahçe Kulübü Asbaşkanı Şekip Mosturoğlu, Fenerbahçe Kulübü Mali İşler Müdürü Tamer Yelkovan, Fenerbahçe Spor Kulübü Amatör Şubeler Koordinatörü Cemil Turan, sözleşmeleri fesh edilen Eskişehirspor Teknik Direktörü Bülent Uygun ile sportif direktörü Ümit Karan'ın da aralarında bulunduğu çok sayıda kişi gözaltına alındı.
 
Soruşturma kapsamında futbol kulüplerinin yöneticileri, teknik adamları ve bazı futbolcuların da aralarında bulunduğu 31 kişi tutuklanırken, çok sayıda kişinin de emniyetçe ya da savcılıkça ifadelerine başvuruldu.
 
Soruşturmayı yürüten özel yetkili İstanbul Cumhuriyet Savcısı Mehmet Berk'in, 2 Aralık tarihinde Yıldırım'ın da aralarında bulunduğu 31'i tutuklu 93 kişi hakkında hazırladığı iddianame İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 9 Aralık'ta kabul edildi.
 
Bu arada sanıklar hakkında uygulanması istenen 6222 sayılı yasada değişiklik yapan 6259 sayılı Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanunda Değişiklik Yapılması Hakkındaki Kanun 10 Aralık'ta TBMM tarafından kabul edildi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından onaylanan kanun 15 Aralık 2011 tarihli Resmi Gazete'de yayımlandı.
 
-Ceza İstemleri-

Buna göre iddianamede, eski Giresunspor Kulübü Başkanı olduğu belirtilen Olgun Peker'in, ''haksız ekonomik çıkar sağlamak amacıyla silahlı suç örgütü kurup yönetmek'', ''dolandırıcılık'', ''yağma'', ''rüşvet'', ''şike'', ''konut dokunulmazlığını ihlal etmek'', ''mala zarar vermek'', ''tehdit'', ''resmi belgede sahtecilik'' ve 'özel belgede sahtecilik'' suçlarından 48 ile 115 yıl arasında hapis cezasına çarptırılması istendi.
 
Aynı iddianamede, Fenerbahçe Spor Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım'ın 21 Şubat 2011'deki Manisaspor-Trabzonspor, 26 Şubat 2011'deki Fenerbahçe-Kasımpaşa, 7 Mart 2011'deki Gençlerbirliği-Fenerbahçe, 9 Nisan 2011'deki Eskişehirspor-Fenerbahçe maçlarında şike yapılması ile 6 Mart 2011'deki Bursaspor-İstanbul Büyükşehir Belediyespor ve 20 Mart 2011'deki Gençlerbirliği-Trabzonspor maçlarında teşvik primi verilmesi eyleminden dolayı suç tarihi itibariyle yürürlükte bulunan, lehine olan 2 ile 7 yıl arasında hapis cezası öngören TCK'nın 158. maddesi uyarınca her eylem için ayrı ayrı cezalandırılması talep edildi.
 
Aziz Yıldırım'ın 1 Mayıs 2011'de oynanan İstanbul Büyükşehir Belediyespor-Fenerbahçe maçı, 8 Mayıs 2011'deki Kardemir Karabükspor-Fenerbahçe maçı, 15 Mayıs 2011'deki Fenerbahçe-Ankaragücü maçı ve 22 Mayıs 2011'deki Sivasspor-Fenerbahçe maçlarında şike yapılması eylemi nedeniyle 6222 sayılı Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanun'un 1,5 ile 4,5 yıl arasında hapis cezası öngören 11. maddesinin 1. ve 4. fıkrası ile C bendi uyarınca 4 kez cezalandırılması istenen iddianamede, Yıldırım'ın 17 Nisan 2011'de oynanan Trabzonspor-Bursaspor, 22 Nisan 2011'de oynanan Eskişehirspor-Trabzonspor ve 15 Mayıs 2011'de oynanan Trabzonspor-İstanbul Büyükşehir Belediyespor maçlarında teşvik primi verilmesi eylemine uygun olan 6222 sayılı Kanunun 9 ay ile 2 yıl 3 ay arasında hapis cezası öngören 11. maddesinin 1. ve 4. fıkrası ile C bendi ve 5 maddesi uyarınca 3 kez cezalandırılması istendi.
 
İddianamede, Yıldırım'ın, ''haksız ekonomik çıkar sağlamak amacıyla suç örgütü kurup yönetmek'', ''dolandırıcılık'', ''şike'' ve ''teşvik primi vermek'' suçlarından toplam 22 ile 72 yıl arasında hapis cezasına çarptırılması talep edildi.
 
Aziz Yıldırım tarafından kurulan örgüte üye olduğu iddia edilen Fenerbahçe Spor Kulübü Asbaşkanı Şekip Mosturoğlu'nun da ''suç örgütüne üye olmak'', ''dolandırıcılık'', ''şike'' ve ''teşvik primi vermek'' suçlarından 6 yıl 9 ay ile 21 yıl 3 ay arasında hapis cezasına çarptırılması talep edilen iddianamede, benzer suçlamalara ilişkin olarak Fenerbahçe Spor Kulübü yöneticileri İlhan Ekşioğlu'nun 19,5 yıl ile 65 yıl 3 ay, Alaeddin Yıldırım'ın 5 yıl ile 16 yıl 8 ay, Fenerbahçe Spor Kulübü Mali İşler Müdürü Tamer Yelkovan'ın 16 yıl 2 ay ile 53 yıl 8 ay, Fenerbahçe Spor Kulübü Amatör Şubeler Koordinatörü Cemil Turan'ın 8 yıl ile 26 yıl arasında hapis cezasına çarptırılması öngörüldü.
 
-Göksel Gümüşdağ-

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Başkan Vekili Göksel Gümüşdağ'ın İstanbul Büyükşehir Belediyespor Kulübü Başkanı olduğu dönemde, Aziz Yıldırım liderliğinde şike ve teşvik primi faaliyetlerinde bulunan suç örgütüne, federasyon başkanlığı adaylığı sürecinde Yıldırım'ın desteğini alabilme adına, bilerek ve isteyerek yardım ettiği öne sürülen iddianamede, Gümüşdağ'ın bu kapsamda başkanı olduğu takımın maçı kaybetmesi yönünde girişimlerde bulunmaktan çekinmediği ve Fenerbahçe-İstanbul Büyükşehir Belediyespor maçında yapılan şike eylemine iştirak ettiği kaydedildi.

İddianamede, Gümüşdağ'ın bu nedenlerle ''haksız ekonomik çıkar sağlamak amacıyla kurulan suç örgütüne üye olmak'' ve ''şike'' suçlarından 2,5 yıl ile 7,5 yıl arasında hapis cezasına çarptırılması istendi.

Beşiktaş Jimnastik Kulübü yöneticisi Serdal Adalı'nın ''şike'' suçundan 1,5 ile 4,5 yıl arasında, teknik direktörü Tayfur Havutçu'nun aynı suçlamaya ilişkin 1 ile 3 yıl arasında hapis cezasına çarptırılması öngörülen iddianamede, Trabzonspor Kulübü Başkanı Sadri Şener'in ''teşvik primi verme girişiminde bulunmak'' suçundan 1 yıl 2 ay ile 3,5 yıl, Trabzonspor Asbaşkanı Nevzat Şakar'ın ''teşvik primi verme girişiminde bulunmak'' ve ''tehdit'' suçlarından 1 yıl ile 3 yıl 9 ay arasında hapis cezasına çarptırılması talep edildi.

Sivasspor Başkanı Mecnun Odyakmaz'ın da ''örgüt üyesi olmak'' ve ''şike'' suçlarından 2,5 ile 7,5 yıl arasında hapis cezasına çarptırılması istenen iddianamede, sözleşmeleri fesh edilen Eskişehirspor Teknik Direktörü Bülent Uygun'un 5 yıl 3 ay ile 16 yıl 9 ay arasında, sportif direktörü Ümit Karan'ın da 2 yıl 9 ay ile 9 yıl 3 ay arasında hapse çarptırılmaları istendi.

Futbolcu İbrahim Akın'ın ''şike'' ve ''teşvik primi'' suçlarından 2 yıl 9 ay ile 8 yıl 3 ay arasında hapis cezasına çarptırılması istenen iddianamede, futbolcu İskender Akın'ın da benzer suçlamalara ilişkin 1 yıl 9 ay ile 5 yıl 3 ay arasında hapis cezasına çarptırılması öngörüldü.

Futbolcu Serdar Kulbilge'nin ''dolandırıcılık'' suçundan 4 ile 14 yıl arasında hapis cezasına çarptırılması istenen iddianamede, futbolcular Mahmut Boz ve Murat Şahin'in de aynı suçlamaya ilişkin 2 ile 7 yıl hapis cezasına çarptırılması talep edildi.

Emmanuel Emenike, İlhan Çelikay, Korcan Çelikay, Mehmet Yıldız ve Mustafa Ulaş Ortakaya hakkında ''şike'' suçundan 1 ile 3'şer yıl arasında hapis cezası istenen iddianamede, Gökçek Vederson, Sercan Yıldırım ve Sezer Öztürk'ün de ''teşvik primi'' suçlamasına ilişkin 9 ay ile 2 yıl 3'er yıl arasında hapis cezasına çarptırılması öngörüldü.

İddianamede, diğer sanıkların da benzer suçlamalara ilişkin 1 ile 24 yıl arasında değişen hapis cezalarına çarptırılmaları istendi.

Özel yetkili İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi yaptığı tensip incelemesi sonucunda, 12 Aralık'ta Beşiktaş Jimnastik Kulübü(BJK) yöneticisi Serdal Adalı ve teknik direktörü Tayfur Havutçu, eski Diyarbakırspor Başkanı Abdurrahman Yakut, BJK Protokol Müdürü Ahmet Ateş, sözleşmesi fesh edilen Eskişehirspor sportif direktörü Ümit Karan, futbolcular İbrahim Akın, İskender Alın ve Korcan Çelikay'ın üzerine atılı suçun vasıf ve mahiyetini, mevcut delil durumunu, ayrıca 6259 sayılı Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanunda Değişiklik Yapılması Hakkındaki Kanun'u göz önüne alarak tahliyelerine hükmetti.

Mahkeme, davanın ilk duruşmasının 14 Şubat 2012 tarihinde Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'nde yapılmasını kararlaştırdı.


Ogün Samast'ın ''Hrant Dink'i tasarlayarak öldürmek'' ve ''ruhsatsız silah taşımak'' suçlarından 22 yıl 10 ay, Cem Garipoğlu'nu ''Münevver Karabulut'u tasarlayarak, canavarca bir hisle ve eziyet ederek öldürmek''suçundan 24 yıl hapse çaptırılması 2011 yılı içinde İstanbul adliyelerinde yaşanan önemli gelişmelerden olurken, yılın son günlerine Üsküdar Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen reyting ölçümlerinde usulsüzlük yapıldığına ilişkin soruşturma damgasını vurdu.

AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, İstanbul Adliyesi 56 yıldır hizmet verdiği Sultanahmet'teki ana binası ve tüm ek binalarıyla birlikte 15-25 Temmuz tarihleri arasında Çağlayan'da yapılan İstanbul Adalet Sarayı'na taşındı. İstanbul Adliyesi'nden sonra Şişli, Eyüp, Fatih, Sarıyer ve Beyoğlu adliyeleri de yeni binaya geçti. Böylece 6 adliye tek binada toplanmış oldu.
 
İstanbul 2. Çocuk Ağır Ceza Mahkemesi, 25 Temmuz'da Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesine ilişkin yargılanan Ogün Samast'ı ''tasarlayarak adam öldürmek'' ve ''ruhsatsız silah taşımak'' suçlarından 22 yıl 10 ay hapis cezasına çarptırdı.
 
-''Kamuoyunu yönlendirme amaçlı internet siteleri'' davası-

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, 29 Temmuz'da ''Kamuoyunu yönlendirme amaçlı internet siteleri kurulduğu'' yönündeki iddialara ilişkin soruşturma kapsamında 22 kişi hakkında hazırlanan iddianameyi kabul etti.
 
İddianamede, Orgeneral Hüseyin Nusret Taşdeler, Tümgeneral Hıfzı Çubuklu, eski 1. Ordu Komutanı Emekli Orgeneral Hasan Iğsız ve Koramiral Mehmet Otuzbiroğlu'nun da aralarında bulunduğu 22 sanık hakkında, ''Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etmek'' suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası talep edildi. Aynı iddianamede, Hasan Ataman Yıldırım dışındaki sanıkların ayrıca ''terör örgütü yöneticisi olmak'' ve ''terör örgütü üyesi olmak'' suçlarından da 7,5 ile 22,5 yıl arasında değişen hapis cezalarına çarptırılması istendi.
 
Dava kapsamında, 8 Ağustos'ta Orgeneral Hüseyin Nusret Taşdeler, Tümgeneral Hıfzı Çubuklu'nun da aralarında bulunduğu 14 sanık hakkında yakalama emri çıkartıldı. Taşdeler ile Tümgeneral Mustafa Bakıcı dışındaki 12 sanık hakkındaki yakalama emirleri tutuklamaya çevrildi. Dava ''İrtica ile mücadele eylem planı'' davası ile birleştirildi.
 
İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi, 3 Ağustos'ta Gölcük Donanma Komutanlığında yapılan aramada ele geçirilen belgelerden birinde ''Amirallere suikast girişimi'' iddiasına ilişkin adları geçtiği öne sürülen Koramiral Deniz Cora ve Kurmay Albay Ümit Metin hakkında hazırlanan iddianameyi kabul etti. İddianamede, Cora ve Metin'in ''terör örgütü üyeliği'' suçundan 15'er yıla kadar hapis cezasına çarptırılması istendi.
 
23 Ağustos'ta ''Ergenekon'' soruşturması kapsamında İP Genel Başkanı ve birinci ''Ergenekon'' davasının tutuklu sanığı Doğu Perinçek'in oğlu Mehmet Perinçek, İP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Bedri Gültekin, İP İstanbul İl Başkanı ve Genel Başkan Yardımcısı Erkan Önsel ile Ulusal Kanal Genel Yayın Yönetmeni Turhan Özlü tutuklandı.
 
İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesinde 12 Ekim'de Eminönü'de 1989 yılında soyulmak istenen döviz bürosu sahibinin öldürülmesiyle ilgili ''Anayasal düzeni silah zoruyla değiştirmeye teşebbüs etmek'' suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istemiyle yargılanan yazar Erdoğan Akhanlı, delil yetersizliğinden beraatına karar verdi.
 
-KCK Soruşturması-

İstanbul'da PKK terör örgütünün şehir yapılanması KCK'ya yönelik soruşturma kapsamında gözaltına alınan Prof. Dr. Büşra Ersanlı ve Belge Yayınları yetkilisi Ragıp Zarakolu'nun da aralarında bulunduğu 44 kişi sevk edildikleri özel yetkili İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nce 1 Kasım'da tutuklandı.
 
Soruşturma kapsamında, 22 Kasım'da 16 ilde eş zamanlı olarak başlatılan operasyonda kapatılan DEP'in eski Milletvekili Mahmut Alınak'ın da aralarında bulunduğu 42'si avukat toplam 46 kişi daha gözaltına alındı.
 
Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesine 25 Kasım'da gönderilen ve savcılıkça sorgulanan bu kişilerden 43'ü tutuklanması istemiyle mahkemeye sevk edildi. Mahkeme, 33'ü avukat 34 kişinin tutuklanmasına karar verirken, Alınak'ın da aralarında bulunduğu 8'i avukat 9 kişiyi serbest bıraktı. Savcının yaptığı itiraz üzerine Alınak ile 3 kişi hakkında yakalama kararı çıkarıldı. Bu kapsamda yeniden gözaltına alınan Alınak, 8 Aralık'ta tutuklanarak cezaevine konuldu.
 
Bakırköy 4. Ağır Ceza Mahkemesi 18 Kasım'da Münevver Karabulut'un öldürülmesine ilişkin olarak, sanık Cem Garipoğlu'nu ''çocuğa karşı, tasarlayarak, canavarca bir hisle ve eziyet ederek öldürmek'' suçundan, 24 yıl hapis cezasına çarptırdı.
 
Cem Garipoğlu'nun babası Nida Garipoğlu'nun, ''nitelikli adam öldürmek suçuna iştirak etmek''ten beraatına karar veren mahkeme, amcası Hayyam Garipoğlu ile Ahmet Batur, Mehmet Karakayalı ve Habib Kurt'u, ''suçluyu kayırmak'', anne Tülay Makbule Garipoğlu'nu da ''suç delillerini gizlemek ve yok etmek'' suçlarından 3'er yıl hapis cezasına mahkum etti.

İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi, 23 Kasım'da ''Balyoz Planı'' soruşturması kapsamında Koramiral Deniz Cora, Korgeneraller Korcan Pulatsü, Ziya Güler, Rıdvan Ulugüler ve Abdullah Can Erenoğlu, Tuğgeneral Kubilay Baloğlu, Tümamiral Mücahit Şişlioğlu, emekli Korgeneral Rasim Arslan, HAVELSAN Genel Müdürü Ömer Faruk Yarman'ın da aralarında bulunduğu 64'ü tutuklu 143 sanık hakkında 15 ile 20'şer yıl arasında hapis cezası istemiyle hazırlanan iddianameyi kabul etti.

14 Aralık'ta bazı televizyon kanallarının izlenme oranlarının belirlenmesinde usulsüzlük yapıldığı iddiasına ilişkin reyting ölçüm ve yapım şirketlerine yönelik operasyon düzenlendi. Birçok firmada aramalar yapılırken, konuya ilişkin 5 kişi de gözaltına alındı.

Üsküdar Adliyesi'ne 16 Aralık'ta sevk edilen 5 kişiden 2'si savcılıkça serbest bırakılırken, 3'ü tutuklanması istemiyle mahkemeye gönderildi. Üsküdar 2. Sulh Ceza Mahkemesince ifadeleri alınan Selçuk Çobanoğlu, Hilmi Berköz ve Celal Orçun Köktuna serbest bırakıldı.


AA