Başbakan Erdoğan, 'Eğer bu hat (Kadıköy-Kartal metro hattı) yapılmasaydı, Kadıköy-Kartal arasında her yıl 32 otobüs ve 67 minibüsün devreye alınması gerekiyordu. Biz şimdi, tam tersine, ilk yılda 572 otobüsün, 1.227 minibüsün trafikten çekilmesini bekliyoruz ki bu da trafikte çok büyük rahatlamaya yol açacak' dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Kartal-Kadıköy Metro Hattı'nın, hem İstanbul'a hem Türkiye'ye, ekonomik anlamda çok büyük katkıları olacağını belirterek, ''Öncelikle bu hatla zaman noktasında çok büyük tasarruf yapacağız. Kişi başına yıllık 15 güne tekabül eden bir zaman tasarrufunu bu hat sayesinde sağlamış olacağız. Akaryakıttan, bakım giderlerinden, yol bakım ve onarım giderlerinden büyük tasarruf sağlayacağız. Yaptığımız hesaplamalara göre, bu hatla birlikte, Türkiye'ye, İstanbul'a, İstanbullu kardeşlerimize, yıllık 1 milyar 153 milyonluk bir tasarrufu


--------------------------------------------------------------------------------

KONUŞMANIN TAM METNİ

Erdoğan, Kartal-Kadıköy metro hattının açılışında yaptığı konuşmada, bu hattın hem İstanbul'a hem Türkiye'ye, ekonomik anlamda büyük katkıları olacağını belirtti.

Öncelikle bu hatla zaman noktasında büyük tasarruf sağlanacağını kaydeden Erdoğan, şunları söyledi:

''Kişi başına yıllık 15 güne tekabül eden bir zaman tasarrufunu bu hat sayesinde sağlamış olacağız. Akaryakıttan, bakım giderlerinden, yol bakım ve onarım giderlerinden büyük tasarruf sağlayacağız. Yaptığımız hesaplamalara göre, bu hatla birlikte, Türkiye'ye, İstanbul'a, İstanbullu kardeşlerimize, yıllık 1 milyar 153 milyonluk bir tasarrufu kazandırmış olacağız. Eğer bu metro hat yapılmasaydı, Kadıköy-Kartal arasında her yıl 32 otobüs ve 67 minibüsün devreye alınması gerekiyordu. Biz şimdi, tam tersine, ilk yılda 572 otobüsün, 1.227 minibüsün trafikten çekilmesini bekliyoruz ki bu da trafikte çok büyük rahatlamaya yol açacak.''

KADIKÖY-KARTAL METROSU HAKKINDA BİLGİ

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 29 Ocak 2005 temelini attığı Kadıköy - Kartal metrosu, Kadıköy ile Kartal arasını 32 dakikaya indiriyor. Yerin 30-40 metre altına inşa edilen 16 istasyonlu metroda 48 bin 572 metre uzunluğundaki rayların döşenmesi için 5 milyon 350 bin kilogram ray kullanıldı. Çift hatta toplam tünel uzunluğu 44 kilometre. Yaklaşık 3,1 milyar liraya malolan metronun yapımında 4 bin 850 kişi 45 ay boyunca çalıştı.

Kartal'dan metroya binen bir yolcu için (Marmaray, Yenikapı-Hacıosman, Otogar-Bağcılar-İkitelli Hatları tamamlandığında) yolculuk süreleri ise şöyle:

Kartal - Kadıköy: 32 dakika

Kartal - Üsküdar: 35 dakika

Kartal - Yenikapı: 47 dakika

Kartal - Taksim: 55 dakika

Kartal - Otogar: 66 dakika

Kartal - Hacıosman: 79 dakika

Kartal - Havalimanı: 79 dakika

Kartal - Olimpiyat Stadı: 89 dakika

HATTIN YENİLİKLERİ, İLKLERİ, EN'LERİ

Akıllı sinyalizasyon-akıllı tren konsepti: Newyork Metrosundan alınan sinyalizasyon örneğinin uygulandığı Yenikapı -Hacıosman Metro hattında yolcu arttığında tren sefer aralıklarını çok kısa aralıklara indirmek mümkün oluyor. Kadıköy-Kartal metro hattında onun bir adım ilerisine geçerek, trenler makinistsiz (sürücüsüz) olarak sadece kumanda merkezindeki operatörün bilgisayarın mouse'ına tıklamasıyla kontrol ve idare edilebilecek.

Engelli erişimine uygun metro: Tüm istasyonlarda ve istasyon girişlerinde, uluslararası standartlar doğrultusunda; yürüme ve ikaz bantları, tutunma barları ve özürlü asansörleri tesis edildi, yüzeyden perona erişim kolaylığı sağlanıyor.

Görme engelliler için toplamda 9 kilometre zemine kabartılı yürüme yolu yapılarak istasyon girişinden perona kadar güvenli erişim sağlanıyor.

Hattın hayata geçmesiyle sağladığı tasarrufun, ekonomiye olan yıllık net katkısı: 1 milyar 152 milyon 498 bin 064 dolar. Metronun işletmeye alındığı ilk yılda 572 otobüs ve 1227 minibüsün trafikten çekilmesi planlanıyor.

Metro yapılmasaydı, mevcut otobüs ve minibüs sayısına her yıl için 32 otobüs ve 67 minibüs daha ilave olacaktı.

Metro kullanımı, yılda 28 milyon litre yakıt tasarrufu sağlayacak.

DÜNYANIN EN HIZLI KAZILAN METROSU

Metro hattının enleri ise şöyle: Dünyanın şehir içinde en hızlı kazılan metrosu. Günde 150 metreyi bulan rekor tünel kazısı. Türkiye'nin ilk sürücüsüz metrosu: Akıllı Sinyalizasyon-Akıllı Tren konsepti. Özürlü erişimine uygun metro. İstasyonlarda otobüs, taksi ve özel araç entegrasyon alanlarına sahip. Her istasyonda her yöne erişim imkanı.

Metronun Kartal'dan Kaynarca'a 3 istasyon daha ilavesiyle uzatılması için toplam 4,5 kilometre olan uzatmanın tünellerinin bugüne kadar yüzde 85'i açıldı. İstasyonlar ise; Yakacık, Pendik, Kaynarca.

METRONUN KRONOLOJİSİ

29 Ocak 2005 - Sayın Başbakan'ın katılımlarıyla temel atma töreni

19 Aralık 2005 - Kadıköy'de İlk istasyonun kazı çalışmaları başladı ve bunun için rıhtım'daki 40 dükkan yıkıldı.

10 Temmuz 2009 - Soğanlık İstasyonu tünel birleşme

5 Kasım 2009 - Kartal taşocaklarından zemine sürülen TBM'in zemini kırarak Kartal İstasyonuna varışı.

15 Temmuz 2- Vagonların raylara indirilmesi

30 Mayıs 2011 - Sayın Başbakan'ın katılımlarıyla ray montajı tamamlanan Kozyatağı-Soğanlık (Kartal) arası test sürüşü.

31 Ekim 2011 - Son kaynak işleminin yapılması.

11 Kasım 2011 - Kadıköy-Kartal test sürüşü

17 Ağustos 2012-Cuma, saat:15.50 - Hattın açılışı


(CİHAN)