TBMM'den 8 Mart'ta geçen "Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun" önceki gün Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından onaylanarak yürürlüğe girdi.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığınca 8 aylık bir çalışmanın sonunda tamamlanan kanunda, geniş kapsamlı bir şiddet tanımı yapıldı. Şiddetle mücadelenin yol haritası ve bu konuda yargıya düşen sorumluluklar şöyle olacak: 
KİMLER FAYDALANABİLECEK?: Şiddete uğrayan, uğrama tehlikesi bulunan kadınlar, çocuklar, aile bireyleri ve tek taraflı ısrarlı takip mağduru olanlar. 
'ŞİDDET'İN KAPSAMI NE?: Kişinin fiziksel, cinsel, psikolojik ve ekonomik açıdan zarar görmesi, acı çekmesi "şiddet" olarak tanımlanıyor. Tehdit, özgürlüğün keyfi engellenmesi gibi her türlü tutum ve davranış için şikayette bulunulabilecek. Ev içi şiddet tanımı ile ensest vakaları da yasadan yararlanabilecek.
MAĞDUR NEREYE BAŞVURACAK?: Şiddet görenler en yakın karakol, Alo 183 Hattı ve illerde 7 gün 24 saat hizmet verecek "Şiddeti Önleme ve İzleme Merkezleri'ne başvurabilecek. 
 
KORUMA KARARINI KİM VERECEK?: Mülki idare amirleri ile hâkimler mağdurlar hakkında koruyucu tedbir kararlarını alabilecek. Mülki amirler, uygun barınma yeri, danışmanlık hizmeti, çocuklara Bakanlık desteğiyle kreş sağlayabilecek. Hakimler ayrıca mağdurun kimliğinin değiştirilmesi ve şiddet uygulayanın müşterek konuttan uzaklaştırılması kararını verebilecek. 
 
ŞİDDET UYGULAYANA NE OLACAK?: Hâkimlerin vereceği kararlar doğrultusunda şiddet uygulayan, mağdurun işine, evine ve okula yaklaşamayacak. Çocuklarını refakatçi eşliğinde görebilecek. Zorunlu psikolojik tedaviye alınabilecek. Silahı varsa teslim edecek. Çalışıyorsa, tedbir nafakası ödeyecek. 
 
İHLAL EDERSE NE YAPILACAK?: Şiddet uygulayanın verilen kararlara uymaması halinde, 3 günden 10 güne kadar zorlama hapsine tabi tutulacak. Kararı tekrar ihlal ederse bu süre 6 aya kadar uzayacak. 
 
MADDİ YARDIMLAR NELER?: Mağdurlara net asgari ücretin yüzde 30'u oranında günlük ödeme yapılacak. Korunan kişi birden fazla ise (mağdurun çocuğu gibi) bu tutarın yüzde 20'si oranında her bir kişi için ilave ödeme yapılacak. 
 
SAĞLIK GİDERLERİ NASIL KARŞILANACAK?: Genel Sağlık Sigortası olmayan kişilerin rehabilitasyonu ve sağlık giderleri Bakanlık bütçesinden karşılanacak. 
 
MAĞDURLAR NASIL TAKİP EDİLECEK?: Şiddeti Önleme ve İzleme Merkezleri bu görevi üstlenecek. 
 
ZİHİNSEL DÖNÜŞÜM NASIL SAĞLANACAK?: İlköğretimde müfredata "kadın erkek eşitliği" konusu eklenecek. Medya, ayda 90 dakika Bakanlığın kamu spotlarını yayınlayacak. Kamu kurumlarında çalışanlara kadının insan hak- ları, kadın-erkek eşitliği eğitimleri verilecek.





SABAH