Kamu avukatları adına basın açıklaması yapan Songül Beydilli, yoksulluk sınırı 3 bin 120 TL iken kamu avukatının maaşının ek ödemeleriyle birlikte 2 bin 500 TL olduğunu hatırlatarak, avukatların aldığı vekalet ücretinin 6 bin 800 TL ile sınırlandırıldığını ve bu ücretin ödenmesinin ertesi yıl tamamlandığını kaydetti. Beydilli, "Devletin kamu avukatı için harcadığı hiçbir personel gideri bulunmamaktadır. Ücretlerimizin iyileştirilmesinin, bütçeye hiçbir yük getirmeyeceği bilinmektedir. Çünkü kamu avukatları toplam sayısı 3 bin iken, 2012 yılında ve yalnızca Maliye Bakanlığı'nda görev yapan hazine avukatları lehine hükmedilen ve tahsil edilmiş olan 20 milyon TL'nin üzerinde vekalet ücreti bütçeye gelir kaydedilmiştir" şeklinde konuştu.

'Eşit işe eşit ücret istiyoruz' diyen Beydilli, özlük haklarının emsallerinin seviyesine çıkarılmasını istediklerini belirtti. Beydilli, "Avukatlık ek göstergesinin 3 bin 600'e çıkarılmasını, özlük haklarımızın aynı görevi yürüttüğümüz diğer yargı mensupları olan hakim ve savcılara eşit hale getirilmesini istiyoruz" ifadelerini kullandı.

Beydilli, taleplerinin yerine getirilmemesi halinde, yaptıkları işin ne kadar önemli olduğunu gösterecek yeni eylemler yapacaklarını belirtti.

Avukatlar 'Ayrıcalık-Lütuf değil, eşit işe eşit ücret, mesleğimize saygı, emeğimizin hakkını, insani çalışma koşulları istiyoruz' yazılı pankart ve 'İnsanca yaşam koşulları istiyoruz', 'İşte kaynak. Vekalet ücretimiz bütçeye aktarıldı', 'Angarya çalışmaya son', "Kamu avukatları üvey evlat mı?', 'Maaşlarımızdan yüksek vergi kesintisine son verilsin' yazılı dövizler açtılar.

Ankara Barosu, Büro Emekçileri Sendikası ve CHP Milletvekili Gürkut Acar kamu avukatlarının eylemine destek verdi.

CHP Antalya Milletvekili ve eski Antalya Barosu Başkanı Gürkut Acar, Türkiye'nin hukuk devleti olmaktan hızla uzaklaştığını belirterek, Türkiye'de hukukla ilgili birimlerin bundan zarar gördüğünü ifade etti. Acar, kamu avukatlarının, yargıç ve hakimlerle aynı eğitimi gördüğünü belirterek, dünyadaki demokrasinin ölçüsünün avukatlara verilen haklarla belirlendiğini kaydetti. Avukatlar, 'Eşit işe eşit ücret', 'Eşitlik adalet istiyoruz' sloganları attılar. - Ankara




İHA