Yargıtay Onursal Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu, AKP’nin yeni anayasada 14’üncü maddesinin kaldırılmasına yönelik önerisine tepki gösterdi. Kanadoğlu, “Bu maddeyi kaldırdığınızda Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin kuruluş felsefesine uygun üç ana temeli oluşturan laiklik, demokratik cumhuriyet ve devletin ülkesiyle ve milletiyle bölünmez bütünlüğü yok olur” dedi.

AKP’nin yeni anayasa önerilerinde “temel hak ve hürriyetlerin kötüye kullanılmaması”nı düzenleyen 14. maddeye yer vermemesi tartışma yarattı. Kanadoğlu, hiçbir hak ve hürriyetin “devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünü bozmayı, laik cumhuriyeti ortadan kaldırmayı amaçlayan faaliyetler biçiminde kullanılamayacağı”nı düzenleyen anayasanın 14’üncü maddesinin tamamen kaldırılmasını “Türkiye’nin bütünlüğü ve bunu koruma anlayışı ortadan kaldırır” şeklinde değerlendirdi. Bu adımın “karşı bir hamle gibi” olduğunu vurgulayan Kanadoğlu, “Bu maddede yer alan laiklik, demokratik cumhuriyet ve ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğü, zaten korunması gereken ilkeler. Bunları kaldırırsanız, ortada Türkiye kalmaz ki. Bu sanki bir karşı hamle gibi sonu hayırlara gelsin” dedi.

14’üncü maddeyi kaldırmanın ne tür olumsuz sonuçlara yol açacağını anlatan Kanadoğlu, gazetemize yaptığı değerlendirmede şöyle konuştu: "Siz bunu ortadan kaldırırsanız, hem Türkiye Cumhuriyeti’nin laik niteliğini hem demokratik cumhuriyet durumunu hem de ülkesiyle ve milletiyle bölünmez bütünlüğünü nasıl koruyacaksınız? Yani, bunu yapmak demek Türkiye cumhuriyeti Devleti’nin kuruluş felsefesine uygun bu üç ana temelini yok etmektir. Bunun başka bir amacı yok. Bu durumda Türkiye, laik bir devlet olduğu iddiasından vazgeçer. Demokratik bir Cumhuriyet olduğundan vazgeçer ve bölünmez bütünlüğünden vazgeçer.”

Anayasanın 14’üncü maddesinin kaldırılmasının nedenini soran Kanadoğlu, “14’ü kaldırdığınız zaman bu bölücü, ayrılıkçı mücadeleden vaz mı geçeceksiniz? Çünkü bölünmez bütünlüğü savunmak diyorsanız, bu ayrılıkçı harekete karşı nasıl davranacağınızı da açıklamak zorundasınız” diye konuştu.


Cumhuriyet