İSTANBUL - Anayasa Hukukçusu Prof. Dr. Ergun Özbudun, cumhurbaşkanının görev süresi konusunda NTV’nin sorularını yanıtladı.

Ergun Özbudun, kanunda yapılacak bir düzenlemenin Anayasa’ya aykırılık oluşturmayacağını söyledi.

Prof. Dr. Ergun Özbudun, şunları söyledi:

“2010 yılındaki Anayasa değişikliğinde bu konuda açık bir geçiş hükmüne yer verilmedi. Dolayısıyla biz Anayasa hukukçuları arasında da iki yorum ortaya çıktı. 5+5 ya da defaya mahsus olmak üzere 7 yıl. Her ikisini de savunan meslektaşlarımız oldu. Dolayısıyla ortada bir hukuk boşluğu var.

Kanaatimce kanuni bir düzenlemeyle şu veya bu şekilde halledilmesinde anayasal bir sakınca yok. Bu kadar önemli ve siyasi içerikli bir konunun YSK’ya bırakılması gibi bir şıkkı son derece sakıncalı buluyorum. Anayasa’da engel bir hüküm olmadığına göre, Meclis’in bu konuda iradesini açıklaması ve bu belirsizliği sona erdirmesi gerekir.

CHP, MHP gibi ‘anayasaya aykırı’ olduğunu düşünmüyor. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, ‘Yapılacaksa anayasa değişikliği yoluyla yapılmalıdır’ diyor.

Tabii, ana muhalefet partisi olarak CHP arzu ederse böyle bir kanunu Anayasa Mahkemesi’ne götürebilir. Anayasa Mahkemesi’nin de ne karar vereceğini kestirmek mümkün değil.

Benim şahsi kanaatim 7 sene yönünde bir kanuni düzenleme yapılırsa bunun Anayasa’ya aykırı olmayacağıdır. İster kanun değişikliğiyle olsun, ister anayasa değişikliği ile olsun konunun çözüm yeri Meclis’tir.”

ntvmsnbc