Ankara-Konya Yüksek Hızlı Tren (YHT) hattında devam eden yoğun tipi ve fırtına nedeniyle YHT seferlerine ara verildiği bildirildi.

Devlet Demiryolları Genel Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada, Ankara-Konya YHT hattının bazı bölümlerinde yoğun tipi ve fırtınanın etkili olduğu belirtilerek, şu bilgiler verildi:

''Bazı yerlerde 3 metreye varan kar birikintileri nedeniyle Ankara-Konya YHT seferlerinin bir kısmına geçici olarak ara verildi. YHT setleri önünden giden kılavuz araçların Polatlı-Bozdağ arasına yönelik verdiği raporlar doğrultusunda, sefer emniyetini riske etmemek için Ankara-Konya arasında sefer yapmakta olan saat 21.15'teki YHT servisi Ankara'ya güvenli şekilde geri getirildi. Ankara Garına geri getirilen yolcuların tren dışı olumsuz doğa koşullarından etkilenmemesi için azami özen gösteriliyor.'' 

Hatta yol açma çalışmalarının halen devam ettiği bilgisine yer verilen açıklamada, olumsuzluktan Ankara-Eskişehir YHT seferlerinin ise etkilenmediği bildirildi.

YÜZLERCE KÖY YOLU KAPANDI

Doğu Anadolu Bölgesi'nde ise etkili olan kar yağışı ve tipi nedeniyle 1046 köy yolu ulaşıma kapandı.

Meteoroloji Erzurum Bölge Müdürlüğü yetkililerinden edinilen bilgiye göre, Sibirya yüksek basınç sisteminin etkisi altında bulunan Doğu Anadolu Bölgesinde kar yağışı aralıklarla etkisini sürdürüyor.

Gece en düşük hava sıcaklığı Kars ve Bayburt'ta eksi 6, Erzurum ve Ardahan'da eksi 5, Ağrı'da eksi 4, Iğdır'da eksi 3 ve Erzincan'da eksi 2 derece olarak ölçüldü.

Günün en yüksek hava sıcaklıklarının Ardahan ve Ağrı'da 1, Erzurum ve Kars'ta 2, Bayburt'ta 3, Erzincan ve Iğdır'da 4 derece olması bekleniyor.

Kar yağışı ve tipi nedeniyle Erzurum'da 810, Ağrı'da 210, Ardahan'da 21 ve Iğdır'da 5 olmak üzere toplam 1046 köyle ulaşım sağlanamıyor.

Erzurum-Çat-Bingöl, Erzurum-Çat-Konaklı Kayak Merkezi, Aşkale-Kop-Bayburt, İkizdere-İspir ve Akşar-Gaziler-Karaurgan karayolları kar ve tipi nedeniyle ulaşıma kapandı. 

Erzurum'da yolda mahsur kalan aralarında yolcu otobüslerinin de bulunduğu 35 araçla 161 yolcu, karla mücadele ekiplerince kurtarıldı.

Yolu ulaşıma kapalı olan köylerden 2 hasta da karla mücadele ve sağlık ekiplerince hastaneye ulaştırıldı.

AFYON'DAKİ ARAÇLAR KURTARILDI

Yoğun kar yağışı ve tipi nedeniyle kapanan Afyonkarahisar-Ankara karayolunda mahsur kalan araçlar, tek taraflı ulaşıma açılan yoldan tahliye ediliyor.

Afyonkarahisar-Ankara karayolunda halen araç trafiğine izin verilmezken, Gebeceler kavşağı, İscehisar ve Bayat ilçeleri ve Gömü beldesinde de trafik ekipleri, araçların geçişine müsaade etmiyor.

Ekiplerin çalışması sonucu, Afyonkarahisar-Ankara karayolu tek taraflı ulaşıma açıldı. Mahsur kalan araçlar, bu yoldan tahliye ediliyor.

ELAZIĞ-DİYARBAKIR YOLU AÇILDI

Yoğun kar yağışı ve tipi nedeniyle kapanan Elazığ-Diyarbakır karayolu ulaşıma açıldı.

Elazığ'ın Maden ilçesine 20 kilometre mesafedeki Karataş mevkisinde etkisini artıran kar yağışı nedeniyle dün kapanan Elazığ-Diyarbakır karayolu, gece saatlerinde yağışın şiddetini azaltması ve ekiplerin çalışması sonucu yeniden ulaşıma açıldı.

İlk etapta kontrollü geçişlere izin verilen yolda, ulaşım sabah saatlerinde normal seyrine döndü.

20 ARAÇ MAHSUR KALDI

Muş Karayolları 113. Muş Şube Şefi Sülhattin Ömeroğlu, Muş-Kulp İl sınırında mahsur kalan 20 araçtaki vatandaşlara ulaşmaya çalıştıklarını belirtti.

Ömeroğlu, zorlu bir gece geçirdiklerini, gece sabaha kadar ekiplerin Muş-Kulp karayolu Kozma dağında mahsur kalan vatandaşları kurtarmaya yönelik çalışma yaptıklarını belirtti.

Dün akşam saatlerinde etkili olan yoğun kar yağışı nedeniyle Muş-Kulp Karayolu Kozma dağı Yörecik köy mevkisinde 2 kez çığ düştüğünü ifade eden Ömeroğlu, şunları söyledi:

''Bölgede çok sayıda araç mahsur kaldı. Araçların içinde bulunan vatandaşları kurtarmak için çabamız sabaha kadar sürdü. Tatvan ve Muş Devlet Su İşleri Teknik (DSİ) Şube Müdürlüğünden takviye ekibi istedik. Şu ana kadar araç içinde bulunan 80 vatandaşımızı kurtardık. Vatandaşımızın bir kısmı ise değişik olanaklarla kurtuldu. Yaklaşık 20 aracın Muş-Kulp İl sınırında mahsur kaldığı ihbarını aldık. Ekiplerimiz çalışmalarına devam ediyor. Mahsur kalan vatandaşlarımıza ulaşmaya çalışıyoruz.''

Kar yağışının bugün aralıklarla devam edeceğini tahmin ettiklerini belirten Muş Meteoroloji Şube Müdürlüğü yetkilileri, kar kalınlığı 1 metre 45 santim olarak ölçüldüğünü, ancak yüksek kesimlerde fırtınanın etkisi ile yer yer 5-6 metreye ulaştığını söylediler.

Hava sıcaklığının artacağını belirten yetkililer, eğimli ve yamaçlı bölgelerde kesinlikle çığ tehlikesi bulunduğunu, vatandaşların bu konuda dikkatli olmaları gerektiğini ifade ettiler.

Öte yandan Muş'ta dün öğlenden sonra etkili olan yoğun kar yağışı nedeniyle, merkez ve ilçelere bağlı 360 köy yolu ulaşıma kapandı.




NTV