Balyoz Darbe Planı ile ilgili davanın görüleceği Silivri'deki cezaevi önüne gelen bir grup avukat basın açıklaması yaptı. Ellerinde, 'Yargı balyoza el koydu', 'Ordu yargıyı yordu' yazılı dövizler taşıyan Yargıda Reform Grubu üyesi avukatlar adına açıklama Tülay Sofu tarafından yapıldı.
 
Türkiye'nin siyasi ve hukuki tarihi açısından bir milat oluşturacak sayılı günlerden birinin yaşandığını belirten Sofu, halkın seçtiği meşru hükumete ve halkın meclisine karşı yapılan etkisizleştirme ve ortadan kaldırmaya teşebbüs eden silahlı kuvvetler içindeki gayri meşru bir yapılanmanın hâkim karşısına çıkacağını söyledi. Sofu, "Keşke bu mahkemeler 1960'larda 1071'lerde 1980'lerde ve 28 Şubat'larda yapılsaydı da Cumhuriyetimize bulaşan darbe virüsü hukuk eliyle dezenfekte edilseydi." dedi.

"Bu gün keşkelerin arkasına sığınılacak, ağlanıp sızlanacak gün değil" diyen Sofu, "Emeklisinden muvazzafına, ordu komutanından astsubayına kadar darbecilere sorulacak soru şu olmalı; sizinle iftihar edip size değer veren, alın terleriyle kazandığı parayla vergisini verip okumanız içini size okullar kuran, üstünüzü başınızı giydiren, sizlere mevki, makam ve yapılacak olası saldırılara karşı vatanı kurmak için verilen silahlarınız nasıl doğrultursunuz?" diye konuştu.

Türkiye'nin 3 tarafının denizlerle, dört tarafının da düşmanlarla kaplı olduğunun söylendiğini hatırlatan Avukat Tülay Sofu: "Seminere katılan kıymetli zevat eli ayağı düzgün dişe dokunur bir düşman bulmamış ki düşmanı içte aramaya koyulmuş. Böylesi ciddi bir suçlu itham edilen insanlar batı demokrasilerinde derhal emekli edilip, suçun vakfı ve yoğunluğundan dolayı tutuklu yargılanırdı." dedi.

Nereden geldiği belli olmayan bir gizli elin soruşturma aşamasında yargıya müdahale ettiğini söyleyen Sofu, "Bu insanlara evin küçük, haşarı, yaramaz çocuğu muamelesi yapmıştır. Öyle ki muvazzaf olanların terfileri için hala canla başla çalışmaktadır." ifadelerini kullandı.

Demokrasinin herkesin gücü elinde bulundurduğu zaman orasından burasından parça koparacağı, ortadan kaldırmaya teşebbüs edeceği bir nesne olmadığını vurgulayan Sofu sözlerini şöyle tamamladı: "Bunun böyle olmayacağını mahkeme safahatında göreceğimizi umuyoruz. Demokrasiyi rafa kaldırmak isteyenlere, demokrasinin de kendi kurumlarıyla karşı koyacağına, bu insanlara hak ettikleri cezaları vereceğine inanıyoruz. Yargıda Reform Grubu olarak konunun takipçisi olacağımız kamuoyuna duyuruyoruz."

(CİHAN)