Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) Başkan Vekili Kadir Özbek, önceki gün Ankara Adliyesi'nde verilen brifingde, Pakistan'da 1981 yılında yapılan anayasa değişikliği üzerine yüksek yargı mensuplarının topluca istifa etmesine dikkat çekmişti. Özbek'in sözleri 'istifa iması' olarak algılanmıştı. Bu çıkışa, hukukçulardan ilginç bir tepki geldi: "Keşke böyle bir şey yapsanız, Türkiye'nin önünü açarsınız. Kimse de hayıflanmaz, yeriniz iki saatte dolar."

İstifa imasının sadece bir blöf olduğunu düşünen hukukçular, yüksek hâkim ve savcıları bu sözlerinin arkasında durmaya ve istifa etmeye çağırıyor. Onlara göre, bu, Türkiye için bir şans olur. Prof. Dr. Mustafa Şentop, bu görüşü seslendirenlerden. "İstifa ederlerse çok iyi olur Türkiye açısından. Keşke istifa etseler. Türkiye'nin önünü açmış ve yeni bir şans vermiş olurlar. Ayrılmaları halinde Türkiye'de hiç kimsenin hayıflanacağını zannetmiyorum. En kısa zamanda da yerleri doldurulacaktır." diyor.

Demokrat Yargı Derneği Eşbaşkanı Osman Can da Türkiye ile Pakis-tan'daki yargıçlar arasında karşılaştırma yapıyor. Fakat Özbek'ten farklı gerekçelerle. Can şu tespitleri yapıyor: "Pakistan'da 1981 yılında yüksek yargıçların darbeye karşı onurlu direnişleri vardı. Türkiye'de bu yönde hiçbir örneğe şahit olmadık. Türkiye'deki örneklerde 27 Mayıs darbesini alkışlayan bir yüksek yargı var, Yassıada yargılamaları utancı var. 1971 darbesinin ardından işbirliği yapan, 80 darbesinden sonra sokağa çıkma yasağının ardından koşa koşa gidip 'Emrinizdeyiz' diyen bir yüksek yargıçlar profili var. 28 Şubat'ta brifinge koşa koşa giden, askere dokunanları meslekten attıran bir yüksek yargı profilimiz var. İki ülke örneğindeki tek benzerlik ikisinin de yargıç olmaları. Biri militarizme karşı mücadele ederken biri de parlamentoya karşı yapıyor."

Eski Yargıtay Cumhuriyet Savcısı Ahmet Gündel de aynı kanaatte. "Yüksek yargı yöneticilerinin istifa etmesi toplumda ciddi bir üzüntüye neden olmaz. Ben de memnuniyetle karşılarım bu istifaları." diyen Gündel, "Gönül ister ki yargıya siyaset bulaştıranlar, yargıyı ideolojik hale sokanlar istifa etsinler ve bu toplum da rahatlasın. Onların yerine işi daha tarafsız, daha objektif yapacaklar gelsin." çağrısında bulunuyor. Osman Can gibi, yargının darbe dönemlerindeki duruşuna dikkat çeken Gündel, "Bizim yargının duruşu her zaman yeniliklerin ve demokrasinin karşısında olmuştur." tezini dile getiriyor.

Kadir Özbek'in açıklamalarının, 'Anayasa'ya dokunmayın' ve 'askeri vesayet sistemi devam etsin' anlayışı taşıdığını belirten emekli Askeri Hâkim Faik Tarımcıoğlu da, "Keşke bu çıkışı 12 Eylül'e ve diğer darbelere karşı gösterselerdi, çok daha anlamlı olurdu." ifadesini kullanıyor. Tarımcıoğlu'na göre Kadir Özbek'in açıklaması, 'aba altından sopa göstermek'. İstifa edebileceklerine ihtimal vermiyor.

Yanlış anlaşılmış: İstifa etmeyeceğiz

İlk derece hâkimleri ve savcılarından gelen tepkilerle zor durumda kalan yüksek yargı, şimdi de 'Pakistan örneği' üzerinden istifayı tartışıyor. Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) Başkan Vekili Kadir Özbek, önceki gün Ankara Adliyesi'nde verilen brifingde, Pakistan'da 1981 yılında yapılan anayasa değişikliği üzerine yüksek yargı mensuplarının topluca istifa etmesine dikkat çekmişti. Özbek'in sözleri 'istifa iması' olarak algılanmıştı. Fakat Özbek, dün sözlerine açıklık getirerek, "Bu bir istifa iması değil." dedi. HSYK'ya gelişinde gazetecilerin sorularını cevaplayan Kadir Özbek, "Daha önce yaşanmış, yargının ortaya koyduğu bir tepkiyi örnek gösterdim. Biz de hukuk çerçevesi içerisinde ne yapmamız gerekirse o mücadelemize devam edeceğiz, anlamında söyledim." açıklamasını yaptı.

CHP RAHATSIZ OLDU: İSTİFA OLMAZ, SONUNA KADAR DİRENMELİYİZ

Özbek'in sözlerine CHP'den ilginç bir tepki geldi. CHP Sözcüsü Mustafa Özyürek, Özbek'e, "Herkes isyanını dile getirsin, tepkisini dile getirsin ama dirençli olsun. Böyle istifa edip giderek sorunları çözemeyiz. Sonuna kadar direnmeliyiz." karşılığını verdi. HSYK Başkan Vekili, Pakistan'da 1977 yılında yönetimi darbeyle ele geçiren General Ziya ül-Hak'ın hazırlattığı anayasa-ya atıf yapmıştı. Ziya ül-Hak'ın yüksek yargı temsilcilerine, 'Anayasa üzerine yemin edin' diye baskı kurduğunu, ancak yargı mensuplarının bunu reddederek görevlerinden istifa ettiklerini anlatmıştı. Kendisinin de 82 Anayasası üzerine yemin ettiğini unutarak, "Türk hâkim ve savcıları, Pakistan hâkim ve savcılarından daha du-yarsız değillerdir." demişti.

Şandır, Özbek'in sözlerini 'toplu intihar' diye niteledi

MHP Grup Başkan Vekili Mehmet Şandır, HSYK Başkan Vekili Kadir Özbek'in sözlerini 'toplu intihar' olarak niteleyerek, "Bir toplu intihar mahiyetinde istifa konuşulmaya başlanmışsa, bu hayra alamet değildir. Türkiye'nin geldiği nokta itibarıyla kıyametin bir öncesi haldir." değerlendirmesi yaptı. AK Parti iktidarının Türkiye'nin çivisini çıkarttığını savunan Şandır, "Sayın Özbek'in, yargının geldiği nokta bunun en canlı örneğidir." dedi. MHP olarak herkesi ve her kurumu hukuk içinde kalmaya davet ettiklerini kaydeden Şandır, bu çevreleri, "Bugünler geçecektir, AKP zihniyeti bu ülkenin yönetiminden milletçe uzaklaştırılacaktır." diye teskin etti. ANKARA ANKA / ZAMAN