Numaranın ilk 9 tanesinin kişinin oluşturulan havuzdaki il, ilçe, aile sıra numaralarına göre verildiğini belirten NVİ yetkilileri, son iki sayının ise bu sayıların algoritmatik doğrulaması olduğunu ifade ettiler.

Son günlerde gündeme gelen nüfus bilgilerinin kopyalandığı yönündeki bilgilerin Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'ne bağlı çalışan MERNİS'ten kaynaklanmadığını vurgulayan İçişleri Bakanlığı yetkilileri, konuya ilişkin detaylı bir açıklama yaptılar. 11 basamaklı sayının son iki sayısının doğrulama sayısı olduğunu hatırlatan NVİ yetkilileri, "Bu son iki basamak ilk dokuz basamaktan bir algoritma ile hesaplanmaktadır. Doğrulama sayısı algoritması, sadece bir numaranın tarafımızdan verilen bir T.C. Kimlik Numarası olup olmadığı hakkında bilgi vermektedir. Bu algoritma T.C. Kimlik numaralarının doğruluğunu kontrol etmeleri için diğer kamu kurum ve kuruluşları ile de paylaşılmaktadır" dediler. Bu sayede kimlik numaralarının çoğaltılması, kopyalanması yada eşleştirilmesi imkansız olduğunu hatırlatan yetkililer şöyle devam ettiler:

"Vatandaşlarımıza verilmek üzere 2000 yılında T.C. Kimlik Numarası havuzu oluşturulmuştur. Oluşturulan havuzdaki T.C. Kimlik Numaraları, ilçe, cilt, aile sıra numarası ve birey sıra numarasına göre sıralı olarak kaydedilmiş vatandaşlara verilmiştir. Bir kişinin T.C. Kimlik Numarasından akrabası olan başka bir kişinin kimlik bilgilerini elde etmek mümkün değildir. Ayrıca kişilerin T.C. Kimlik Numaralarında kişinin kim olduğu, cinsiyeti, yaşı, dini ve doğum yeri gibi anlamlı bilgiler yoktur."

Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Numarası kişiye bir defa verildiğini, asla değiştirilmediğini ve ayrıca dışarıya kapalı bir bilgisayar sistemiyle korunduğunu da vurgulayarak "Bu numaranın bir başkasıyla eşleşmesi de mümkün değildir" dediler.


  • Anka