ANKARA - Anayasa Mahkemesi üyelerine “Kırmızı plakalı makam aracı’’  verilmesi, gelen tepkiler üzerine askıya alındı. Ancak bu düzenlemeden vazgeçilmedi. Yüksek Mahkeme üyeleri, Taşıt Kanununda yapılacak değişiklik ile kırmızı plakaya kavuşacak.

Gazeteport'tan Yusuf SAHİCİ'nin haberine göre, TBMM Anayasa Alt Komisyonu, Anayasa Mahkemesinin yapısını değiştiren tasarıyla ilgili çalışmalarını tamamladı. Anayasa Mahkemesi Başkanının yanı sıra 16 üyeye de kırmızı plakalı makam aracı tahsis edilmesi maddesi metinden çıkarıldı.

Tasarının 78. maddesindeki düzenleme ile mahkeme üyelerinin 16’sının Cumhurbaşkanı, TBMM Başkanı, Başbakan ve bakanların da yer aldığı 237 sayılı taşıt kanunundaki (1) sayılı listeye eklenmesi öngörülüyordu. Anayasa Mahkemesi üyelerine kırmızı plakalı makam aracı verilmesi için yapılan bu değişiklik ile 16 üyeye aynı zamanda yüksek güvenlikli Mercedes marka makam aracı verilecekti.

“HÜLLE YAPILIYOR”
Düzenlemeye Maliye Bakanlığı bürokratları ve muhalefet milletvekilleri itiraz etti. AKP’liler de, mahkeme üyelerine verilecek “Kırmızı plakalı” araç tahsisinin, “Kişiye özel bir düzenleme” olacağını savundular.

CHP’li komisyon üyesi İsa Gök, Gazeteport’a yaptığı açıklamada, “İktidar, gelen tepkiler üzerine şimdilik geri adım atmış gibi görünüyor ama hülle yapılıyor. Üyelere, diplomatik pasaport, maaş zammı, diğer yüksek mahkeme üyelerinin beş katına kadar harcırah, özel sağlık hizmeti geliyor. Taşıttan vazgeçmiş gibi yapıyorlar ama onu da Taşıt Kanununa koyarak çözecekler’’ dedi.

Taşıt Kanunu uyarınca halen sadece Anayasa Mahkemesi Başkanına, kırmızı plakalı Mercedes marka oto tahsisi ediliyor. Üyeler ise resmi plakalı makam araçlarına biniyor.(Gazeteport)