AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ, TBMM Adalet Komisyonu üyesi CHP'lilerin komisyondan istifalarının ardından 'komisyon çalışmalarının yok hükmünde' sayılacağı yönündeki iddialarının, hukuki dayanaktan yoksun olduğunu savundu.
Bekir Bozdağ, TBMM Adalet Komisyonu üyesi CHP'lilerin komisyondan istifalarının ardından 'komisyon çalışmalarının yok hükmünde' sayılacağı yönündeki iddialarının, hukuki dayanaktan yoksun olduğunu savundu.

Bekir Bozdağ, CHP'lilerin bu yöndeki iddialarının hukuki bir dayanağının olmadığını savundu. İddiaların Anayasa ve İçtüzük'ün amir hükümlerine aykırı olduğunu ifade eden Bozdağ, "CHP'nin dayandığı Anayasa'nın 95.maddesi, İçtüzük siyasi parti grupları ve kolluk işlerini düzenlemektedir. Yani içtüzük hükümleri nasıl işleyecek, siyasi parti grupları kaç kişiden nasıl oluşacak? Bu maddede komisyonların çalışması ile ilgili bir ifade yoktur. İçtüzük'ün 21. Maddesi parti gruplarının komisyonlarda temsilidir. Yani parti grupları komisyonda temsil edilecek, grubu olmayan milletvekili komisyonlarda nasıl yer alacak onu düzenlemektedir. Bu maddeyle, bu madde de komisyonların nasıl çalışacağına ilişkin bir durum söz konusu değildir. Öte yandan komisyonlara katılma, toplantı ve karar yeter sayısıyla ilgili kısma baktığımızda İçtüzüğün 27. Maddesiyle düzenlenmektedir. TBMM İçtüzüğün 27. Maddesinin 2. Fıkrası çok açık. Komisyonlar üye tam sayısının üçte biriyle toplanır. Hazır bulunan üyelerin salt çoğunluğuyla karar verin hükmüne amirdir. Komisyonlar gruplarla toplanmaz. Gruplarla karar almaz. Komisyonda herhangi bir siyasi partiden üye alabilirler. Ama, komisyonda üye sıfatı ile çalışırlar." diye konuştu.

"KOMİSYON ÇALIŞMALARA DEVAM EDER"
Bozdağ, CHP'li üyelerin istifalarının ardından komisyonda bir boşalma olduğunu ancak bu durumun komisyon yetkisini ortadan kaldırmayacağını kaydetti. Bozdağ, şu görüşleri dile getirdi: "Komisyonun yetki ve görevi aynen devam eder. Yeni üyeler bildirilinceye kadar komisyon görevine aynen devam eder. Bu aynı zamanda parlamenter sistemlerde, Hükümetler Meclis'ten güvenoyu alacak çoğunluğa dayanması lazımdır. O nedenle parlamenter sistemi denetleyen ülkelerde komisyonlar teşkil edilirken, Hükumetin çoğunluğunun komisyonlarda da temsiline önem verilir. Dikkat ederseniz bütün komisyonlar iktidar, koalisyon olursa koalisyon ortaklarına ona aittir. Bunun sebebi nedir, muhalefet komisyonu çalıştıramaz hale getirirse, bunu önlemek ve komisyonları çalışır hale getirmek."

Bozdağ, CHP'nin, komisyon çalışmalarını tıkamak için bu istifaları gerçekleştirdiğini ileri sürdü. Komisyon çalışmalarının 2 gün boyunca devam ettiğini hatırlatan Bozdağ, sadece bir maddenin 6 saate yakın sürdüğü bilgisini verdi.

CHP'nin yasayı Anayasa Mahkemesi'ne gönderileceğinin hatırlatılması üzerine Bozdağ, "Tasarının Komisyon çalışmaları sırasında Anayasa ve İçtüzük'e uygun görüşmeler yapılmıştır. O nedenle tasarıyı komisyonun geri çekmesi söz konusu değil. Yeri gelince de Genel Kurul'a inecek." dedi. Bozdağ, "CHP'liler iktidarınızı eşkıyaya benzetti ve kendilerinin eşkıyaya karşı geldiklerini söyledier. Nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusu üzerine "Yakışıksız bir söz. CHP'nin son günlerdeki üslubunu ve yaklaşımını takip ediyorsunuz. Mahalle mahalle, sokak sokak, insanları hukuk dışı davranışlara davet eden demokrasiyle hukukla bağdaşmayan yaklaşım içerisine girdiğini görüyoruz." ifadelerini kullandı.

Bozdağ, CHP'nin ortaya koyduğunu ancak aynı yaklaşımı AK Parti'nin sergilemesi halinde ülkede kıyametin koparılacağını kaydetti. Bozdağ, "Sandıktan alamadığını sokakta arayanlara bu milletin sağduyusu izin vermez. CHP'li seçmenlerin, BDP'lilerin, AKP'nin secmenlerinin sağduyuları izin vermez. CHP'nin bu çağrısının da dikkate alırlarsa iyi olur diye düşünüyorum. Türkiye 1950'lerin Türkiyesi değil. Kimse 1950'lerin hayalini kurmasın. O günler çoktan geçti, Tarihe bakarlarsa çok iyi görürler."


Cihan