Ayrıca koruyucu annelerin sigortası asgari ücret üzerinden ödenecek. Ailelerin 50 yaş sınırı da 65’e çıkarıldı.

Kimsesiz çocukları sahiplenmek isteyen koruyucu ailelerle ilgili olarakyeni düzenlemeler yapıldı. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı daha önce belirlediği koruyucuaileolmayaş sınırını 50’den 65’e yükseltti.

Koruyucu ailelerden sosyal güvencesi olmayan eşlerden birinin sigortasını ise devlet ödeyecek. Kendi eliyle sigortasını ödeyen anne veya baba makbuzuyla bakanlığa başvurması halinde ödediği tutar bakanlık kaynaklarından karşılanacak.Koruyucu ailelere 300 ile 550 TL arasında eğitim ve bakım ödemesi yapılacak.

ENGELLİYE İKİ KAT ÖDEME

0-3 yaş grubu çocuklara devlet memuru aylığının yüzde ellisi, 4-5 yaş grubuna yüzde yetmiş beşi, 6- 14 yaş devletmemuru aylığının yüzde sekseni, 15-18 yaş devlet memuru aylığının yüzde seksen beş, 19 yaş üstüne ise aylığının yüzde doksanı ödenecek. Engelli bir gence bakanlara ise iki kat ücret verilecek.

Çocuk çalıştırılamayacak

Koruyucu aile olmak isteyen ve belirtilen şartları taşıyan adaylara kapsamlı eğitimler verilecek. Ayrıca bakanlık madde bağımlılığından kurtulmuş ve şiddet görmüş çocukları konu hakkında uzmanlaşmış koruyucu ailelere verecek.

Her ay eve gidilecek

Koruyucu aile ve yanına yerleştirilen çocuk, sosyal çalışma görevlisi tarafından, ilk yıl en az her ay bir defa
olmak üzere düzenli olarak izlenecek. Aileler çocuğun meslek sahibi olması için gerekli çabayı gösterecek ve
hiçbir surette çocuğu çalıştıramayacak.


LÜTFİ ERDOĞAN - BUGÜN GAZETESİ