Geçitli köyünden Hakkâri merkeze yolcu taşıyan Aydın Erol yönetimindeki minibüs, dün sabah saatlerinde merkeze 28 kilometre uzaklıktaki Geçitli köyü ile Durankaya beldesi arasından geçişi sırasında yola döşenen mayın infilak etti. Bir anda parçalanarak metal yığınına dönen minibüste bulunanlar şiddetli patlamanın etkisiyle çevreye savruldu. Patlama sonrasında Aydın Erol, Eşref Gür, Enes Erol, Abuzeyd İden, Şirin Kurt, Semiha Dayan, Raife Çiftçi, Cane Dayan ve Nurullah Çiftçi hayatını kaybetti. Özgür İden, Sudenaz Kurt (3), Berivan Dayan ile 15 aylık Zeynep Kurt ise yaralandı. Bir bacağı koptuğu öğrenilen yaralı bebek Kurt hava ambulansıyla Van'a, ardından da Malatya'ya sevk edildi. Diğer yaralıların tedavisi ise Hakkâri Devlet Hastanesi'nde sürüyor.

Hakkâri Valiliği'nden yapılan açıklamada, patlayıcının uzaktan kumandalı olduğu ve cinsinin tespit edilemediği belirtildi. Açıklamada, bölgede yapılan incelemede patlayıcı düzeneğinin olduğu yerde, elektronik düzenek bulunan 2 sırt çantası, 2 Rus yapımı antitank mayın ve havan mühimmatının içine patlatma düzeneği ile tuzaklanmış C-4 plastik patlayıcı madde ele geçirildiği bildirildi. Patlamadan sonra köylüler olay yerine akın etti. Ölenlerin yakınları cesetlerin başında ağıtlar yakarak gözyaşlarına boğuldu. Bölgede başka patlayıcı veya saldırı olabileceği endişesi ile vatandaşları bölgeden uzaklaştırmaya çalışan jandarma ekipleri ile vatandaşlar arasında kısa süreli gerginlik yaşandı. Patlamada yaşamını yitirenler için köyde iş makineleriyle mezar kazıldı. Hakkâri Valisi Muammer Türker, patlamanın ardından olay yerine giden vatandaşlar tarafından bulunan düzeneğin incelenmek üzere güvenlik güçlerince muhafaza altına alındığını bildirdi. Vali Türker, "Cumhuriyet savcımız olay yerinde incelemelerine başlamıştır. Böylesine üzücü bir olayın bir daha yaşanmamasını temenni ediyorum."

Genelkurmay'dan yapılan yazılı açıklamada, olayla ilgili Hakkâri Cumhuriyet Başsavcılığı'nca adli tahkikata başlandığı bildirildi. Selahattin Demirtaş, jitem'i adres gösterdi.

Saldırının ardından BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'tan ilginç açıklamalar geldi. Demirtaş, Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek ile Adalet Bakanı Sadullah Ergin'le dün TBMM'de görüşmeyi planladıklarını ancak saldırı nedeniyle görüşmenin gerçekleşemediğini söyledi. Saldırı sonrası hükümetin bu görüşmeyi ertelediğini ve saldırının muhtemel bir ateşkes kararını önlemek için yapıldığını iddia eden Demirtaş, "İyi çocuklar sahnededir! Bu olay aydınlatılırsa ister Ergenekon ister JİTEM deyin hâlâ canlı ve faaliyette olduğu görülecektir." şeklinde konuştu. Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir ise, "Ne zaman Kürt sorununda müzakere, diyalog zeminine yaklaşılsa karanlık eller devreye giriyor. Şiddetle kınıyorum, lanetliyorum." ifadelerini kullandı. (Zaman)