Ankara Cumhuriyet Başsavcı Vekilliği’nin yürüttüğü 28 Şubat soruşturmasında üçüncü dalga operasyon dün yapıldı.

Ankara, İstanbul, İzmir ve Kars'ta eşzamanlı operasyon düzenlenen operasyonda 7’si emekli, 6'sı muvazzaf 13 asker hakkında gözaltı kararı çıkarıldı.

Gözaltı dalgasında şu üç isim öne çıktı:

Dönemin Jandarma Genel Komutanı emekli Orgeneral Fevzi Türkeri, Özel Kuvvetler Komutanlığı Seferberlik Tetkik Kurulu Başkanı Tuğgeneral Lokman Ekinci ve Kara Kuvvetleri Komutanlığı Lojistik Hizmetler Daire Başkanı Tuğgeneral İsmail Hakkı Önder...

BİR İLE GÖREV YAPTI
İlk dalgada tutuklanan Çevik Bir'e bir şema gösterilmiş "Türkeri ile görev yaptınız mı" diye sorulmuş, Bir "Evet" yanıtını vermişti. Türkeri arama sonrası gözaltına alındı.

28 Şubat döneminde basın mensuplarına yönelik brifingleri veren tümgeneral olarak bilinen Türkeri, Genelkurmay İstihbarat Başkanlığı’nda istihbarata karşı koyma dairesine başkanlık ediyordu. Savcının elindeki belgelere göre Türkeri, Batı Çalışma Grubu Kriz Masası Kurulu'nun üyesiydi.

KOZMİK ODA KOMUTANI DA GÖZALTINDA
Tuğgeneral Lokman Ekinci’de operasyon kapsamında gözaltına alındı. Ekinci, ‘kozmik oda’ soruşturmasıyla gündeme gelen Seferberlik Tetkik Kurulu Başkanlığı görevini yürütüyor.

Seferberlik Tetkik Dairesi, TSK’nın en gizli belgelerinin bulunduğu kozmik odayı da bünyesinde barındıran birim olarak biliniyor.

Daire, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'a suikast iddiası nedeniyle aranmış, bazı belgelere el konulmuştu. Gözaltına alınan diğer öneli isim de Kara Kuvvetleri Komutanlığı Lojistik Hizmetler Daire Başkanı Tuğgeneral İsmail Hakkı Önder.

Halen OYAK Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini yürüten emekli Korgeneral Yıldırım Türker de evi arandıktan sonra gözaltına alınan bir başka isim oldu.   

Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekilliği'nin yürüttüğü soruşturmanın 3. dalgasında gözaltına alınan askerlerin kimlikleri şöyle:

Ankara: Emekli orgeneral Fevzi Türkeri, emekli korgeneral Yıldırım Türker, tuğgeneral Lokman Ekinci, albay Kemal Yakışkan ve tuğgeneral İsmail Hakkı Önder

İstanbul: Emekli albay Mehmet Aygüner, albay Atila Kurtay, emekli yüzbaşı Tanju Sirmen ve emekli Eser Şahan

İzmir: Albay Mustafa Köseoğlu, albay Mehmet Hasimoğlu ve emekli albay Adem Demir

Kars: Emekli başçavuş Şeref Kavalalı

26 KİŞİ TUTUKLU
Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekilliği'nin yürüttüğü soruşturmada ilk dalga 12 Nisan'da gerçekleşmiş, dönemin Genelkurmay 2. Başkanı Çevik Bir dahil 18 kişi tutuklanmıştı.

19 Nisan'daki ikinci dalgada da dönemin Genelkurmay Genel Sekreteri emekli Tümgeneral Erol Özkasnak dahil 8 kişi tutuklanmıştı.

İki dalga sonunda soruşturma kapsamında tutuklanan kişi sayısı 26'ya yükseldi.



NTV