Kılıçdaroğlu, iddialar konusunda Genelkurmay'ın kamuoyunu tatmin edici bir açıklama yapması gerektiğini belirtti. Referandum gezileri çerçevesinde Sivas'a gelen CHP Genel Başkanı, yerel gazetecilerle yaptığı kahvaltıda soruları cevapladı. Burada kendisine, Genelkurmay'ın konuyla ilgili bir haftadır açıklama yapmadığı hatırlatıldı. "Kamuoyunda belli konularda kuşkular varsa, o kurumun başındaki kişilerin kamuoyunu tatmin edici açıklamalar yapması doğaldır. İşin doğası gereğidir." diyen Kılıçdaroğlu, açıklamaların kamuoyunu tatmin etmemesi halinde tartışmaların da süreceğini vurguladı.

Hantepe'de 6 askerin şehit edildiği terörist saldırıyla ilgili Genelkurmay Başkanlığı'nın suskunluğu sürüyor. Toplumun bütün kesimlerinden tepkiler ise dinmiyor. Şehit aileleri ayakta. Sivil toplum örgütleri skandala tepkili. Siyasetçiler, Heron skandalında soruların cevaplanmasını ve sorumluların hesap vermesini istiyor. Skandalın ortaya çıkmasının üzerinden 8 gün geçti. Ancak Genelkurmay'dan henüz tatmin edici bir açıklama gelmedi. TSK'nın bu tavrı da eleştirilerin dozunun yükselmesine sebep oluyor. Kamuoyu, Hantepe'deki ihmal iddialarının yetkili ağızlar tarafından cevaplanmasını bekliyor.

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, Hantepe'deki Heron skandalıyla ilgili dün ilk kez konuştu. Sivas'ta görev yapan gazetecilerle sabah kahvaltısında bir araya gelen Kılıçdaroğlu, kahvaltı sonrası gazetecilerin sorularını cevapladı. Kılıçdaroğlu, Heronların bizzat askerler tarafından düşürülmeye çalışılmasına yönelik üst düzey komutanların kamuoyuna yansıyan ses kayıtları ve Hantepe'deki iddialarla ilgili Genelkurmay'ın bir an önce açıklama yapması gerektiğini söyledi. CHP Genel Başkanı, "Heron skandalı konusunda aradan 8 gün geçmesine rağmen Genelkurmay'ın bir açıklama yapmamasını nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusuna, "Kamuoyunda belli konularda kuşkular varsa, o kurumun başındaki kişilerin kamuoyunu tatmin edici açıklamalar yapması doğaldır. İşin doğası gereğidir. Eğer bu açıklamalar kamuoyunu tatmin etmiyorsa tartışmalar da sürecek demektir." şeklinde cevap verdi.

Genelkurmay ve hükümet arasında yaşanan atama krizinin sorulması üzerine de Kemal Kılıçdaroğlu, bunun Türkiye'nin iyi yönetilmediğinin bir göstergesi olduğunu iddia etti. Kılıçdaroğlu, "Cumhurbaşkanı her şey olağan gibi gösterse de, Sayın Başbakan sessizliğini korusa da ortadaki gerçek tablo krizin derinleştiği yönünde. Umuyoruz, taraflar krizi aşmak için çaba gösterir ve bu kriz kısa sürede aşılır." diye konuştu.

Orada çocuklarımız ölüyor, hiç kimsenin umurunda değil

İzmir Şehit Aileleri İnsan Hakları ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Yavuz Alphan, Genelkurmay'ın suskunluğuna sert tepki gösterdi. Alphan, Heronların Karargâh'a ilettiği görüntülerin 30 ayrı merkezden canlı yayında izlenmesine rağmen müdahale edilmediği iddialarının üzerinden bir hafta geçmesine karşın hala bir açıklama yapılmamasını üzüntüyle karşıladıklarını söyledi. Alphan, "Genelkurmay Başkanlığı'nın Heronların görüntü gönderdiği 30 merkezdeki personelin evine baskın yaptığı söyleniyor. Ekranda seyreden subaylar nerede? Bunların içinde hiç mi Allah'ını seven, vatanını, milletini seven yokmuş. Çocuklar ölüyor bunların umurunda değil." dedi.

Görüntülerin çok vahim olduğunu ve susmakla, açıklama yapmamakla bu suçun örtülemeyeceğini kaydeden Alphan, Hantepe'ye 6 dakikada helikopter gidebilecekken 6 saat sonra ulaşılmasının bir açıklamasının olması gerektiğini ifade etti. Bu söylediklerini ekrandaki görüntülerin de desteklediğine dikkat çeken Alphan, çocuğunu kaybeden 6 askerin ailelerinin her gün bir açıklama gelmemesiyle acılarının katlandığına dikkat çekti. Alphan, Genelkurmay Başkanlığı önünde tepkisini dile getiren şehit yakınlarının, Ankara'daki şehit dernekleri tarafından desteklenmemesine de tepki gösterdi. MUSTAFA YÜKSEL İZMİR




Cihan