"Dönemin valisinden, içişleri bakanından, hükümetten, olaya kayıtsız kalanlardan, bu olayın sonuçlanmasında katkısı bulunanlardan, kimlerse o kişiler hakkında soruşturma yapılabilir." dedi. 

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, MÜSİAD 12. Ekonomi Basını Başarı Ödülleri törenine katıldı. Törenin ardından basın mensuplarının Madımak Oteli'nde 37 kişinin yakıldığı olaylarla ilgili yargılanan 7 sanık hakkındaki davanın zamanaşımından düşmesine ilişkin sorularını cevaplandırdı. Sivas'ta yaşanan 'acı olay'ın üzerinden 20 yıla yakın bir zaman geçtiğini, yakın siyasi tarihte her zaman üzüntüyle hatırladıkları olayla ilgili mahkemenin verdiği kararın tekrar üzüntülerini artırdığını kaydetti. Bu olaylarla ilgili geçmişte yargılamaların yapıldığını, mahkûm edilenlerin olduğunu, hatta ceza süresini bitirip çıkanlardan, daha sonra yakalanıp davaları görülenler olduğunu hatırlatan Arınç, mahkemenin zamanaşımı süresinin dolduğuna hükmederek davanın düşürülmesine karar verdiğini dile getirdi. Ancak bu karara ilişkin yapılacak bir başka işlem daha bulunduğuna işaret eden Arınç, bazı gazetelerdeki eski Sivas milletvekili ve o dönem iktidar ortağı olan Sosyal Demokrat Halkçı Parti'de görev yapan Ziya Halis'in açıklamalarına dikkati çekti. 

Halis'in olaylar sırasında başta vali olmak üzere dönemin İçişleri bakanının, başbakanın, başbakan yardımcısının olayda ihmali olduğu kanaatini dile getirdiğini vurgulayarak, 28 Şubat belgeselinde Mehmet Ali Birand'ın da, bu konuya ışık tutan bazı açıklamalar yaptığını söyledi. Arınç, "Ben de biliyorum ki ne zaman Madımak olayı konuşulsa, 'dönemin valisi ile Ankara'daki bürokratların olaya kayıtsız kaldıkları, Sivas'ta mevcut askerî olayları yatıştırmak üzere devreye sokmadıkları, olaya basit bir olay gözüyle baktıkları ve göz göre göre insanların otelde mahsur kalarak yakılmasına sebebiyet verdikleri' yolunda ciddi iddialar var. Mademki mahkeme 'kamu görevlisi olsaydı yargılamaya devam ederdik' diyor, belki yıllar sonra olacak ama olayın bu boyutunun yeni bir sayfasını açması da mümkün." ifadelerini kullandı. 

Başbakan Yardımcısı, sözlerini şöyle açtı: "O da şudur; bu katliam gibi feci olayda kusuru bulunan veya kusurlu oldukları düşünülen kamu görevlileri hakkında bir soruşturma başlatılıp, bunlarla ilgili bir yargılama yapılabilir. Dönemin valisinden, içişleri bakanından, hükümetten, sorumlu kişilerden ve olay sırasında görüşmeler yapıldığı iddia edilen kişilerden, olaya kayıtsız kalanlardan, bu olayın sonuçlanmasında şu veya bu şekilde katkısı bulunanlardan, kimlerse, o kişiler hakkında soruşturma yapılarak asli fail olmasalar bile olaya dolaylı olarak sebebiyet verdiği iddia edilen kişilerin yargılanması da bence bu yargılamadan daha önemlidir." Savcıların bu iddia üzerine bir soruşturma yapmasında fayda gördüğünü de anlatan Arınç, şu çağrıda bulundu: "Bu karar sebebiyle yargı sisteminde bir arıza olduğu düşünülüyorsa Yargıtay'ın incelemesini müteakip bu konuda yeni bir yasal düzenleme yapılmasının da faydalı olacağına inanıyorum." 

Bülent Arınç, isteklerinin, olayın bütün faillerinin yargılanması ve layık oldukları cezalara çarptırılması olduğunu da dile getirdi. Mahkemenin zamanaşımı kararına ilişkin Yargıtay süreci olduğunu da vurgulayarak, "Bu süreç henüz tamamlanmadı. Şüphesiz Türkiye'de süreç tamamlanırsa bir de AİHM süreci var. Belki o zamana kadar Türkiye'de Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru imkânı da yürürlüğe girecektir. Dolayısıyla o imkânın kullanılması da mümkün." diye konuştu. 


HÜSEYİN AYDIN İSTANBUL, CİHAN